vineri, 3 august 2012

Ieşeanca Irina Dorneanu, la un pas de podiumul olimpic


* Echipajul feminin de 8+1 al României (FOTO) s-a clasat, joi, pe locul patru în finala din cadrul concursului de canotaj de la Jocurile Olimpice de la Londra
Sportivele Cristina Grigoraş, Nicoleta Albu, Eniko Mironcic, Camelia Lupaşcu, Roxana Cogianu, Adelina Cojocariu, Ioana Rotaru, Irina Dorneanu (de la CSM-LPS Iaşi) şi Teodora Gidoiu au luat startul pe culoarul cinci, alături de Australia, Olanda, SUA, Canada şi Marea Britanie.
La primul punct de control intermediar, la 500 de metri, România se afla pe locul cinci, la 1.000 de metri pe locul patru, la 1.500 de metri tot pe patru, pentru a încheia cursa pe aceeaşi poziţie, cu timpul de şase minute, 17 secunde şi 64 minute.
Podiumul a fost ocupat în ordine de SUA (6:10.59), Canada (6:12.06) şi Olanda (6:13.12).
În serii, echipajul României a încheiat pe locul secund, intrând în recalificări, pe care le-a încheiat tot pe poziţia a doua, obţinând calificarea în finală.
La ediţia din 2008, echipajul de 8+1 a cucerit medalia de bronz, iar la Londra este pentru prima dată, după 30 de ani, când România nu urcă pe podium, fiind triplă campioană şi multiplă medaliată olimpică.
La canotaj feminin, dublu rame, România a mai obţinut la JO de la Londra un loc 5, prin echipajul format de Georgeta Andrunache-Viorica Susanu.

* Elisabeta Lipa: “Lacrimile sunt de prisos, istoria s-a scris !”

Preşedintele FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, la a doua mare dezamăgire în curs de 2 zile, opina că fetele de la 8+1 au avut asigurate toate condiţiile de pregătire, dar le-a lipsit spiritul de sacrificiu în finala, pe care au încheiat-o pe locul IV.
De la introducerea canotajului în programul olimpic, România a cucerit cel puţin o medalie la fiecare ediţie, astfel că acest insucces de la Londra, greu de digerat şi de explicat, este o premieră pentru acest sport.
Lipă a explicat după finală că fetele au avut toate condiţiile şi rezultatele depind doar de antrenor şi sportive. ”Sunt foarte dezamăgită de ce s-a întâmplat. Eu nu pot să vă spun ce s-a întâmplat. Întrebaţi antrenorul principal şi sportivele, care au concurat, care s-au pregătit. Eu mi-am făcut datoria, le-am pus la dispoziţie tot ce au avut nevoie şi sufletul mi l-am pus. Timpii de acasă, modul cum s-au pregătit, tot ce a fost nevoie au avut la dispoziţie, nu pot să spună că ceva le-a lipsit în pregătire. Nu găsesc nicio explicaţie”, a declarat preşedintele FR de Canotaj, după finala de la 8+1.
Fosta campioană a simţit mereu că actualul ”8” nu dă totul în barcă şi asta ar fi una din explicaţiile eşecului de la Londra. După o analiză, dar ce va fi făcută la rece, Lipă anunţă şi anumite măsuri de redresare a situaţiei. ”Le-am acuzat de indolenţă tot timpul, pentru că întotdeauna le-am spus că nu au spiritul acela de învingător, să dea dovadă de dăruire, tot timpul le-am simţit că mai au potenţial şi că nu folosesc la maximum toate resursele lor. Acum totul e prea la cald să iau o hotărâre, dar cu siguranţă o hotărâre voi lua, pentru că în ritmul ăsta nu se poate. Le reproşez cum au abordat aici toate cursele, cele din serii, din recalificări, inclusiv finala. Această finală pe care au făcut-o, din punctul meu de vedere pentru că am concurat la atâtea Olimpiade, nu poţi s-o compari nici măcar cu o abordare de campionat naţional. Îmi pare rău s-o spun, dar eu aşa văd, pentru că am făcut acest sport, ştiu ce înseamnă, ştiu cât de hotărât trebuie să pleci la cursă şi cum le-am văzut. Le-am întrebat de fiecare dată dacă se simt bine, dacă au ceva, dacă le doare ceva. Mi-au răspuns mereu că totul e foarte bine, dar mai departe nu ştiu ce s-a întâmplat”.
Lipă a adăugat că le-a avertizat pe sportive că într-o finală, fără spirit de sacrificiu nu poţi triumfa: ”Explicaţia trebuie căutată strict la antrenorul principal şi la echipă, ei sunt cei mai în măsură să le dea. Eu de pe mal am văzut ceea ce aţi văzut şi voi. M-aţi văzut şi pe mine şi pe colegele mele cum am concurat, cum am abordat fiecare cursă, că a fost Mondial, European, nu mai zic de Olimpiadă. Mă aşteptam aici la o hotărâre, o dăruire ieşită din comun. Le-am şi spus, fetelor nu va fi uşor, va fi o luptă pe viaţă şi pe moarte. Dacă vreţi să înţelegeţi că trebuie să trageţi, încât să nu mai puteţi ieşi din barcă, atunci veţi lupta la medalii. Aşa să faci o cursă, să respiri de 2 ori, ţi-ai revenit şi acuma plângi. Lacrimile sunt de prisos, istoria s-a scris”.

* Cu un antrenor maghiar pe banca tehnică, România pierde la polo în faţa Ungariei

Naţionala de polo a României a fost învinsă, joi, de campioana olimpică Ungaria, scor 15-17 (4-5, 5-4, 2-5, 4-3), în cea de-a treia partidă din grupa B, la Jocurile Olimpice de la Londra.
Confruntare dificilă în meciul de joi, nu doar prin prisma diferenţei de valoare, cât şi a faptului că antrenorul României, Kovacs Istvan, lupta împotriva propriei naţii. "Astăzi sunt român", a spus tehnicianul, înaintea partidei cu campioana olimpică, Ungaria, care venea după un debut nefast, cu două înfrângeri.
România a fost cea care a deschis "balul", prin Kadar Kalman, după 42 de secunde de joc, 1-0. Egalarea a venit rapid, dar şi preluarea conducerii de către Ungaria, 1-2 (min. 3). Un minut mai târziu, 1-3, urmat de 2-3 şi 3-3, după golurile lui Negrean şi Ghiban, pentru ca prima repriză să se încheie cu cu 9 goluri, scor 4-5.
Ambele echipe au arătat ambiţie, dar totuşi Ungaria a dictat ritmul, tricolorii fiind nevoiţi să alerge după egalare: după 4-6 a urmat 5-6 şi 6-6 în minutul 12, după golul lui Kadar. Meciul a continuat pe muchie de cuţit, 7-7 şi 8-8 (min. 15), dublă Buşilă. La pauza mare, 9-9, Ghiban stabilind scorul după două reprize.
La reluare, Biros şi Madaras au marcat primele goluri, 9-11 (min. 18), România arătând slăbiciune. Cosmin Radu a redus diferenţa, 10-11, dar Ungaria a mărit avantajul, 10-13 (min. 21). A fost repriza în care s-a produs schimbarea de atitudine, Ungaria arătând din ce în ce mai încrezătoare, iar România, cu moralul din ce în ce mai slăbit. După 11-14 la ultima pauză, campioana olimpică nu a mai putut fi ajunsă, în pofida eforturilor României. Ungaria a bifat prima victorie la JO, chiar cu România, într-un meci spectaculos, în care s-au marcat 32 goluri, scor final 15-17.
Marcatorii partidei:
- România: Buşilă 3 goluri, Ghiban 3, Kadar 2, Diaconu 2, Matei 2, Negrean 2, C. Radu 1;
- Ungaria: Madaras 5 goluri, Biros 3, Hosnyanszky 3, Szivos 2, Kiss 2, Kasas 1, Varga 1.
În primele două partide din grupa B, tricolorii au obţinut o victorie, în faţa Marii Britanii, cu scor 13-4 (2-1, 4-0, 3-2, 4-1), respectiv o înfrângere, cu vicecampioana olimpică SUA, scor 8-10 (3-3, 2-1, 0-3, 3-3).
În continuare, România va întâlni vicecampioana europeană Muntenegru (4 august) şi câştigătoarea Ligii Mondiale Serbia (6 august) şi are şanse mici să promoveze în sferturile de finală ale competiţiei olimpice de la Londra.
Rezultatele complete înregistrate joi la turneul de polo de la JO sunt următoarele:
- Grupa A: Spania-Australia 13-9, Kazakhstan-Grecia 4-11, Italia-Croaţia 6-11;
- Grupa B: Muntenegru-Serbia 11-11, România-Ungaria 15-17, Marea Britanie-SUA 7-13.
După trei etapei disputate în cele două grupe, clasamentul se prezintă astfel:
- Grupa A: 1. Croaţia 6 puncte, 2. Spania 4, 3. Grecia 3, 4. Italia 3, 5. Australia 2, 6. Kazakhstan 0
- Grupa B: 1. SUA 6 puncte, 2. Serbia 5, 3. Muntenegru 3, 4. România 2, 5. Ungaria 2, 6. Marea Britanie 0.
Competiţia olimpică de polo se desfăşoară între 29 iulie şi 12 august. Conform regulamentului, după disputarea meciurilor din grupe, primele patru clasate se vor califica în sferturile de finală, de unde câştigătoarele vor juca semifinale şi, ulterior, finala mică şi finala mare. La ediţia din 2008, la Beijing, titlul olimpic a fost cucerit de Ungaria.
Naţionala de polo a României a participat ultima dată la JO în 1996, la Atlanta (locul 9), cea de la Londra fiind a noua participare din istorie. Cea mai bună performanţă tricoloră la nivel olimpic este locul patru, la JO din 1976.

* Fără medalii pentru gimnastele din România în finala de la individual compus

Gimnastele Sandra Izbaşa şi Larisa Iordache au ratat, joi, podiumul olimpic la individual compus, încheind finala pe locurile 5, respectiv 9, la Jocurile Olimpice de la Londra.
După prima rotaţie, de la paralele, Iordache se clasa pe locul 12, iar Izbaşa pe 15. A urmat bârna, cu Iordache deschizând concursul, cu o ratare, care a costat-o la notă, dar a a încheiat rotaţia pe locul 6 (29.199 puncte). Şi Izbaşa a urcat în clasament, pe 12 (28.300), după evoluţia la bârnă.
A urmat solul, la care Iordache a ieşit din covor la prima diagonală şi a încheiat rotaţia pe locul 9 (43.032), în timp ce Izbaşa a evoluat mult mai bine şi a urcat pe 6 (43.500). În rotaţia a treia, la sărituri, britanica Hannah Whelan a fost notată cu zero, după ce a aterizat pe burtă, situţie mai rar întâlnită la acest nivel.
Izbaşa şi Iordache au încheiat finala la sărituri, cu note bune, iar competiţia pe locurile 5 (58.833 puncte), respectiv 9 (57.965), ratând podiumul olimpic, ocupat în ordine de Gabrielle Douglas (SUA, 62.032), Victoria Komova (Rusia, 61.973) şi Alia Mustafina (Rusia, 59.566).
Notele obţinute de gimnastele române sunt următoarele:
- Larisa Iordache - paralele 14.233, bârnă 14.966, sol 13.833 şi sărituri 14.933;
- Sandra Izbaşa - paralele 13.900, bârnă 14.400, sol 15.200 şi sărituri 15.333.
La JO din 2008, Sandra Izbaşa s-a clasat pe locul 8 în finala similară, în timp ce Larisa Iordache a fost debutantă la Londra.
Echipa feminină a României a cucerit medalia de bronz la actuala ediţie a JO, fetele antrenate de Octavian Bellu şi Mariana Bitang obţinând şi alte alificări individuale, după cum urmează:
- Sol - Sandra Izbaşa – locul 2 în calificări (15.066), Cătălina Ponor – locul 7 (14.600)
- Bârnă - Cătălina Ponor – locul 7 (15.033), Diana Bulimar – locul 8 (14.866)
- Sărituri - Sandra Izbaşa – locul 2 (15.316).
Finalele pe aparate sunt programate astfel: sărituri (5 august, 16.00), paralele (6 august, 16.00), bârnă şi sol (7 august, 16.00).

* Pugilistul Bogdan Juratoni a fost învins pe ringul olimpic

Pugilistul Bogdan Juratoni a pierdut la puncte partida disputată joi cu sportivul Abbos Atoev, din Uzbekistan, în cadrul categoriei 75 de kilograme, de la Jocurile Olimpice de la Londra.
Arbitrii i-au acordat victoria lui Atoev cu scorul de 12-10, pe reprize 6-4, 3-4, 3-2.
Juratoni era singurul boxer român calificat la Jocurile Olimpice.
La feminin, Mihaela Lăcătuş va evolua, duminică, la categoria 60 de kilograme, împotriva chinezoaicei Cheng Dong.

* Tabloul medaliilor, după şase zile de competiţie, cu România pe locul 17

În clasamentul pe medalii, România ocupă în prezent locul 17, cu 6 medalii cucerite la J.O. de la Londra (1 de aur, 3 de argint şi 2 de bronz). În partea sa superioară, ierarhia pe medalii, după şase zile de competiţie, se prezintă astfel:
1. China - 18 (aur) 11 (argint) 5 (bronz) 34 (total)
2. SUA - 18 9 10 37
3. Coreea de Sud - 7 2 5 14
4. Franţa - 6 4 6 16
5. Marea Britanie - 5 6 4 15
6. Germania - 4 8 5 17
7. Italia - 4 5 2 11
8. Coreea de Nord - 4 0 1 5
9. Rusia - 3 6 8 17
10-11. Africa de Sud - 3 0 0 3
10-11. Kazakhstan - 3 0 0 3
Republica Moldova a cucerit până acum, în premieră, o medalie olimpică de bronz, prin halterofila Cristina Iovu.

* Ieşeanul Vlăduţ Simionescu debutează vineri în concursul olimpic de judo

Programul sportivilor români care vor evolua vineri, în cea de-a şaptea zi a Jocurilor Olimpice de la Londra, se prezintă astfel:
- Ora 11.37: Judo (ExCeL - North Arena 2) - Competiţia masculină, calificări, +100 de kilograme: Vlăduţ Simionescu (de la CS Politehnica Iaşi) - Iurii Krakovetskii (Kîrgîzstan)
- Ora 12.25: Atletism (Olympic Park - Olympic Stadium): Cristina Bujin - triplusalt (feminin) - calificări (ora 12.25)
- Ora 13.30: Scrimă (ExCeL - South Arena 1) - Sabie echipe masculin, sferturi de finală: România (Tiberiu Dolniceanu, Rareş Dumitrescu, Florin Gelu Zalomir) – China. Tibi Dolniceanu şi Florin Zalomir sunt şi ei ieşeni, unde au fost pregătiţi la CSM de antrenorul emerit Iulian Biţucă, dar acum concurează pentru cluburile din Bucureşti.
- Ora 14.00: Atletism (Olympic Park - Olympic Stadium): Bianca Razor - 400 metri feminin - serii
- Ora 21.00: Haltere (ExCeL - North Arena 3) - Finala - 85 de kilograme - Gabriel Sincraian
- Ora 21.10: Atletism (Olympic Park - Olympic Stadium): Nicoleta Grasu - aruncarea discului (feminin) – calificări.
GRUPAJ REALIZAT DE DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu