joi, 7 februarie 2013

Tricolorii se impun cu greutate în faţa “cangurilor” !



* Naţionala de fotbal a României a învins reprezentativa Australiei cu scorul de 3-2 (1-1), miercuri seara, într-un meci amical desfăşurat pe “Estadio Ciudad” din Malaga.

România a câştigat primul meci la nivel de seniori contra Australiei, graţie golurilor marcate de Cristian Tănase (min. 35), Bogdan Stancu (min. 80) şi Gabriel Torje (min. 84), respectiv Luke Wilkshire (min. 45 - penalty) şi Robert Cornthwaite (min. 54).
Tricolorii au controlat jocul în cea mai mare parte a timpului şi şi-au creat numeroase ocazii de gol. Prima şansă a venit în min. 8, când Raţ a centrat periculos, dar un fundaş australian a trimis în braţele portarului. În min. 11, Stancu a tras de la circa 28 de metri, dar mingea s-a dus alături de poartă. Torje a fost aproape de gol în min. 15, dar a ratat voleul din mijlocul careului, la centrarea lui Raţ. Stancu nu a ajuns la centrarea lui Torje (‘17), după care Grozav a greşit preluarea, în situaţie de unu la unu cu portarul, după o lansare de excepţie a lui Tamaş (‘21).
Australienii au avut prima şansă notabilă în min. 23, când McKay a reluat pe lângă ţintă centrarea lui Kruse.
După ce Grozav a trimis cu capul peste poartă (‘26), România a deschis scorul în min. 35, Tănase marcând primul gol al tricolorilor în urma unei mingi respinse de portarul Schwarzer la şutul lui Torje (1-0).
Imediat după gol, Australia a avut şansa egalării, dar Kruse, scăpat pe contraatac, a trimis peste poartă (‘36).
În finalul primei reprize, arbitrul a dictat cu uşurinţă penalty la un duel umăr la umăr între Raţ şi Brosque, iar Wilkshire, elevul antrenorului Dan Petrescu la Dinamo Moscova, a restabilit egalitatea, la 1-1, în min. 45.
În partea secundă, echipa României a evoluat mai slab şi nu a reuşit să construiască acţiuni ofensive coerente. Totuşi, Tănase a avut un şut bun de la 18 metri, prins de Federici, dar jucătorii de la Antipozi au ratat ocazii mai clare. Brosque a fost blocat în ultimul moment de Tamaş (‘53), iar la cornerul care a urmat fundaşul Robert Cornthwaite a sancţionat bâlbâielile apărării noastre (min. 54) şi a înscris (1-2). Apoi Holman a irosit o şansă uriaşă, în min. 65, luftând din doar trei metri.
Stancu a avut o ocazie bună pentru tricolori, dar a tras prin faţa porţii (‘70), după care a irosit o şansă şi mai mare, portarul respingând lovitura sa de cap (‘73).
Holman a fost aproape de a decide soarta partidei (‘76), dar Pantilimon a respins şutul expediat de australian din afara careului.
Stancu a fost din nou eroul negativ în min. 79, când nu a reuşit să devieze în poartă o minge şutată de Torje din careu, balonul ajungând în braţele lui Federici. Bogdan Stancu s-a revanşat în min. 80, când a trimis în plasă mingea centrată de Maxim (2-2).
România a preluat conducerea în min. 84, când Torje a transformat în gol o lovitură liberă de la 18 metri (3-2), iar tricolorii au tratat cu superficialitate alte câteva ocazii până la ultimul fluier. Echipa antrenată de Victor Piţurcă a obţinut o victorie meritată, după un joc bun în prima repriză şi în ultima parte a întâlnirii. Succesul este unul de bun augur în perspectiva partidelor cu Ungaria (22 martie) şi Olanda (26 martie) din preliminariile Cupei Mondiale 2014.
Pentru România au evoluat: Pantilimon – Tamaş, Goian (Luchin ’81), Chiricheş, Raţ (Ştefan Radu ‘46) – Bourceanu (C. Lazăr ’57), Pintilii – Torje (Chiţu ’89), Grozav (M. Alexe ’63), Tănase (Maxim ’73) – B. Stancu. În faţa a doar 200 spectatori, meciul dintre România şi Australia a fost arbitrat de spaniolul Carlos Velasco Carballo. 

* “Piţi” şi Raţ îşi dau cu părerea

La finalul partidei împotriva “cangurilor”, selecţionerul Victor Piţurcă a declarat: "A fost un antrenament bun, în primele 40 de minute puteam să marcăm măcar două goluri şi să ne distanţăm, dar am ratat foarte mult. Apoi, au fost câteva greşeli ce ne-au costat. Bine că ne-am revenit, dar sunt multe lucruri de pus la punct în defensivă". Referitor la interviul dintr-un cotidian românesc de sport, în care Adrian Mutu spunea că s-ar fi convocat pentru jocul amical cu Australia, Piţurcă a spus, râzând: "Mutu s-a autopropus la naţională? O să mă mai gândesc dacă îl chem".
Înlocuit la pauză cu Ştefan Radu, căpitanul Răzvan Raţ nu îşi reproşează nimic la faza penalty-ului din finalul primei reprize şi spune că se va pregăti exemplar pentru a ajuta naţionala şi în dubla cu Ungaria şi Olanda. Fundaşul nu a pomenit nimic despre o eventuală nemulţumire, deşi la ieşirea de la vestiare era extrem de supărat: "Nu ştiu de ce arbitrul a dat penalty. Am jucat bine, mai ales în prima repriză. Bine că am reuşit să ne revenim şi să marcăm golurile victorie. Nu am discutat la pauză cu Victor Piţurcă. Acum mă întorc la club să mă pregătesc cât mai bine pentru dubla cu Ungaria şi Olanda".

* Trei tineri fotbalişti ieşeni au câştigat, cu România, partida cu Republica Moldova

Echipa naţională de tineret a României s-a impus fără probleme la Tiraspol, 3-0 (1-0) în amicalul contra selecţionatei similare a Republicii Moldova. În echipa pregătită de Emil Săndoi au evoluat şi trei fotbalişti de la CSMS Iaşi, în speţă Alexandru Creţu, Adrian Avrămia şi Andrei Herghelegiu. 
Golurile tricolorilor au fost marcate de Stanciu (‘22), Cîrstocea (‘82) şi Manole (‘87). Naţionala de tineret a României a utilizat formaţia: Buzbuchi - Nica (‘62 Herghelegiu), Creţu, Toşca, Avrămia (‘86 Manole) - Leca, Florean (‘46 Velici), Benzar (‘68 Cîrstocea) - Stanciu (‘86 Bălaşa), Gavra (‘62 Peteleu), Serediuc (‘68 Al. Giurgiu).
Ieşenii Creţu, Avrămia şi Herghelegiu au plecat după meci spre Antalya, pentru a se alătura celorlalţi colegi de club aflaţi în cantonament în Turcia.
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu