marți, 29 ianuarie 2013

„Six Nations 2013” va debuta sâmbătă, pe 2 februarie !



* Ediţia 2013 a celei mai importante competiţii de rugby din emisfera de nord, “Six Nations” (Turneul celor Şase Naţiuni), va porni la drum pe 2 februarie, atunci când sunt programate partidele Ţara Galilor-Irlanda şi Anglia –Scoţia * Duminică se va juca Italia-Franţa.

Va fi editia cu numarul 14 de cand competitia se desfasoara in actualul format, care aduna la start sase natiuni, Anglia, Franta, Irlanda, Italia, Scotia si Tara Galilor.
Tara Galilor este campiona en-titre, “penele de strut” reusind in sezonul trecut sa obtina atat titlul cat si Grand Slam-ul, respectiv Tripla Coroana. La polul opus s-a situat Scotia, care a cedat in meciul cu Italia si s-a ales cu “lingura de lemn”.
Daca luam in calcul doar ultimele patru editii, nicio natiune nu a reusit sa-si apere titlul cucerit in editia anterioara, Irlanda fiind campiona in 2009, Franta in 2010, Anglia in 2011 si Tara Galilor sezonul trecut.
Raportul de forte in momentul de fata arata astfel: Franta este pe pozitia a patra in clasamentul IRB, Anglia a cincea, Irlanda a sasea, Tara Galilor ocupa pozitia a noua fiind, urmata de Italia, in timp ce Scotia se afla pe treapta a 12-a.
Acest clasament a fost stabilit in urma partidele test din toamna trecuta in care emisfera de nord a dat piept cu cea din sud. Din aceste confruntari cel mai bine a iesit Franta care nu a pierdut nicio partida, locul patru din clasamentul IRB asigurandu-le “cocosilor galici” statutul de cap de serie la Cupa Mondiala din 2015.
Anglia la randul ei se poate lauda cu faptul ca a intrerupt o invincibilitate a campionilor mondiali, All Blacks, care dura de peste un an timp in care neozeelandezii disputasera 20 de partide.
Tara Galilor a iesit cea mai sifonata, “penele de strut” suferind patru infrangeri in tot ataea dispute, poate cea mai dureroasa fiind cea cu Samoa. Acelasi sentiment al frustrarii l-au incercat si scotienii, care in toamna anului trecut nu au cunoscut victoria.
Irlanda se poate lauda ca a invins Argentina, iar Italia a invins Tonga resuind sa piarda onorabil in fata Wallabies.
Pe 2 februarie 2013 va incepe un nou spectacol in lumea sportului cu balonul oval, care va dura pana pe 16 martie atunci cand vom cunoaste noua campiona din “Six Nations”.
Programul competitiei de rugby la nivel inalt din acest an se prezinta astfel:
Etapa I:
- 2 Februarie: Tara Galilor-Irlanda si Anglia-Scotia;
- 3 Februarie: Italia-Franta.
Etapa a II-a:
- 9 Februarie: Scotia-Italia si Franta-Tara Galilor;
- 10 februarie: Irlanda-Anglia.
Etapa a III-a:
- 23 Februarie: Italia-Tara Galilor si Anglia-Franta;
- 24 Februarie: Scotia-Irlanda.
Etapa a IV-a:
- 9 Martie: Scotia-Tara Galilor si Irlanda-Franta;
- 10 Martie: Anglia-Italia.
Etapa a V-a:
- 16 Martie: Italia-Irlanda, Tara Galilor-Anglia si Franta-Scotia.
Asadar, mai sunt putine zile pana la debutul “Turneului celor Sase Natiuni la rugby - editia 2013”, iar despre renumita competitie cu balonul oval, cu o anumita doza de diplomatie, managerul francezilor, Philippe Saint-Andre, a dat drept castigatoare Anglia, care se afla cu doi ani si jumatate inaintea "propriei" Cupe Mondiale, in plina reconstructie a unei noi echipe, dupa un Mondial 2011 ratat.
O mare necunoscuta a turneului este Tara Galilor, stralucitoare anul trecut, cand si-a creat drum spre al 11-lea Mare Slem, dar in cadere libera de atunci, cu sapte infrangeri consecutive in ultimele partide disputate.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu