duminică, 12 august 2012

Popicarii veterani din România se reunesc la arena CFR Iaşi

Ediţia a 17-a din competiţia veteranilor în sportul popicelor dar şi ediţia cu numărul 34 de la Trofeul Tâmpa la popice va avea loc anul acesta la Iaşi, în organizarea campioanei en-titre CFR Olimpia ACB Iaşi. Competiţia se va derula în perioada 16-19 august 2012, la arena CFR Iaşi, din Şoseaua Naţională Nr. 7-9. Alături de clubul organizator CFR Iaşi, se mai află FR Popice-Bowling, Primăria Municipiului Iaşi şi DJST Iaşi. Vor fi întreceri la nivel de echipe şi la individual, cu participarea a 17 echipe din ţară, iar la individual se va concura pe trei categorii de vârstă: 50-59 ani, 60-69 ani şi peste 70 ani, conform prescripţiilor Federaţiei Internaţionale de Popice – secţiunea clasică NBC.
Programul competiţiei se prezintă astfel:
- Joi, 16 august 2012:Sosirea delegaţiilor echipelor participante la arena CFR Iaşi şi cazarea sportivilor la căminul Grupului Şcolar “Ion Holban” din Iaşi, la adresa Str. Pantelimon Halipa, nr. 16;
- Vineri, 17 august 2012:Ora 09.00 ÷ 10.00 :  Acreditarea delegaţiilor, predarea şi validarea documentelor, şedinţa tehnică;
Ora 10.00 ÷ 10.30 : Festivitatea de deschidere a competiţiei;    
Ora 10.30 ÷ 20.30 : Desfăşurarea concursului individual şi pe echipe;    
- Sâmbătă, 18 august 2012: Ora 09.00 ÷ 19.00 : Continuarea concursului pe echipe, urmat de proba individuală  cu sportivii veterani înscrişi oficial, apoi cu cei în afară de concurs (HC) dacă va fi cazul; 
Ora 19.00 ÷ 19.45 : Festivitatea de premiere a competiţiei;
Ora 20.00 : Masa festivă organizată la restaurantul clubului sportiv CFR Iaşi, din incinta bazei sportive CFR Iaşi, din Şoseaua Naţională nr. 7-9. Locaţia se află la circa 30 metri distanţă de arena de popice CFR Iaşi. 
- Duminică, 19 august 2012: Ora 10.00 ÷ 14.00 : Vizitarea individuală sau în grup a obiectivelor turistice ale municipiului Iaşi, în străvechea capitală culturală şi spirituală a României (ex: Grădina Botanică, Parcul Expoziţiei, Grădina Copou cu Teiul lui Eminescu, Catedrala Mitropolitană şi Catedrala Romano-Catolică, Biserica Trei Ierarhi, Palatul Culturii, grandiosul Complex Palas de lângă Palatul Culturii şi Sala Polivalentă, Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu, Piaţa Unirii cu statuia lui Alexandru Ioan Cuza, Bojdeuca Ion Creangă, Pasajul Hala Centrală, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri etc).
În raport cu numărul de participanţi comisia de organizare îşi rezervă dreptul de a efectua unele modificări în program. 
Arbitrii competiţiei vor fi: Blasicz Gheorghe - arbitru principal coordonator, Zăgreanu Gheorghe - arbitru principal, Popp Leontin - secretar de concurs, Neculăescu Nicolae – arbitru.

* Trofeul IOAN ZAHARIA, la prima sa ediţie la arena CFR Iaşi

În urmă cu un an s-a stins din viaţă IOAN ZAHARIA, o personalitate importantă a sportului românesc. ZAHARIA IOAN (1920-2011) s-a născut în Piatra Neamţ. A fost economist, absolvent al Liceului Comercial Spiru Haret din Bucureşti (1940) şi al unor cursuri de specialitate  din domeniul cooperaţiei. După reîntoarcerea de pe front, a activat ca funcţionar, iar din 1960 ca economist la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Ioan Zaharia a petrecut peste 60 de ani în arenele de popice în calitate de jucător, antrenor, arbitru, animator şi conducător. S-a dedicat jocului de popice după 1946, integrându-se în echipele de cartier, din care s-a selecţionat şi reprezentativa oraşului. Ca sportiv de performanţă a jucat pentru echipele asociaţiilor sportive Hârtia Piatra Neamţ şi Relonul Săvineşti, cu care a promovat şi a participat în CN – Divizia A, susţinând ultimul joc în 1967, la vârsta de 47 de ani. A fost unul dintre cei mai logevivi jucători, care a continuat să participe în competiţii şi la vârste înaintate, în anii 1990, 2000 şi 2001, devenind campion naţional la categoria “veterani”, peste 70 şi 80 de ani. În perioada 1995-2001, a condus echipa veteranilor nemţeni în Turneul dotat cu Trofeul Bucur, pe care l-a cucerit definitiv. A funcţionat ca antrenor la Hârtia şi Relonul (1946-2009), contribuind efectiv la formarea şi pregătirea unui mare număr de jucători şi la promovarea acestor echipe în Divizia Naţională. A îndeplinit funcţia de preşedinte al organismelor judeţene de popice, contribuind semnificativ la amenajarea a numeroase arene de popice în tot judetul, precum şi la înfiinţarea multor echipe. În anii ’70 existau în judeţ 38 de echipe, din care 7 au promovat în Divizia Naţională, Ioan Zaharia având un rol însemnat în îndrumarea acestora. Ca cel mai vechi conducător de comisie judeţeană din ţară (peste 50 de ani neîntrerupţi), este considerat omul care a scris istoria jocului de popice în judetul Neamţ. A oficiat ca arbitru la numeroase competiţii. Şi-a adus contribuţia la formarea cadrelor necesare dezvoltării acestui joc sportiv, organizând numeroase cursuri de instructori şi arbitri. În anul 1948, s-a numărat printre cei care au pus bazele Organizaţiei Sportului Popular la Piatra Neamţ. În 1958, a fost ales membru de onoare al FR de Popice, iar în 2001 membru de onoare al FR de Popice şi Bowling. În anul 2005, cu sprijinul lui Gelu Amarinei, Mitruţ Croitoru şi Cristian Livescu, a publicat, la Editura Crigarux, lucrarea retrospectivă Popicele – orizontul de o viaţă. A fost distins cu Diploma Merite sportive (1968,1971 şi 1982) şi cu Diploma de Onoare (1989, 1992, 2002, 2008 şi 2009).
În acest context, organizatorii de la CS CFR Iaşi au decis ca premiul special pentru cel mai vârstnic participant la finalele Campionatelor Naţionale de popice pentru vetereni din acest an să se numească TROFEUL IOAN ZAHARIA, în memoria fostului mare om de sport din România. Trofeul va fi înmânat în cadrul festivităţii de premiere de sâmbătă, 18 august 2012. Întâmplător sau nu, numai Dumnezeu ştie, după cum ne-a informat ing. Constantin Zaharia, fiul regretatului Ioan Zaharia şi în prezent noul Director General al Companiei CFR Marfă din România, tot sâmbătă, pe 18 august 2012, la Piatra Neamţ, familia va comemora un an de la trecerea în nefiinţă a celui care a fost nea IONICĂ ZAHARIA !
Tot în cadrul competiţiei de la Iaşi, va fi ţinut şi un moment de reculegere în memoria celui care a fost Gheorghe Delciu, care a practicat sportul popicelor la CS Rapid Bucureşti chiar şi la 95 ani !

* CFR Olimpia ACB Iaşi va participa cu două echipe în întrecerea veteranilor

La competiţia popicarilor veterani de la arena CFR Iaşi vor participa 17 echipe (pot fi şi echipe mixte), ele fiind CFR Olimpia ACB Iaşi (cu două echipe, prima fiind campioană naţională en-titre), Rapid Bucureşti, ASC Corona 2010 Braşov (cu 2 echipe), CS Rulmentul Izvorul Hoghiz (jud. Braşov), CFR Cluj (cu 2 echipe), CFR Constanţa, KSE Tg. Secuiesc, Siderurgica Hunedoara (cu 2 echipe), Petrolul Băicoi, Gaz Metan Mediaş – Sibiu (cu 2 echipe), Conpet Petrolul Ploieşti, CS Bacova (jud. Timiş).
Prima echipă de la CFR Olimpia ACB Iaşi va fi alcătuită din Leontin Popp, Dumitru Penciuc, Ioan Dăscălescu, Giorge Covăsală şi Vasile Ţidularu. A doua garnitură va fi alcătuită din Ştefan Deciu, Sorin Cotlarciuc, Florin Dăscălescu, Mihai Ispir, Vasile Croitoru, Mariana-Felicia Zlăvog, Gerhard Beuck, Vasile Botezatu. 
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu