marți, 19 februarie 2013

FOTE – Braşov 2013: Marţi, Emil Imre are şansa unei noi medalii la short track, în proba de 1.000 metri !


Emil Imre

Excelentă comportarea sportivului român Imre Emil, în proba de short track, 500 metri ! După ce a încheiat pe locul 6 proba de 1.500 metri, în urma unei căzături, Imre s-a revanșat la 500 m, obținând un prețios loc secund și, totodată prima medalie pentru delegația României, la actuala ediție a Festivalului Olimpic al Tineretului European. Imre a evoluat excelent în semifinale, câștigând una dintre serii și a fost foarte aproape să termine primul și în finală (i-au lipsit câteva sutimi de secundă!), după o cursă entuziasmantă, câștigată de rusul Ayrapentyan Denis. Pe locul 3 în această probă s-a clasat italianul Leonardo Palla. Chiar dacă proba nu esta printre favoritele lui Imre Emil, el a strâns din dinți și a obținut această medalie, spre bucuria fanilor lui dar și a antrenoarei Maria Bogyo.
Foarte bucuros, Imre a declarat la finalul cursei : ,,Îmi doream să fiu între primii trei la această probă. Dacă la 1500 m am căzut, împins de un sportiv francez, acum m-am revanșat și l-am învins. Mă bucur că am adus această medalie pentru România, chiar dacă a fost foarte greu. Au fost alături de mine colegii și susținătorii mei și am simțit acest lucru:”
Marți, întrecerile de short track continuă cu proba de 1000 m, la care Emil Imre poate să repete performanța.

* Italia a dominat proba de slalom uriaș în întrecerea feminină

Pe pârtia Subteleferic, din Poiana Brașov au început întrecerile probelor de schi alpin. Prima, a fost rezervată fetelor, care s-au întrecut în spectaculosul slalom uriaș. Proba a fost câștigată de Gasslitter  Verena (Italia), urmată de compatrioata ei, Roberta Melesi și de Christina Ager (Austria).
Învingătoarea a declarat : ,,Mă bucur că am câștigat, deși nu a fost ușor. Am crezut în acest succes și îmi pare bine că pe locul secund s-a clasat o colegă.” Cea mai bună clasare pentru delegația țării noastre a fost obținută de Ania Caill. Românca trăiește și se antrenează în Franța și a ocupat  doar locul 20, la peste cinci secunde de învingătoare. Celelalte românce s-au clasat astfel: Raluca Ciocănel pe locul 34, Bianca Copot pe 49, în vreme ce Șogor Șarolt a abandonat, după o căzătură, în manșa secundă. Probele de schi alpin vor continua marți, pe pârtia Subteleferic, unde este programat slalomul special rezervat băieților.

* Slovenia domină competiţia individuală la băieţi, la sărituri cu schiurile

Prima zi din competiţia săriturilor cu schiurile a adunat la baza din Râşnov mai mult de 1000 de spectatori care au urmărit o întrecere intensă la proba individuală de sărituri la băieţi. La startul acestei întrecerii au luat parte 56 de săritori, calificându-se în a doua manşă cei mai buni 30. Câştigătorul competiţiei a fost Prevc Cene din Slovenia, acesta reuşind o săritură de 98.5 metri, cu un total de  261 de puncte. Pe locul doi s-a clasat tot un sloven, Lanisek Anze, cu o săritură de 97.5 metri şi cu un total de 256 de puncte, iar pe locul trei a terminat Hofer Thomas, din Austria, cu o săritură de 96 de metri şi un total de 246.5 puncte.
La finalul competiţiei slovenul Prevc Cene s-a declarat mulţumit de câştigarea medaliei dar şi de baza de la Râşnov: „ Sunt foarte emoţionat , mă bucur că am reuşit două sărituri bune şi să câştig. Competiţia nu a fost foarte dificilă, am simţit o presiune fizică mai mult decât o presiune psihică. Baza de la Râşnov este foarte bine pregătită, organizarea este foarte bună, au făcut totul foarte bine.”
Ca şi în ziua precedentă, când la antrenamente echipa Sloveniei a reuşit sărituri foarte bune şi acum în cadrul competiţiei oficiale, această țară  a calificat în a doua manşă toţi cei patru sportivi ai săi. Mai mult, în ambele manşe precum şi la final Slovenia a avut doi sportivi pe primele două locuri.
Echipa României  a avut o evoluţie apreciată calificând în a doua manşă trei sportivi, pe Iulian Pâtea, Torok Eduard şi Tatu Robert Valentin. Cea mai bună clasare, la finalul competiţiei a reuşit-o Iulian Pâtea, clasându-se pe locul opt, cu o săritură de 90 de metri în cea dea doua manşă şi un total de 226 de puncte. Torok Eduard a avut o săritură de 90.5 metri în manşa a doua adunând un total de 218 puncte şi terminând pe locul 16, iar Tatu Robert Valentin a reuşit o săritură de 88.5 în a doua manşă şi un total de 214.5 puncte terminând pe locul 18. În competiţia individuală de sărituri cu schiurile proba individuală băieţi a mai luat parte şi Mocăniţă Alexandru care nu a reuşit să intre în primii 30 de săritori sărind 71.5 metri .

* Finlanda şi Rusia câştigă primele meciuri la hochei pe gheaţă

La hochei pe gheaţă, sportivii sunt născuţi în 1996 și 1997. Echipele participante au fost împărţite în două grupe, astfel:
- Grupa A: Rusia, Elveția, Letonia;
- Grupa B: Finlanda, Cehia, România.
Grupele și jocurile au fost alese în conformitate cu Tabelul Berger IIHF (clasament). 
Echipa Finlandei a învins formaţia Cehiei cu scorul de 10-4 (3-1, 2-2, 5-1), luni seara, pe Patinoarul Olimpic din Braşov, în Grupa B a turneului de hochei pe gheaţă, din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013.
Deşi cehii au deschis scorul, Finlanda s-a impus fără probleme, prin golurile marcate de Waltteri Hopponen (2), Miro Makinen, Juho Lammikko, Otto Nieminen, Antti Kauppinen (2), Teemu Lamsa, Joel Kiviranta şi Antti Kalapudas. Pentru cehi au înscris Pavel Zacha, Jiri Smejkal, Dominik Masin şi Pavel Jenys.
În primul meci din Grupa A, Rusia a dispus de Elveţia cu 6-1 (2-1, 0-0, 4-0), prin golurile marcate de Kiril Pilipenko (3), Andrei Svetlakov, Egor Orlov şi Maxim Lazarev, respectiv Timo Meier.
România va juca marţi contra Cehiei, de la ora 20:00, primul meci al zilei fiind Elveţia - Letonia (16:00).

* Unul dintre voluntarii de la FOTE 2013 este campion național la patinaj viteză

Printre voluntarii prezenți de Festivalul Olimpic al Tineretului European se numără și Marius Paraschivoiu (22 ani), nimeni altul decât campionul național en-titre la patinaj viteză pe distanță lungă!
Marius este voluntar… la Patinoarul din Poiana Brașov, acolo unde se dispută și întrecerile de patinaj viteză. Putem spune că nici nu se putea altfel, pentru că Marius Paraschivoiu a câștigat ultimele patru ediții ale campionatului național.
,,Sunt foarte bucuros că am ocazia să particip la acest eveniment, fie și ca voluntar. Am 22 de ani, deci nu mai pot concura, deși mi-aș fi dorit. O să rămână în istorie acest eveniment, pentru că s-au făcut lucruri deosebite, inclusiv acest patinoar. Sunt foarte bucuros că acest festival are loc la Brașov și sper ca și pe viitor autoritățile locale brașovene să ajute sportul. Cât privește întrecerile de patinaj viteză de la FOTE, pot spune că sunt de nivel ridicat. Avem sportivi de valoare, așa cum este Imre, care poate progresa, pentru că are talent. Am avut ocazia să vorbesc cu antrenorul Franței, care este coreean și care a avut cuvinte de laudă despre gheața patinoarului din Poiană. Ca obiectiv al meu, pot spune că îmi doresc foarte mult să particip la Jocurile Olimpice de la Soci”, ne-a declarat Marius Paraschivoiu.

* Programul zilei de marţi, 19 februarie 2013 şi clasamentul pe medalii

Astăzi, la FOTE – Braşov 2013 vor avea loc următoarele manifestări sportive:
09:00 – 15:30 Antrenament Oficial HOCHEI
09:00 – 10:00 Antrenament oficial SĂRITURI cu SCHIURILE Fete
09:15 – 10:15 Antrenament oficial SBX SNOWBOARD
10:00 – 11: 30 SCHI ALPIN – Slalom uriaş Băieţi – Runda 1
10:00 – 11:30 BIATLON – Individual 10 km Fete
10:00 – 11:30 SCHI FOND – 5 km CT Fete
10:00 – 14:00 SHORT TRACK  – 1.000m Fete, 1.000 m Băieţi, 3.000 m Finală ştafetă mixtă
10:30 – 13:30 SNOWBOARD – Calificări SBX
11:00 – 13:30 SĂRITURI CU SCHIURILE – Individual Fete HS 71
11:30 – 13:00 – SCHI FOND – 7,5 km CT Băieţi
13:30 – 15:00 SCHI ALPIN – Slalom uriaş Băieţi – Runda 2
13:00 – 14:30 BIATLON – Individual 12, 5 km Băieţi
13:30 – 16:00 Antrenament SĂRITURI cu SCHIURILE Băieți HS  100 – 2 runde
14:00 – 15:30 SNOWBOARD – Finale SBX
16:00 – 18:30 HOCHEI PE GHEAŢĂ . Meci Elveția – Letonia
16:30 – 19:30 Antrenament oficial Fete PATINAJ ARTISTIC
19:45 – 22:00 Antrenament oficial Băieți PATINAJ ARTISTIC
19:30 – 20:30 Ceremonia de decernare a medaliilor
20:00 – 22:30 HOCHEI PE GHEAŢĂ – Meci România – Finlanda
Delegaţia Rusiei conduce detaşat în clasamentul pe medalii, cu 4 de aur şi 4 de argint, după disputarea a 7 probe în primele două zile de întreceri la Festivalul Olimpic al Tineretului European, în timp ce România ocupă locul 5, la egalitate cu Marea Britanie.
În clasamentul pe medalii, Rusia ocupă primul loc cu 4-4-0, urmată de Italia 1-1-2, Franţa 1-0-1, Germania 1-0-0, ROMÂNIA 0-1-0, Marea Britanie 0-1-0, Austria 0-0-1, Norvegia 0-0-1, Polonia 0-0-1 şi Slovenia 0-0-1.
După cum am mai menţionat, medalia României a fost cucerită luni de Emil Imre, la short track, în proba de 500 m.
La festivitatea de decernare a medaliilor de luni au fost prezenţi sportivii şi oficiali din delegaţiile ţărilor participante, turişti din Poiana Braşov şi oficialităţi, precum ministrul tineretului şi sportului Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat Carmen Tocală.
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu