marți, 8 mai 2012

Campionatul Mondial Şcolar de Şah de la Iaşi a ajuns la final


* După aproape doi ani de muncă şi speranţe, Iasul a reuşit să organizeze la cote înalte cea mai importantă competiţie şahistică şcolară la nivel mondial
Au participat la competitia de la Sala Polivalenta ieseana peste 500 de tineri sahisti de pe 4 continente. Numarul lor putea fi mai mare insa cateva probleme de ultim moment (delegatia Boliviei a pierdut avionul, cateva tari nu au primit viza pentru spatiul european etc) a facut ca la start sa fie prezente 36 tari, un record totusi in aceasta competitie, comparand mai ales cu editia din 2011, de la Cracovia, cand au fost doar 345 jucatori, din 27 de tari. Invitatii de onoare au observat aceasta imbunatatire, fiind surprinsi mai ales de numarul mare de participanti. Au remarcat acest fapt Directorul Executiv al FIDE – David Jarrett, presedintele ISCU - Alexander Kostyev, Elisabeta Polihroniade, Ion Dobronauteanu – vicepresedintele Federatiei Europene de Sah.
Doua mari plusuri pentru Campionatul Mondial organizat in Iasi sunt si festivitatile de deschidere – din Piata Unirii si decernarea premiilor, care au fost peste asteptarile tuturor invitatiilor. Multumim pe aceasta cale tuturor colaboratorilor nostri, dar in special Primariei Iasi si domnului primar Gheorghe Nichita, care s-a implicat foarte mult in organizarea acestui campionat, din toate punctele de vedere (imagine, logistica, premii etc.), fara acest sprijin, organizarea si buna desfasurare a campionatului avand cu siguranta de suferit. Dar, in conditiile actuale, toti participantii au fost foarte multumiti, incantati de oras, in ciuda lucrarilor de modernizare promitand ca vor reveni in capitala Moldovei ori de cate ori vor avea ocazia. In plus, mai multi oameni de afaceri din Asia, insotitori ai delegatiilor, doresc sa stabileasca relatii cu firmele romanesti pentru creearea unor colaborari, in special pe industria medicamentelor, lemnului si vinului. Asadar sahul iesean a reusit sa aduca o imagine foarte buna orasului nostru, tarii noastre si nu in ultimul rand copiilor nostri ce practica acest sport minunat in scoli”, a declarat la finalul Campionatelor Mondiale Scolare de Sah prof. Vlad Ungureanu, secretarul general al AJ Sah Iasi si unul dintre principalii organizatori.
In clasamentul pe natiuni a competitiei, Rusia a ocupat primul loc, Kazahstan a fost pe locul 2, iar pe 3 a fost Romania, la egalitate de puncte cu Turcia si Azerbaidjan.
In 2013, incepand cu 21 aprilie pana pe 30 aprilie, Iasul va organiza Campionatul Mondial de Sah Amatori, una dintre cele mai importante competitii mondiale si de unde avem o amintire foarte frumoasa din 2009, cand sportivul iesean Stefan Parlog a castigat titlul suprem, la Salonic, in Grecia.
Rezultatele competitei de la Iasi, imagini foto si video, rezultatele la campionatul de blitz precum si alte multe informatii le gasiti pe site-urile de specialitate www.wscc2012.ro si www.ajsiasi.ro.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu