vineri, 20 aprilie 2012

Puţine zile până la debutul Campionatului Mondial Şcolar de şah de la Iaşi


* Federaţia Mondială de Şah (FIDE), Federaţia Română de Şah, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Iaşi şi Asociaţia Judeţeana de Şah Iaşi organizează în perioada 28 aprilie – 6 mai 2012, la Iaşi, al 8-lea Campionat Mondial Şcolar la Şah

Evenimentul se va desfăşura sub inaltul patronaj al primarului municipiului Iasi – Gheorghe Nichita, un prieten al şahului şi al sportului. Ca o recunoaştere a contribuţiei in dezvoltarea sportului, orasul Iasi a fost distins cu titlul de Oras European al Sportului în 2012, Campionatul Mondial de Şah Şcolar fiind un factor
important în luarea deciziei Parlamentului European.
Din Comisia de Organizare a competiţiei fac parte:
- Presedinti de Onoare:
Elisabeta Polihroniade – Vicepresedintele Federatiei Mondiale a Sahului Scolar;
Gheorghe Nichita – Primarul Municipiului Iasi;
- Presedinte:
Alexander Kostyev – Presedinte al Federatiei Mondiale a Sahului Scolar
- Vicepresedinti:
Constantin Dumitriu – Presedintele Federatiei Romane de Sah
Ion Serban Dobronauteanu – Vicepresedinte al Federatiei Europene de Sah
- Director de turneu:
Vasile Manole – Presedinte al Asociatiei Judetene de Sah Iasi
- Membrii:
Vlad Ungureanu – Presedinte al Comisiei “Sah in Scoala” la Federatia Romana de Sah
Vladimir Danilov– Vicepresedinte al Asociatiei Judetene de Sah Iasi
Sorin Iacoban – Presedintele Comisiei de Sport şi Tineret din cadrul Consiliului Local Iasi
Bogdan Garbea – antrenor sah
Dan Taras – antrenor sah
Campionatul Mondial Scolar de la Iasi se va bucura de prezenta a 531 jucatori din peste 37 tari, de pe 4 continente (America, Africa, Asia, Europa): AZERBAIJAN, BOLIVIA, BULGARIA, COLUMBIA, Emiratele Arabe Unite, ANGLIA, FINLANDA, UNGARIA, INDIA, INDONESIA, IRAN, IRLANDA, ISRAEL, INS. JERSEY, KAZAKHSTAN, Kenya, KIRGHISTAN, LITUANIA, MEXIC, REP. MOLDOVA, MONGOLIA, NORVEGIA, PAKISTAN, PERU, POLONIA, ROMÂNIA, RUSIA, SINGAPORE, SRI LANKA, TUNISIA, TUCIA, UCRAINA, UZBEKISTAN, SUA, VENEZUELA, TARA GALILOR, ZAMBIA, ZIMBABWE.

* Iaşi - Oraşul Şahului

Asociatia Judeteana de Sah Iasi este cea mai activa organizatie sahista din România. În sprijinul acestei afirmaţii putem argumenta cu următoarele aspecte ale mişcării de sah din Iasi: Asociatia Judeteana de Sah Iasi a organizat o bază de selecţie foarte mare, cu mai multe proiecte de sah: "Şah în grădiniţe" în 45 de grădiniţe (aprox. 2500 de copii în fiecare an), "Şah în şcoli" organizeaza cluburi de şah, în 25 de şcoli din Iaşi (2500 de copii ), "Şah în cartiere" - 500 de pasionaţi de şah joaca de 2 ori într-un an, în cartiere, în aer liber; Simultanul de Sah "Iasi 600" - peste 600 de persoane au participat pe bulevardul Ştefan cel Mare; mai multe ediţii ale campionatului national pe echipe pentru copii; Campionatul European de Tineret pe Echipe şi Sedinta Federatiei Europene de Sah în 2012; 27 de ediţii ale Festivalului Internaţional de Şah "M. Sadoveanu" Iasi - unul dintre evenimentele cele mai importante de şah din România.
Şahiştii ieşeni au câştigat, între 1996 şi 2009, un număr de 293 de medalii naţionale şi 48 de medalii internaţionale, iar ultimul rezultat important este castigarea titlului de campion cu CS Politehnica Iasi, cu echipa feminina.
"Putem menţiona că municipiul Iaşi este un centru de şah celebru în toată lumea!", a mentionat si prof. Vlad Ungureanu, care este si antrenor de sah la CS Politehnica Iasi.
Site-ul oficial al Campionatului Mondial de sah este www.wscc2012.ro, iar cel al Asociatiei Judetene de Sah Iasi este www.ajsiasi.ro.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu