miercuri, 14 noiembrie 2012

Finanţatorul “U” Cluj despre acţiunea DIICOT: “E o făcătură. Nu se poate să evaluezi nişte jucători la o asemenea sumă”


* Finanţatorul clubului de fotbal Universitatea Cluj, Ioan Mărginean, a catalogat, miercuri, drept o făcătură acţiunea DIICOT, care cercetează modul în care 15 jucători ai ardelenilor au fost transferaţi la Petrolul, afirmând că această anchetă ar putea afecta preluarea grupării de către potenţiali investitori. 
Florian Walter

"Cei 15 jucători au plecat la Petrolul de bună voie. Au plecat cu titlu gratuit, dar şi la noi au venit jucători cu titlu gratuit. Nu înţeleg pe ce bază acţionează DIICOT. Eu cu jucătorul pot să reziliez pe cale amiabilă sau pot să-l transfer. Nu ştiu ce caută oamenii ăştia şi cum au ajuns la o sumă de 11 milioane de euro. Este absurd, este o făcătură. Nu se poate să evaluezi nişte jucători la o asemenea sumă. De unde evaluarea asta? Când ai un contract cu un jucător, mai bine renunţi la el şi-l dai gratuit decât să-i suporţi contractul pe care nu-l poţi susţine financiar. Eu sunt şocat, pentru că aveam doi investitori cu care tratam preluarea clubului. Taman când să batem palma şi să facem actele săptămâna asta a apărut făcătura asta. Clubul este sută la sută privat, nu are niciun ban de la stat", a spus Mărginean la DigiSport.

Potrivit lui Mărginean, fraţii Călin şi Gheorghiţă Bultoc, proprietarii companiei Meridian, ar fi urmat să preia clubul Universitatea Cluj în această săptămână.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) informează că, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA.

Poliţia Română precizează că sportivii sunt înregistraţi la noul club, figurând cu o valoare de transfer ridicată, unul dintre ei fiind transferat deja la un al treilea club sportiv contra unei sume apreciate la 250.000 de euro.

Astfel, se estimează că, prin această modalitate, clubul sportiv din Cluj a fost prejudiciat cu aproximativ 10,95 milioane euro (45.225.000 RON), arată Poliţia Română, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Miercuri, 14 noiembrie, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Cluj, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au efectuat două percheziţii la sediile a două cluburi sportive, informează Poliţia Română.

Percheziţiile au vizat ridicarea unor înscrisuri şi documente, precum şi identificarea tuturor persoanelor implicate şi a participaţiei acestora, într-un caz de delapidare.

Concret, la data de 9 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca-Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa în cadrul unui club sportiv din judeţul Cluj, a unui grup infracţional organizat ce a acţionat în vederea delapidării clubului.

Cauza a fost înaintată la DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj pentru competentă soluţionare.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale «in rem», sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere/constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, prev.de art.7 al.1 şi 3 din Legea 39/2003 şi art.215 indice 1 al.1, 2 Cod penal", se arată într-un comunicat de miercuri al DIICOT.

Concret, potrivit DIICOT, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA.

"Transferul cu titlu gratuit a unor jucători cotaţi pe piaţă cu o valoare ridicată, estimata la aproximativ 11.000.000 de euro şi care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziţiei, în contextul unei situaţii financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate.

Procurorii DIICOT au efectuat percheziţii în municipiile Cluj - Napoca şi Ploieşti, la sediile sociale ale celor două cluburi sportive, în vederea ridicării de documente şi alte mijloace de probă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj a obţinut autorizaţie de percheziţie de la instanţa clujeană într-un caz în care s-a început urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, referitor la transferarea cu titlu gratuit a mai multor fotbalişti între cluburile U Cluj şi Petrolul Ploieşti, informau surse judiciare.

Finanţatorul Universităţii Cluj, Florian Walter, a anunţat, la finalul sezonului 2011/2012, că părăseşte gruparea ardeleană, urmând ca majoritatea jucătorilor de valoare din lot să se transfere la Petrolul Ploieşti, club la care doreşte să se implice financiar. Florian Walter s-a declarat dezamăgit de autorităţile locale din Cluj-Napoca care nu s-au implicat în susţinerea echipei.

În vara acestui an, Petrolul Ploieşti a transferat cincisprezece fotbalişti de la Universitatea Cluj: Mircea Bornescu (portar, 32 ani), Sebastian Achim (fundaş, 25 ani), George Galamaz (fundaş, 31 ani), Lukasz Szukala (fundaş, 27 ani), Constantin Grecu (fundaş, 23 ani), Ovidiu Hoban (mijlocaş, 29 ani), Laurenţiu Marinescu (mijlocaş, 27 ani), Adrian Cristea (mijlocaş, 28 ani), Marian Cristescu (mijlocaş, 27 ani), Nwakaeme Tony (atacant, 23 ani), Gheorghe Grozav (atacant, 22 ani), Sebastian Cojocnean (mijlocaş, 25 ani), Vlad Morar (atacant, 18 ani), Dorinel Popa (mijlocaş, 23 ani) şi Ionuţ Neag (fundaş, 18 ani).

* LPF: “Din punct de vedere sportiv transferurile de la U Cluj la Petrolul sunt legale”

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că din punct de vedere sportiv transferurile jucătorilor de la "U" Cluj la Petrolul Ploieşti, cercetate de DIICOT, sunt corecte, chiar dacă ar fi fost făcute cu titlu gratuit.

"Nu cunosc problema, nu a venit nicio înştiinţare de la DIICOT. Nu vă pot spune dacă jucătorii au plecat liberi pentru că e vorba de contracte şi sunt lovite de confidenţialitate. Eu sunt doar un administratrator. Conform regulamentului ligii, dacă la acordul de transfer nu e prevăzută nicio sumă, niciodată, sub nicio formă nu mai poate să apară un act adiţional prin care să se stipuleze o sumă. Pentru că atunci contractul devine nul. Ai spus că nu iei bani, cu titlu gratuit merge cât e sub contract cu tine. Clubul cedent nu mai poate solicita printr-un act adiacent vreo sumă de bani. Din punctul de vedere al ligii nu e nicio problemă. Eu am primit nişte acte corecte, au îndeplinit condiţiile mele de înregistrare şi cu asta basta. E opţional dacă e trecută o sumă de transfer sau nu. Acordurile de transfer s-au legitimat. A fost voinţa unui patron care şi-a eliberat jucătorii de contract cu fosta echipă. În ce condiţii, e opţiunea lui. De vreme ce s-a eliberat un document cu ştampilă, cu număr de înregistrare de la «U» Cluj, cu semnătura jucătorului şi a reprezentantului clubului, din punct de vedere sportiv e corect. Şi jucătorul a venit la un club care l-a preluat. Dacă acordul are trei semnături, jucătorul, clubul cedent şi clubul cesionar, nu e nicio problemă. Dacă e cu «lovele» bine, dacă nu tragi o linie şi atât", a declarat, pentru MEDIAFAX, secretrarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal.

* Florian Walter despre ancheta DIICOT: “Autorităţile locale vor ca Universitatea Cluj să dispară”

Finanţatorul Petrolul Ploieşti, Florian Walter, acuză autorităţile locale din Cluj-Napoca pentru ancheta declanşată de procurorii DIICOT privind transferul a 15 fotbalişti de la Universitatea la clubul prahovean, omul de afaceri susţinând că acestea doresc desfiinţarea clubului ardelean.

"Anchetă? De ce ar fi o anchetă? DIICOT spune că e o anchetă, dar e o anchetă premeditată. Mă aşteptam la ea de mult timp. Vine dinspre autorităţile locale, vor să dispară «U». De când am venit eu acum trei ani de zile, la câte mi s-au întâmplat mie în Cluj, deja se vede că s-a ajuns la apogeu. Această echipă trebuie să dispară de pe faţa pământului. Sută la sută este o răzbunare a celor de acolo, pentru că eu i-am anunţat din ianuarie că plec din motive personale", a declarat Walter, miercuri, la Sport.ro.

Omul de afaceri afirmă că a cheltuit 17 milioane de euro în cei trei ani în care a fost finanţatorul Universităţii Cluj şi că a plătit toate taxele la stat în această perioadă. "Dacă vreţi, am 98 la sută din acţiuni, am băgat 17 milioane de euro în trei ani de zile, am adus-o unde am adus-o, dar în momentul de faţă găsiţi posibilitatea să o duceţi mai departe. Am plătit taxele la stat de fiecare dată în această perioadă. E normal să te gândeşti că stadionul ăla trebuie să rămână la altcineva şi nu Universităţii", a afirmat Walter.

El crede că acţiunea DIICOT are ca scop îndepărtarea unui cumpărător care şi-a manifestat intenţia de a achiziţiona clubul: "După câte am văzut, din presă, acel lot valora 11 milioane. Dacă eu aş fi avut într-o lună, trei luni, o ofertă să vând 14 jucători cu 11 milioane de euro, credeţi că nu aş fi luat banii ăştia? Jucătorii aveau salarii foarte mari în perioada în care eu conduceam pe U Cluj. Ei nu puteau să meargă mai departe, pentru că nu era finanţare să fie plătiţi. Am scos clubul la vânzare şi nimeni nu s-a prezentat că poate să ducă clubul mai departe. Cine putea să plătească aceşti jucători? Am vorbit cu jucătorii, erau jucători aduşi de mine şi le-am spus că sunt liberi să aleagă, dacă vor să rămână la U Cluj, iar alţii au ales să plece. Eu am vrut să o vând gratuit şi nimeni nu vine, niciun clujean nu vrea să o cumpere, niciun om din Transilvania. A apărut un cumpărător în ultima perioadă şi acum a apărut această chestiune cu DIICOT-ul, ca să nu se vândă Universitatea Cluj, ci să dispară, pentru că intră în insolvenţă, faliment şi dispare, dispare, dispare."

Florian Walter a mai spus că în momentul în care cei 15 jucători au fost transferaţi el nu era nici finanţator al Universităţii Cluj, nici al clubului Petrolul. "Când am cumpărat echipa, am plătit 65 de miliarde statului român din taxe, am adus echipa în Liga I, mai departe nu mai puteam întreţine această echipă, pentru că nu mai puteam. Mă obligă cineva să ţin o echipă? Pe cea de la Ploieşti o ţin, pentru că suntem doi parteneri, deţinem 50-50 la sută. Am mai găsit un partener, care vrea să fie prost în acest fotbal românesc. Nu eram acţionar la Petrolul şi nici la Universitatea Cluj când s-au transferat jucătorii. Oamenii sunt liberi să aleagă, nu sunt nişte maşini, sunt oameni", a adăugat Walter.
(Sursa: MEDIAFAX)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu