duminică, 13 ianuarie 2013

Ieşeanul Eduard Mattes, un excelent arhitect, grafician şi fotograf la Haifa



* Trăind de mai mult timp în Israel, Eduard Mattes a revenit cu mare plăcere în ţara sa natală, mulţi ani de-a rândul, el fiind fiul regretatului antrenor de box Iosif Mattes, în memoria căruia clubul sportiv CFR Iaşi organizează an de an o competiţie internaţională în “arta cu mănuşi”.
Eduard Mattes
La 56 ani, Eduard Mattes este în Israel un excelent arhitect, grafician, scriitor şi fotograf profesionist, cu multe expoziţii la activ în ţară şi străinătate. Născut la Iaşi, Edy Mattes a emigrat de mai mulţi ani în Israel şi în prezent locuieşte în zona oraşului Haifa. Iubirea lui pentru box este o moştenire părintească, primită de la regretatul său tată, Iosif Mattes, fost renumit antrenor la CS Voinţa Iaşi. Edy Mattes este şi în prezent prieten la cataramă cu antrenorul de box Viorel Soroceanu şi nu numai, cu care a petrecut la Sala Voinţa din Iaşi multe momente extrem de plăcute în copilărie şi adolescenţă.
În 2013, mai precis în perioada 19-20 octombrie, Sala Polivalentă ieşeană va găzdui o nouă ediţie a Memorialului de box Iosif Mattes, ajuns acum la ediţia a 13-a, în organizarea clubului sportiv CFR Iaşi. Cu siguranţă, Edy Mattes va fi prezent şi anul acesta la Iaşi, în memoria tatăului său şi pentru a lega noi prietenii cu oamenii pe care nu i-a uitat niciodată, adică cu locuitorii municipiului Iaşi, mai ales cu cei din lumea sportului şi a culturii.
Nu cu mult timp în urmă, Dorel Schor menţionează în “Expres Magazin” (nr. 246 / 07.01.2013) câteva dintre activităţile lui Eduard Mattes în lumea minunată a caricaturii artistice şi fotografiei, parcurgând o reuşită expoziţie de profil din Israel. Cu mult talent şi pasiune, Dorel Schor scrie următoarele:
Primesc o invitaţie la o expoziţie de fotografie a trei artişti  din Haifa care şi-au depăşit condiţia de amatori. Pe Eduard Mattes îl cunosc, el este şi un excelent caricaturist, arhitect de profesie, autor de schiţe literare şi, când e cazul, gazetar sau critic literar. Pentru toate acestea a primit premiul Ianculovici anul trecut. Ceea ce îi uneşte pe cei trei expozanţi, în afară de pasiunea comună pentru fotografie, este faptul interesant că... lucrează la Societatea de electricitate. Voi face o digresiune: invitaţia la expoziţie ca şi portretele celor trei protagonişti sunt însoţite de desene prieteneşti, caricaturi foarte reuşite, rodul strădaniei lui Mattes.
Vom relata, probabil, cu altă ocazie despre exponatele foto ale lui Smulic Fridman, Evgheni Maghelnic şi Eduard Mattes, mulţumindu-ne cu câteva consideraţii despre caricatura portretistică. Vorbim despre portrete cu trăsături exagerate sau distorsionate, care păstrează însă esenţa persoanelor, astfel încât să le putem recunoaşte şi identifica fără probleme.
Dar ce înseamnă ilustrarea satirică a unei persoane? Caricatura poate complimenta, dar poate şi insulta (mai ales când serveşte politica), dar de regulă prezintă cu simpatie artişti, scriitori, celebrităţi... Este un gen aparte al artelor vizuale, care foloseşte exagerarea intenţionată a unor trăsături sau caracteristici în scopul atragerii atenţiei. Caricatura amuză, destinde, atrage. O caricatură reuşită poate fi mai elocventă şi poate spune fără cuvinte mai mult decât un text cu foarte multe cuvinte.
Caricatura ironizează cu simpatie (sau dimpotrivă) în forme directe, simbolice, metaforice. Ea amuză pe unii, probabil îi irită pe alţii, ea poate fi o şarjă amicală, umoristică, satirică, critică sau de atenţionare; e un desen în care sunt exagerate la modul grotesc chipul, trupul, uneori caracteristicile morale sau psihice ale personajului. Se pare că Eduard Mattes, din acest punct de vedere, nu dezamăgeşte”.
În 2011, cu ocazia Memorialului de box Iosif Mattes de la Sala Polivalentă, Edy Mattes ne-a delectat şi la Iaşi cu o reuşită expoziţie de caricatură portretistică, cu aspecte primordiale din lumea boxului profesionist şi amator. Cu siguranţă că şi în octombrie 2013, cu ocazia ediţiei a 13-a a Memorialului de box Iosif Mattes, distinsul arhitect Eduard Mattes ne va surprinde la Iaşi cu alte aspecte extrem de pertinente din activităţile sale artistice !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu