joi, 13 septembrie 2012

A fost stabilit programul întâlnirii România – Finlanda, din Cupa Davis la tenis


HORIA TECĂU
Tenismanul Victor Crivoi, locul 354 ATP (finalist la turneul Circuitul FRT PRO-Trofeul Municipiului Iaşi din luna august, de la arenele CFR Iaşi), îl va întâlni pe Jarkko Nieminen, locul 39 ATP, în primul meci al întâlnirii dintre România şi Finlanda, contând pentru menţinerea în Grupa I a zonei Euro-Africane a Cupei Davis, conform tragerii la sorţi ce a avut loc, joi, la Cluj-Napoca. 
Meciul dintre Crivoi şi Nieminen va avea loc vineri, cu începere de la ora 13.00.
În a doua partidă a întâlnirii, programată tot vineri, finlandezul Harri Heliovaara, locul 325 ATP, va juca împotriva lui Marius Copil, locul 215 ATP.
Sâmbătă, de la ora 15.00, perechea Horia Tecău/Florin Mergea va întâlni cuplul Jarkko Nieminen/Timo Nieminen, iar duminică sunt programate, cu începere de la ora 13.00, ultimele două meciuri ale întâlnirii: Marius Copil - Jarkko Nieminen şi Victor Crivoi - Harri Heliovaara.
România şi Finlanda s-au mai întâlnit o singură dată, în 1996, când românii s-au impus cu 3-2.

* Horia Tecău şi Florin Mergea, din nou împreună !

După tragerea la sorţi a meciurilor din Cupa Davis, tenismanul român Horia Tecău a declarat că dublul pe care îl formează acum din nou cu Florin Mergea este mult mai "sudat" decât echipa Finlandei formată din Jarkko şi Timo Nieminen şi a precizat că nu trebuie să le dea nicio şansă scandinavilor.
"M-am consultat cu partenerul meu de la dublu, Robert Lindstedt, care îl cunoaşte bine pe Jarkko. O să facem strategia meciului împreună cu Florin Mergea. Cred că suntem o echipă mult mai sudată decât dublul Finlandei şi nu vrem să le dăm nicio şansă", a spus Tecău.
Întrebat despre un posibil dublu cu Florin Mergea în viitor, Tecău a răspuns: "Nu ştii niciodată ce se poate întâmpla în viitor. În prezent, avem fiecare alte angajamente şi alţi parteneri la dublu. Suntem tineri, avem tot timpul şi cred că orice este posibil în viitor".
Căpitanul-nejucător al României, Ciprian Porumb, consideră că un scor egal după prima zi l-ar mulţumi. "Jucătorilor noştri le convine ordinea de joc. Nu ştiu dacă suprafaţa îi avantajează sau nu pe finlandezi, dar ştiu sigur că pe noi ne avantajează. Sigur că îmi doresc să conducem 2-0 după prima zi, dar şi un 1-1 ar fi bun pentru noi", a adăugat Porumb.
Victor Crivoi, care va juca primul vineri, a afirmat că nu şi-ar fi dorit să evolueze în al doilea meci al zilei. "Chiar îmi doream să joc primul meci. Aşa nu voi mai sta în vestiar cu emoţii, voi intra primul şi sper să aduc primul punct României", a menţionat Crivoi.
Marius Copil a precizat că simte puţină presiune deoarece toată lumea se aşteaptă să-l învingă pe numărul doi din tabăra finlandeză, Harri Heliovaara. "Trebuie neapărat să câştig vineri. Toată lumea se aşteaptă la asta, avându-l adversar pe Heliovaara. Va fi greu şi puţină presiune, dar am mai acumulat experienţă şi am încredere", a subliniat Copil.
Florin Mergea speră ca la meciurile de la Cluj-Napoca să asiste mulţi spectatori. "Au trecut câţiva ani de când nu am mai jucat împreună la dublu cu Horia Tecău, dar şi anii în care am acumulat mai multă experienţă, amândoi aflându-ne la cea mai bună clasare din carieră. Aşteptăm publicul alături de noi", a precizat Meregea.
Deşi Finlanda a anunţat echipa de dublu de sâmbătă va fi formată din Jarkko şi Timo Nieminen, aceasta ar putea alinia cuplul Jarkko Nieminen şi Harri Heliovaara, schimbările fiind posibile până cu o oră înaintea partidei.
Căpitanul-nejucător al finlandezilor, Kim Tiilikainen, consideră că ordinea meciurilor nu este importantă. "Nu contează că Jarkko, jucătorul nostru numărul 1 joacă primul meci şi nici ordinea celorlalte partide. Tragerea la sorţi nu este importantă pentru noi, ci meciurile şi rezultatele", a mai spus Tiilikainen.
Jarkko Nieminen, singurul jucător care va evolua în toate cele trei zile ale întâlnirii, susţine că este obişnuit cu acest ritm. "Probabil echipa României era mai puternică dacă venea şi Hănescu, el este un adversar puternic, dar eu consider că şi actuala echipă a României are forţă. Pentru mine nu va conta oboseala sau faptul că voi juca în trei zile. Sunt obişnuit să joc în acest ritm şi nu va fi un impediment", a conchis Nieminen.

* România, finalistă de trei ori în Cupa Davis

România are în istorie 14 participări în Grupa Mondială. La 19 iulie 1922,  echipa României joacă primul meci în Cupa Davis, cu India, pierzând cu 0-5 la Eastbourne. Echipa României obţine prima victorie în anul 1928, la Bucureşti, România- Belgia, 5-0 şi prima victorie în deplasare în 1959 la Cairo, România- Egipt, 3-2.
Alte victorii importante :
1969 - Londra: România- Marea Britanie 3-2
1971 - Bucureşti: România- Iugoslavia 4-1
1971 - Bucureşti: România- R.F. Germania 5-0
1977 - Bucureşti: România – Marea Britanie, 4-1
România a fost finalistă de trei ori (1969, 1971 şi 1972) în Cupa Davis, astfel:
1969, Cleveland: SUA – România, 5-0
1971, Charlotte: SUA – România, 3-2
1972 Bucureşti: România – SUA, 2-3
După 40 de ani de la ultima finală disputată, în 2012, România vrea să revină în grupa de elită, primul obstacol fiind Finlanda. Să-i dorim mult succes !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu