luni, 23 septembrie 2013

Ieşeanul Sorin Iacoban, în fruntea şahului românesc


Sorin Iacoban

În cadrul Adunării Generale extraordinare de alegeri a Federaţiei Române de Şah, programată duminică, 22 septembrie 2013, la sediul Ministerul Tineretului şi Sportului, ieşeanul Sorin Avram Iacoban a obţinut 86 de voturi şi a devenit preşedintele FR Şah. Un număr de 69 voturi a revenit bucureşteanului Romeo-Cristian Erbaşu, iar 3 lui Victor Teodor Iovici.
Ieşeanul Sorin Avram Iacoban este deputat în Parlamentul României şi Preşedintele onorific al Secţiei de şah din cadrul Clubului Sportiv Universitar Politehnica Iaşi.
Printre obiectivele noului preşedinte se află dezvoltarea şahului la nivel de masă şi introducerea acestui sport în şcoli, atragerea de resurse financiare suplimentare, inclusiv de fonduri ale Uniunii Europene, încurajarea colaborării la nivel local între asociaţiile de şah şi autorităţile judeţene şi municipale.
Cei doi vicepreşedinţi ai Federaţiei sunt Vasile Manole (din Iaşi) şi Corneliu Paşcalău (din Timişoara). În Consiliul Director al FR Şah au fost aleşi Câmpeanu Alin Vivian, Candea Daniel, Iordache Claudiu Badea, Jugaru Lucian, Nanu Costică Ciprian şi Stere Marian.
"Am candidat sub deviza <o echipă unită pentru Federaţia Română de Şah> şi mă bucur că am primit votul de încredere al colegilor mei. A fost de fapt o luptă între Bucureşti şi provincie, iar Iaşul are de acum două locuri de frunte în conducerea federaţiei, la nivel de preşedinte şi vicepreşedinte. După cum se spune cam pestre tot, capitala şahului românesc este la Iaşi şi era normal ca şi conducerea federaţiei să fie una ieşeană. În două săptămâni vom face şi un program pentru introducerea şahului în şcoli, de acest lucru se ocupă un alt ieşean, Vlad Ungureanu, şeful comisiei şahul în şcoală.  Vom prevedea în statut şi funcţia de preşedinte de onoare, funcţie pe care intenţionăm să i-o propunem marei maestre Elisabeta Polihroniade. Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi în special echipei de la Iaşi", ne-a declarat deputatul Sorin Iacoban, noul şef al şahului românesc.

* Ieşeanca Irina Bulmaga conduce ostilităţile la “Mondialul” de şah din Turcia

De menţionat că, în aceste zile, România este reprezentată cu mult succes la Campionatul Mondial de Şah pentru tineret (U 20), ce se desfăşoară până pe 27 septembrie 2013 în Kocaeli (Turcia), de către sportivii Robin-Alexandru Dragomirescu şi Irina Bulmaga.
În runda a IX-a, Irina Bulmaga (CS Politehnica Iaşi) a învins-o pe Alina Kashlinskaya (Rusia, ELO 2434), favorita numărul 1 pe lista de start, asigurându-şi astfel poziţia de lideră a turneului, cu 7,5 puncte, cu doar 4 runde înainte de final. Luni, în runda cu nr. 10, cu piesele negre, Irina Bulmaga (ELO 2387, a cincea favorită la începutul competiţiei) se va confrunta cu ocupanta locului 2, Aleksandra Goryachkina (Rusia, ELO 2418), care a cumulat până acum 7,0 puncte.
După 9 runde, în turneul open, românul Robin-Alexandru Dragomirescu ocupă locul 21, cu 6,0 puncte al activ. În a zecea rundă a turneului mondial masculin, cu piesele negre, românul Dragomirescu (ELO 2349) îl va întâlni astăzi pe  rusul Andrey Stukopin (ELO 2522).
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu