duminică, 26 august 2012

Puntea care ne leagă : Invitaţie la un dialog cultural româno-german


Sub titlul  „Împreună”, Asociaţia DACIA e.V. şi Heimatgemeinschaft Mediasch (Mediaş) e.V. vă invită pe 27 şi 28 Septembrie 2012, începînd cu orele 18:30 la două manifestări culturale  care se vor desfăşura la Südpunkt, în Nürnberg-Germania.
Vor fi două seri, în care artişti de origine română, dar care trăiesc atât în România, cât şi în Nürnberg, vă vor prezenta creaţiile lor.
În prima seară, respectiv 27 septembrie, ora 18:30, sub titlul „Comori Transilvane”, vor fi difuzate în premieră trei filme documentare , spectatorii putând vedea şi admira o Transilvanie reală, nu cea a lui Dracula !?
Documentariştii Ştefan Elefteriu şi Nick Langa din Bucureşti vă vor prezenta „Lumina Cunoaşterii”, despre cel care a fost Badea Cârţan, „Moartea ca o glumă”, despre Cimitirul vesel de la Săpânţa şi „Un transilvănean în drum spre stele”, despre perioada românească a vieţii savantului Hermann Oberth.
Cu această ocazie, pachetul conţinând 4 DVD-uri „COMORI TRANSILVANE” se lansează oficial, oferind tuturor celor interesaţi de cultura română şi România o altă viziune asupra oamenilor şi meleagurilor transilvane. Cele 4 filme documentare au subtitrări în limbile germană şi engleză.
A doua seară a manifestărilor, respectiv 28 septembrie, ora 18:30, este dedicată lansării albumului „Outer Space-Beyond Time” („Im Weltraum – Jenseits der Zeit”). Spectacolul va fi deschis de o trupa de artişti de origine română din Germania, formaţia CRAZY UHU. Muzica trupei va crea atmosfera de relaxare şi introducere a celui de-al doilea moment: recitalul compozitorului Ştefan Elefteriu, împreună cu  Aryna, soprană în cadrul Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti.
Stilul muzical al acestui album este electro-opera, cu influenţe New Age, fiind o poveste Science-Fiction, cu versuri scrise într-un stil profund filosofic. Alternanţa de muzică instrumentală cu muzică vocal-instrumentală, combinată cu imaginile proiectate în background, creează spectatorilor o imagine filmică a recitalului.
Fiecare partitură  este un scenariu care te invită la meditaţie şi imaginaţie, subiectul fiind condiţia noastră ca fiinţe umane într-o societate în continuă mişcare şi supusă unei automatizări din ce în ce mai prezentă în viaţa de toate zilele.
Ştefan Elefteriu a contribuit, în calitate de compozitor, editor audio-video sau producător la realizarea multor filme documentare de artă şi ştiinţifice, dintre care merită menţionate “Faust”, “Căluşarii”,  “Starea de veghe”, “Prezenţe japoneze de-a lungul Dunării”, realizate de către Editura Video-România, “Gopo, un nume de legendă”, realizat de către Animafilm-România, episoadele din serialul “Meserii uitate” şi “Peşteri româneşti”, realizate de către dNetwork-Australia şi Vertical Film-România, “Irimescu”, realizat de Prographics-România, cât şi multe filme de lung metraj, dintre care menţionăm “Damen tango”, “Margo”, “Secundă de viaţă”, “Raport despre starea naţiunii” ş.a. Pentru activitatea sa a obţinut mai multe premii, printre care amintim Premiul pentru muzică de film al Uniunii Cineaştilor din România (2004), Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate artistică desfăşurată în slujba filmului românesc de animaţie, oferită de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Studioul “Animafilm” (2007), Premiul pentru muzică originală în filmul documentar conferit de către Uniunea cineaştilor din România (2009).
Nick Langa, a cărui familie este originară din Mediaş, după tată, a participat ca Location Manager, producător şi scenarist la realizare episoadelor din serialelor “Meserii uitate” şi “Peşteri româneşti”, realizate de către dNetwork-Australia şi Vertical Film-România, a documentarelor “Copiii Constanţei”, realizat de către dNetwork-Australia, “Reîntoarcere în România”, realizat de către Screentime – Noua Zeelandă, precum şi la “Oameni ca şi noi”, realizat de către Scottish European Aid.
Asociaţia DACIA e.V. este o platformă culturală şi mass-media, creată atât pentru românii din Germania, cât şi pentru cei de pretutindeni.
În patrimoniul acesteia există: Centrul Cultural româno-german DACIA, Biblioteca românească
Ion Minulescu, Agenţia de Presă AŞII ROMÂNI, singurul ziar în limba română din Germania -VOCEA TA şi Radio R România. Fondatori: Ionela van Rees- Zota şi Berthold Staicu.
Asociaţia Heimatgemeinschaft Mediasch e. V. a fost înfiinţată în anul 1999, fondatorii fiind născuţi în Mediaş. Rămânând ataşată locului natal, asociaţia  adună în rândurile ei saşi din Mediaş plecaţi de pe meleagurile natale  în urma evenimentelor de după cel de-al doilea război mondial, oferindu-le un cadru de comunicare. Asociatia îşi dedică o bună parte a activităţii păstrării şi popularizării patrimoniului istoric şi cultural al Mediaşului, acordând, de asemenea, sprijin material, logistic şi moral Medieşenilor de azi, mai ales bisericii evanghelice şi Forumului democratic al Germanilor, prin proiectele culturale şi sociale desfăşurate atât în Germania, cât şi în Romania.
Chiar dacă suntem diferiţi ca naţionalitate, religie sau limbă maternă, cultura este puntea care ne leagă şi ne aduce „Împreună”!
IONELA VAN REES-ZOTA & NICK LANGA (corespondenţă din GERMANIA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu