sâmbătă, 29 decembrie 2012

12% dintre tinerii români fac sport zilnic, conform Barometrului pentru Tineret 2012



* În luna decembrie, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST) a făcut public „Barometrul de opinie publică pentru tineret 2012”.


Sondajul a fost realizat in perioada 30 noiembrie – 10 decembrie 2012, de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), la cererea ANST, cu sprijinul Institutului de Stiinte ale Educatiei.
Obiectivul principal al cercetarii a fost investigarea aspectelor centrale ale vietii tinerilor in Romania, precum: calitatea vietii, educatie si munca, intentii de afaceri si factori de succes in cariera, mobilitate, context european, participare civica si politica, servicii pentru tineri, credinte si optiuni valorice, toleranta, stil de viata, timp liber, sanatate si sport, ecologie. Sondajul de opinie a avut la baza un esantion reprezentativ la nivel national de 1210 persoane, din grupa de varsta 18 – 35 ani, cu o eroare tolerata de +/- 2,8%, la o probabilitate de 95%.
In ceea ce priveste petrecerea timpului liber, proportia tinerilor care participa la activitati ale unor asociatii sau cluburi de tineret, precum si a celor care participa la activitati ale unor organizatii culturale este relativ redusa, intrucat 72% dintre ei declara ca nu fac acest lucru niciodata. Cei mai multi dintre cei care participa la acest tip de activitati o fac de 2-3 ori pe an.
12% dintre tineri fac sport zilnic, in timp ce 22% fac sport de cateva ori pe saptamana. 22% fac sport de cateva ori pe luna, 12% de cateva ori pe an, in timp ce 29% declara ca nu fac sport deloc.
Cei mai multi dintre tinerii intervievati merg in excursii de cateva ori pe an (53%), in timp ce 31% nu merg deloc, iar 9% merg de cateva ori pe luna.
Pentru a practica un sport regulat, cei mai multi tineri ar dori ca in apropierea locuintei lor sa se gaseasca un bazin de inot (procente cumulate pentru 3 mentiuni) – 57%; de asemenea, si-ar dori sa existe o pista pentru biciclete – 51%, un teren de fotbal - 50% sau un teren de tenis – 42%.
Tinerii sunt preocupati de protejarea mediului inconjurator mult si foarte mult in proportie de 62%, in timp ce 28% sunt preocupati de acest aspect putin, iar 7% deloc.
Principalele activitati intreprinse de tineri pentru protejarea mediului in ultimul an sunt: adunarea gunoiului ramas in urma unui picnic pentru a-l depozita corespunzator (60%), au ales sa calatoreasca mai ecologic (49%), au redus consumul de energie electrica in locuinta (47%) sau au redus consumul de apa (44%). Actiunea intreprinsa de cea mai redusa proportie a respondentilor este participarea la campanii ecologice, pe care au realizat-o in ultimul an 23% dintre cei intervievati.
Suntem bucurosi ca am realizat acest studiu care sta la baza viitoarelor proiecte pe care le vom demara pentru tinerii din Romania. Vrem sa contribuim la imbunatatirea calitatii vietii tinerei generatii si automat la dezvoltarea societatii per ansamblu”, a declarat vicepresedintele ANST, Victor Ionescu.
Barometrul pentru tineret 2012, publicat de ANST luna aceasta este unul complex, cu multe informatii foarte interesante. Toti cei interesati pot descarca cercetarea de pe site-ul www.dsjiasi.ro.”, a declarat Ciprian Paraschiv, director executiv la DJST Iasi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu