luni, 23 aprilie 2012

Comunicat de presă al formaţiei de fotbal CSMS Iaşi referitor la arbitrajul din Liga a II-a !


* În acest retur, CSMS Iaşi a tras, în repetate rînduri, semnale de alarmă vizavi de modul în care se fac delegările de arbitri la meciurile în care sînt implicate echipele care se luptă pentru promovarea în Liga I de fotbal precum şi modul în care aceste formaţii sînt arbitrate

Din multitudinea de argumente care susţin faptul că se încearcă stabilirea ierarhiilor prin mijloace care nu au legătură cu competiţia sportivă, amintim:
- Influenţarea de către arbitri a rezultatelor înregistrate de CSMS Iaşi în primele două etape a returului.
 La partida cu Dinamo II Bucureşti (scor, 0-0), CSMS Iaşi a fost privată de un penalty clar, arbitrul trecînd cu vederea şi o infracţiune evidentă a unui jucător bucureştean, care trebuia eliminat. Acelaşi scenariu s-a aplicat şi la meciul cu Delta Tulcea, erorile grave de arbitraj ducînd la cîştigarea partidei de către oaspeţi, în condiţiile în care nu ni s-a acordat un penalty evident, iar oaspeţii au fost iertaţi de o eliminare. În cazul în care arbitrajele erau corecte, CSMS Iaşi putea cîştiga ambele partide, situaţie care ar fi făcut ca, la ora actuală, podiumul seriei I să arate astfel: 1. CSMS 44 puncte; 2. Viitorul 43 puncte; 3. Delta 37 puncte.
- Delegările arbitrilor la meciurile CSMS Iaşi.
În ultimele trei etape, a apărut o modă ciudată la partidele CSMS Iaşi, la care au oficiat arbitri din oraşe ale căror echipe urmau să întîlnească formaţia noastră, în etapa imediat următoare.
Astfel, înaintea jocului cu CF Brăila, la Mangalia a fost delegat un arbitru din Brăila, înaintea jocului cu FCM Bacău, la partida cu CF Brăila a arbitrat un băcăuan, iar înaintea jocului cu Viitorul Constanţa, la meciul cu FCM Bacău au oficiat doi constănţeni. Mai mult, unul dintre aceştia, Eduard Ioniţă, este fiul unui angajat al Deltei Tulcea, el venind la stadion cu o maşină înmatriculată în Tulcea, pe care a parcat-o ostentativ în faţa vestiarelor.
- Delegările arbitrilor la meciurile contracandidatelor la promovare, Viitorul Constanţa şi Delta Tulcea.
În cele şase partide pe care Viitorul Constanţa le-a disputat în acest retur au oficiat nu mai puţin de 11 arbitri din Bucureşti, alţi patru fiind rezerve. Procentual, peste 60% din arbitrii care au fost delegaţi la jocurile Viitorului sînt din Capitală! Straniu este şi faptul că Mircea Orbuleţ a fost asistent la jumătate dintre meciurile Viitorului, iar Marcel Bîrsan şi Mircea Grigoriu au oficiat la două partide ale constănţenilor. O altă coincidenţă este că doi dintre cei mai apreciaţi arbitri din ţară, Cristi Balaj şi Sebastian Colţescu, au condus partide pe care constănţenii le-au disputat în deplasare.
O situaţie asemănătoare găsim şi la Delta Tulcea, care nu a avut nici un meci în care să nu fie prezent un arbitru din Bucureşti! Apoi, Iulian Dima şi Marius Marchidan au arbitrat de două ori echipa tulceană.

Ţinînd cont de aspectele prezentate, CSMS Iaşi a decis să facă un memoriu către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal în care să prezinte situaţia amintită mai sus.
Totodată, CSMS Iaşi face un apel public către Comisia Centrală a Arbitrilor prin care solicită prezentarea persoanelor care fac delegările la partidele din Liga a II-a de fotbal.
În faţa argumentelor indubitabile legate de alterarea startului returului, CSMS Iaşi solicită schimbarea radicală a poziţiei Comisiei Centrale a Arbitrilor vizavi de echipele implicate în lupta pentru promovarea în Liga I, în scopul asigurării echidistanţei necesare stabilirii numelor echipelor care vor accede în elita fotbalului românesc, exclusiv pe criterii sportive.
Nu în ultimul rînd, CSMS Iaşi îşi exprimă speranţa că presiunile politice vor înceta, iar fair-play-ul va fi lăsat să triumfe, spre bucuria miilor de oameni pasionaţi de fotbal.
(Semnează: FLORIN PRUNEA, Preşedinte executiv - CSMS Iaşi)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu