vineri, 29 iunie 2012

Spania – Italia, o mare finală latină la „EURO 2012”


* Joi, în cea de-a două semifinală, Italia s-a impus surprinzător în faţa Germaniei cu scorul de 2-1 (2-0) şi va juca împotriva Spaniei în finala de duminică, de la Kiev
Reprezentativa Italiei a învins, joi, la Varşovia, cu scorul de 2-1 (2-0), naţionala Germaniei, în semifinalele Campionatului European din Polonia şi Ucraina, şi s-a calificat în finala competiţiei, în care va întâlni deţinătoarea trofeului, Spania.
Golurile învingătorilor au fost marcate de Balotelli – min. 20 şi 36. Pentru Germania a înscris Mesut Ozil, în minutul 90+2, din penalty. Fazele în care s-au înscris cele trei goluri s-au derulat astfel:
- Minutul 20: După ce jocul s-a mutat în careul germanilor, Balotelli reuşeşte să deschidă scorul, trimiţând mingea în poartă cu capul, după o centrare a lui Cassano.
- Minutul 36: Balotelli reuşeşte dubla. La un contraatac rapid al italienilor, Balotelli este găsit cu o pasă lungă de Montolivo şi şutează puternic de la aproximativ 16 metri în poarta lui Neuer, rămas fără reacţie.
- Minutul 90+2: Mesut Ozil marchează din penalty, dictat după un henţ comis în propriul careu de Balzaretti.
Au evoluat echipele:
- Italia: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo - Marchisio, Montolivo (Motta '63), De Rossi - Balotelli (Di Natale '70), Cassano (Diamanti '58). Selecţioner: Cesare Prandelli.
- Germania: Neuer - Boateng (Muller '71), Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Kroos, Özil, Podolski (Reus 46)- Gomez (Klose '46). Selecţioner: Joachim Löw.
Meciul a fost arbitrat de o brigadă condusă la centru de francezul Stephane Lannoy, ajutat de compatrioţii săi Frederic Cano, Michael Annonier (arbitri asistenţi), Fredy Fautrel şi Ruddy Buquet (asistenţi suplimentari). Arbitru de rezervă a fost englezul Howard Webb.
De menţionat că finala Campionatului European de fotbal, care se va disputa, duminică, 1 iulie, având ca protagoniste naţionalele Spaniei şi Italiei, reprezintă a 31-a confruntare dintre cele două naţiuni, până în prezent italienii dominând în meciurile oficiale, iar spaniolii în cele amicale.
Potrivit “AS”, Spania s-a impus o singură dată în faţa Italiei într-un meci oficial, în 1920, la Jocurile Olimpice de vară, chiar în prima confruntare cu italienii.
Cele două naţiuni au jucat 19 partide amicale şi 11 oficiale. Spania s-a impus în opt meciuri, iar Italia în zece, 12 partide terminându-se la egalitate.
În meciurile amicale, Spania s-a impus de şapte ori, înregistrându-se şi şapte remize şi cinci victorii ale Italiei. În partidele oficiale, Spania a câştigat doar o dată în 90 de minute. Spaniolii au mai învins Italia la ediţia din 2008 a Campionatului European, în sferturile de finală, după loviturile de departajare.
Italia şi Spania s-au mai întâlnit la actuala ediţie a Campionatului European în faza grupelor, în 10 iunie, când au terminat la egalitate, scor 1-1.
Duminică, la Kiev, de la ora 21.45, în direct pe TVR 1, italienii vor încerca să câştige pentru a doua oară Campionatul European, după 1968, în faţa spaniolilor, campioni mondiali şi europeni en titre.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu