joi, 19 septembrie 2013

“Infernul sunt ceilalţi” la Teatrul de la Râpa Galbenă – Club CFR Iaşi



În regia lui Emil Gnatenco, deopotrivă actor, regizor şi scenograf, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a avut loc miercuri, 18 septembrie, premiera cu piesa „Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre. Piesa CU UŞILE ÎNCHISE a fost prezentată pentru prima oară la Theâtre du Vîeux-Colombier, în mai 1944 şi iată că acum, în septembrie 2013 ajunge şi la Iaşi, personajele piesei lui Sartre fiind INES, ESTELLE, GARCIN şi BĂIATUL DE SERVICIU.
În regia şi scenografia lui Emil Gnatenco au evolua pe scena sălii de spectacole de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă actorii trupei „Teatrul de la Râpa Galbenă-Club CFR Iaşi”, ei fiind Emil Gnatenco (în rolul la Garcin), Ioana Andrei, care va fi dublată de săptămâna viitoare, după reîntoarcerea ei la Londra, unde este studentă, de Mădălina Florea (în rolul lui Ines), Anda Avasilcăi (în rolul lui Estelle) şi Dragoş Maftei (în rolul Băiatului de serviciu).
”Cu uşile închise” este o piesă scrisă de Jean Paul Sartre, cu un subiect uşor macabru, dar cu o replică faimoasă: "Nu-i nevoie de flăcări şi smoală. Infernul sunt ceilalţi". Piesa ne oferă o situaţie inedită, deoarece trei morţi, Joseph Garcin, Estelle Rigault şi Ines Serrano se întâlnesc într-o cameră dintr-o pensiune oarecare, ale cărei uşi sunt închise, probabil în IAD. Cei trei caută pricina morţii lor, iar Garcin îşi descoperă o laşitate interioară care şi l-a dus la deces. Această laşitate devine de nesuportat şi în ochii celor două femei, Garcin vrea să scape de ele, apoi încearcă s-o convingă pe Ines, acuzatoarea sa, că totuşi nu a fost laş în toate acţiunile sale, că au existat şi momente de curaj, de dăruire. Nu există însă o soluţie de a scăpa din acea cameră şi de aceea Garcin va exclama: "Infernul sunt ceilalţi." Cauzele morţii fiecăruia dintre personaje sunt dezvăluite după numeroase discuţii preliminarii, în fond sunt taine care nu pot fi povestite cu uşurinţă: Estelle a murit de pneumonie, Garcin ucis de gloanţele unui pluton de execuţie pentru dezertare, iar Ines gazată împreună cu fosta ei prietenă, Florence. Piesa prezintă trei destine ratate în chipuri diferite. Estelle este o femeie pentru care s-a sinucis amantul, care şi-a înecat pruncul într-un lac, dar care se autoiluzionează că este un copil, că are nevoie de protecţie, că mai este la vârsta inocenţei. Estelle e femeia-piton, care caută protecţia bărbatului, fie el şi laş. Este o pruncucigaşă şi se oferă lui Garcin probabil pentru a-şi disculpa fapta, pentru a-i găsi o greutate pozitivă. Este o femeie care caută să şteargă cu buretele atrocităţile de lângă ea, este stilul păpuşii ucigaşe care îşi continuă trilul ori filtrul pseudopur şi după faptă. Iată autoiluzia ei: "Îmi plac bărbaţii, Garcin, bărbaţii adevăraţi, cu pielea aspră, cu mâinile tari. Tu n-ai o bărbie de laş. Nu ai gura unui laş, nu ai vocea unui laş, părul tău nu este ca al unui laş, iar eu te iubesc pentru gura ta, pentru vocea ta, pentru părul tău".
Povestea lui Ines este relatată la un mod impersonal, poate jurnalistic. Ines, amanta părăsită, îşi împinge fostul amant în faţa tramvaiului. Cea de-a doua amantă, Florence, caută un prilej de răzbunare după aflarea asasinatului şi se gazează împreună cu Ines.
În sfârşit, Garcin este vocea care exprimă furia şi ciuda de a nu putea fi îndreptate în nici un fel evenimentele. Un ziarist pacifist care încearcă să fugă de front. În acelaşi timp un spirit cinic cu propria soţie pe care o chinuie şi-o umileşte aducând amante în camera alăturată.

* Un final deschis la “Cu uşile închise” !

Piesa lui Sartre este scrisă în manieră modernistă. Persoanele constituie nişte antiidealuri, un laş, o femeie pierdută, o ucigaşă de copii. Fiecare devine judecătorul celorlalţi doi.
”Cu uşile închise” are un final deschis. Cei trei îşi vor continua monologurile, acuzele, încercările de evadare. Abia şi-au pornit morişca stereotipă. Vor juca toate combinaţiile pe care le au la îndemână, apoi vor începe să se repete. De fapt nu ştiu ce se va întâmpla, un alt act care nu s-a mai scris niciodată ar fi urmat să înceapă cu expresia de final: "Să continuăm".
Şi cele trei personaje se iau de mână şi se înclină publicului larg. Apare apoi şi Băiatul de serviciu şi se trage cortina ! Publicul aplaudă şi încet-încet părăseşte sala de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Mulţi sunt îngânduraţi, răscoliţi de subiectul piesei lui Sartre şi de jocul personajelor coordonate de maestrul Emil Gnatenco. Şi uşile se închid din nou în urma lor !
Piesa “Cu uşile închise” va avea o nouă reprezentaţie vineri, 20 septembrie, ora 17.00. “Infernul” va reveni atunci în Sala de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Intrarea în INFERN este liberă, cu UŞILE larg deschise !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu