sâmbătă, 8 septembrie 2012

România se impune clar la Tallinn: 2-0 cu Estonia !


* Echipa naţională de fotbal a României a debutat, vineri, cu o victorie în preliminariile Cupei Mondiale din 2014, după ce a învins, scor 2-0 (0-0) în deplasare, reprezentativa Estoniei, într-o partidă disputată pe “A. Le Coq Arena” din Tallinn 
CIPRIAN MARICA, un atacant de nota 10 plus



Golurile partidei au fost marcate de Gabriel Torje – min. 55 şi Ciprian Marica – min. 75. La primul gol înscris în poarta gazdelor, Ciprian Marica a luat o acţiune pe cont propriu pe partea stângă, a ajuns în apropierea liniei de fund, de unde a centrat pe jos în faţa porţii, iar Torje a reluat din 6 metri. Aceiaşi jucători care au colaborat la primul gol, combină şi la faza celei de-a doua reuşite, însă de această dată Ciprian Marica primeşte o pasă de la Gabriel Torje, iar atacantul lui Schalke 04, înscrie cu un şut la colţul lung de la 14 metri.
Au mai ratat bune oportunităţi la ambele porţii jucătorii Oper ‘8, respectiv Tănase ’12, Grozav ’52, Marica ’40, ’72 şi Torje ’79.
Partida a fost arbitrată de o brigadă din Serbia avându-l la centru pe Milorad Mazici, ajutat la cele două linii de Milovan Ristici şi Igor Radojcici, în timp ce  Milenko Vukadinovici a fost rezervă.
Au evoluat echipele:
- Estonia:  Pareiko - Jaager, Morozov, Klavan, Teniste - Dimitrijev - Puri (Kink '76), Vunk (Voskoboinikov '61), Vassilijev - Ojamaa (Lindpere '46), Oper. Antrenor: Tarmo Ruutli.
- România: Lobonţ - Măţel, Chiricheş, Goian (Găman '90+1), Raţ - C. Lazăr (Pintilii '65), Bourceanu - Torje, Grozav, Tănase - Marica (M. Niculae '85). Antrenor: Victor Piţurcă.
- Cartonaşe galbene: Dimitrijev '78 / Grozav '45+1, Marica '78
De menţionat că trupa lui Victor Piţurcă a făcut o primă repriză discretă şi temătoare la Tallinn. Ne-am descătuşat după pauză, când mijlocaşul Granadei şi vîrful lui Schalke au luat în mîini soarta meciului, punctînd fiecare cîte o dată în poarta lui Pareiko.
În ultimul minut regulamentar de joc, exact în momentul în care Adrian Popa se pregătea să debuteze în prima reprezentativă, Dorin Goian s-a accidentat, după o ciocnire la mijlocul terenului. Fundaşul a suferit o contractură la gamba dreaptă şi a fost înlocuit cu Găman. Cel mai probabil, Dorin Goian nu va juca în meciul cu Andorra.
După partida de vineri seara au fost consemnate următoarele declaraţii:
- Victor Piţurcă (selecţionerul naţionalei României): "I-aş da echipei nota 10 cu felicitări. Toţi au jucat foarte bine. Mă bucur pentru Marica că a reuşit să înscrie. Era foarte important ca el să reuşească să marcheze. A făcut un meci extraordinar. De altfel, toţi jucătorii au jucat foarte bine, cel puţin din vedere tactic. Jocul nostru s-a schimbat în bine în repriza a doua, când am început să jucăm dintr-o atingere, cu devieri. Atunci am început să le punem probleme. Marica parcă s-a trezit din pumni, pentru că în prima repriza s-a sufocat un pic. Echipa României este una tânără, nouă. E un nou început. Îmi doresc un stadion plin cu Andorra, mai ales că am început cu dreptul campania de calificare. Nu le-am dat nicio şansă jucătorilor estoni. Exact aşa am pregătit jocul, aşa mi-am dorit să ruleze, să nu le dăm nicio şansă. Au avut o singura fază mai periculoasă, în prima repriză, la o neatenţie a lui Goian. A fost totuşi o echipă dificilă, foarte bine pregatită din punct de vedere fizic, aţi văzut că Oper făcea sprinturi de câte 40-50 de metri în minutul 80. E un început cu dreptul care mă bucură, dar trebuie să rămânem la fel de concentraţi pentru meciul cu Andorra, să acumulăm 6 puncte şi să privim relaxaţi viitorul apropiat, unde vom întâlni o echipă de gradul 0, Olanda şi o echipă de gradul 1, Turcia. Practic, favoritele grupei";
- Dumitru Dragomir (preşedinte LPF): "Evidenţiez echipa, dar un plus pentru Marica. D-aia e atacant, să dea gol! Am convingerea că ne calificăm şi la Mondiale, şi la Europene";  ()
- Gigi Becali (patronul echipei Steaua Bucureşti): "N-am avut emoţii, aşa cum îmi place. Nu mai e debandadă la "naţională", nu mai e joc haotic. E un 2-0 lăudabil, dar trebuie să admitem că Estonia e slabă. Jocul echipei se va vedea cu Turcia, cu Olanda, dar e bine, controlăm jocul, ne distrăm";
- Mircea Lucescu (antrenor la Şahtior Doneţk): "Am văzut golurile, am văzut secvenţele, pot spune că a fost o victorie mare. Dacă bătea Italia pe Estonia, ziarele din peninsulă, destul de părtinitoare, ar fi zis că e un succes senzaţional. Viaţa e scurtă, să ne bucurăm de acest succes";
- Sorin Cîrţu (antrenor):
"E devreme să dăm verdicte. Am bifat o victorie normală, ar fi fost ceva de comentat dacă nu învingeam. Nu a ieşit ceva în evidenţă, dar nici n-a fost ceva sub aşteptări”;  
- Mircea Rednic (antrenorul formaţiei Petrolul Ploieşti): "O victorie importantă, trebuie să ne bucurăm de succes, nu neapărat de joc. Nu să folosim superlative, însă este de apreciat. Estonia va încurca alte adversare ale noastre. Să nu forţăm jucători care nu mai vor să vină, să nu mai vorbim de Chivu, să ne gîndim la viitor! Sau pe Mutu, poate nu-l mai interesează lotul. Pe moment, nu cred că mai poate ajuta "naţionala"! Să joace la Ajaccio, apoi dacă selecţionerul consideră necesar, îl va convoca".
- Cornel Dinu (consilier la Dinamo Bucureşti): "Este de necrezut că unii consideră această campanie una de pregătire şi nu una de calificare. Kink a fost singurul eston care a încercat un dribling şi a călcat pe minge. Estonii mi s-au părut nişte reni care se întorc în curbe! Ei se pricep la hochei, la baschet. Reţinerea selecţionerului de a încerca unii jucători de creaţie, precum Maxim, nu este benefică. Cînd joci cu Estonia folosind doi închizători, nu îţi poţi propune mai mult decât ce am făcut noi azi";
- Cristi Chivu (fostul căpitan al "tricolorilor"): "Trebuie să avem încredere în echipa naţională, să nu mai avem dubii. Important e că am păşit cu dreptul, să mai luăm 3 puncte cu Andorra, ca să fim bine înaintea «dublei» infernale cu Turcia şi cu Olanda. Am putea obţine şi 3 puncte din această «dublă», să zicem că ne-am permite să pierdem meciul cu Olanda, dar să batem Turcia. Ideal ar fi să-i învingem pe batavi. Noi pornim cu şansa a treia, dar trebuie să ne depăşim".

* Rezultate înregistrate vineri în prima etapă a preliminariilor CM-2014

Pe 7 septembrie s-au disputat mai multe meciuri din preliminariile europene ale Cupei Mondiale din 2014, care s-au încheiat cu următoarele rezultate:
Grupa A:
- Croaţia - Macedonia 1-0
A marcat: Jelavici '69
- Ţara Galilor - Belgia 0-2
Au marcat: Kompany '42, Vertonghen '83
- Scoţia - Serbia se dispută sâmbătă.
Grupa B
- Malta - Armenia 0-1
A marcat: Sarkisov '70
- Bulgaria - Italia 2-2
Au marcat: Manolev '30, Milanov '66 / Osvaldo '36 şi '40
- Danemarca - Cehia se dispută sâmbătă.
- Grupa C:
- Kazahstan - Irlanda 1-2
Au marcat: Konisbaev '37 / R. Keane '89 din penalty, Doyle '90
- Germania - Insulele Feroe 3-0
Au marcat: Gotze '28, Ozil '54 şi '71
- Grupa D
- Estonia - România 0-2
Au marcat: Torje '55, Marica '75
- Andorra - Ungaria 0-5
Au marcat: Juhasz '12, Gera '32 din penalty, Szaali '54, Priskin '68, Koman '82
- Olanda - Turcia 2-0
Au marcat: Van Persie '17, Narsingh '90+3
Grupa E
- Albania - Cipru 3-1
Au marcat: Sadiku '36, Cani '84, Bogdani '87 / Laban '45+5
- Slovenia - Elveţia 0-2
Au marcat: Xhaka '20, Inler '51
- Islanda - Norvegia 2-0
Au marcat: Arnason '22, Finnbogason '81
Grupa F:
- Rusia - Irlanda de Nord 2-0
Au marcat: Fayzulin '30, Şirokov '78 din penalty
- Azerbaidjan - Israel 1-1
Au marcat: Abuşev '65 / Natcho '50
- Luxemburg - Portugalia 1-2
Au marcat: Mota '13 / Ronaldo '28, Postiga '54
Grupa G:
- Liechtenstein - Bosnia-Herţegovina 1-8
Au marcat: Christen '61 / Misimovici '26, '31, Ibisevici '33, '40 '83, Dzeko '46, '64, '81.
- Lituania - Slovacia 1-1
Au marcat: Zaliukas '18 / Sapara '41.
- Letonia - Grecia 1-2
Au marcat: Cauna '42 din penalty / Spiropoulos '57, Gekas '69
Grupa H:
- Muntenegru - Polonia 2-2
Au marcat: Drinici '27, Vucinici '45+3 / Blaszczykowski '6 din penalty, Mierzejewski '55
- Moldova - Anglia 0-5
Au marcat: Lampard '4 din penalty şi '29, Dfoe '32, Milner '74, Baines '83
Grupa I:
- Georgia - Belarus 1-0
A marcat: Okriashvili '51
- Finlanda - Franţa 0-1
A marcat: Diaby '20.
Sâmbătă, pe 8 septembrie, naţionala României va ateriza, la bordul unei curse charter, pe aeroportul Henri Coandă din Capitală, urmând să intre imediat în cantonamentul de la Mogoşoaia, unde va pregăti jocul de marţi, 11 septembrie, cu Andorra, programat pe Arena Naţională din Bucureşti începând cu ora 20.30. Tot pe 11 septembrie, în grupa noastră mai sunt programate partidele Ungaria - Olanda şi Turcia - Estonia.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu