joi, 21 februarie 2013

FOTE – Braşov 2013: Românca Dorottya Buzaş, medaliată cu argint la biatlon



Sportiva română Dorottya Buzaş a câştigat medalia de argint la biatlon, în proba de 6 km sprint, joi, la Cheile Grădiştei, în cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013.
Buzaş a fost cronometrată cu timpul de 19 min 34 sec 1/10, fără nicio penalizare în cele două sesiuni de tragere la poligon. Primul loc i-a revenit polonezei Kinga Mitoraj, în 19 min 11 sec 7/10, iar pe trei a sosit Anastasia Merkuşina (Ucraina), în 19 min 37 sec 3/10 (o ratare - un tur suplimentar de 150 metri).

* Un sport care vine din Norvegia ne aduce medalii la Braşov

Să mai menţionăm că, la fel ca majoritatea sporturilor legate de schiuri, biatlonul vine din Norvegia. Desi îşi are originea în a doua jumătate a secolului al 19-lea, nu a câştigat popularitate la fel de uşor şi rapid, ca disciplinele clasice.
Ca disciplină, biatlonul a fost inclus in programul Jocurilor Olimpice, în 1924. Ca disciplină separată şi sport pe deplin acreditat, Biatlonul s-a impus la Olimpiadele de la Squaw Valley (SUA) în 1960.
Biatlonul este de fapt schi “cross country” dar la echipament este atasată o puşcă. În timpul cursei, schiorul parcurge două sau patru runde, pe o distanţă de 50 metri. În timpul fiecărei runde, schiorul trage foc de arma de cinci ori. Sunt penalizaţi pentru lipsa unui obiectiv, în funcţie de tipul de cursa. Cursa individuala (la distanţă), are o penalizare de un minut (adăugarea unui minut la timpul total, pentru fiecare foc ratat), atunci cand ratează ţinta într-o cursă, schiorul poate reîncărca de până la de trei ori. În alte tipuri de curse, schiorul trebuie să facă o buclă de 150 metri, sancţiune suplimentară pentru fiecare țintă ratată.
În final, vă mai informăm că românca Dorottya Buzaş a adus astăzi a treia medalie pentru România la FOTE 2013, după aurul şi argintul cucerite de Emil Imre la short track.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu