sâmbătă, 25 ianuarie 2014

O sală arhiplină la vernisajul expoziţiei internaţionale “Secvenţe Europene”



Vineri, pe 24 ianuarie 2014, exact la 155 de ani de la Unirea Principatelor, galeria ieşeană TOP ART, de la etajul al doilea al Casei Cărţii de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 67 a găzduit vernisajul expoziţia internaţională Secvenţe Europene.
Expozanţii sunt Robert Barth (din Passau, Germania – fotografie artistică), Eduard Mattes (din Haifa, Israel – fotografie artistică) şi românii Cristian Topan (din Bucureşti – grafică satirică), Dan Teodorescu (din Iaşi – fotografie reportaj), Gabriela Cucinschi (din Iaşi - pictură) şi debutantul Ovidiu Digeratu-Cucinschi (din Iaşi - pictură).
Expoziţia care se derulează la Iaşi în perioada 24 ianuarie-22 februarie 2014 este organizată sub egida Primăriei Municipiului Iaşi, Uniunii Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR – for afiliat Asociaţiei Internaţionale de profil, cu sediul central la Paris, în Franţa) şi a publicaţiei SPORT FAN CLUB, editată de jurnalistul Dan Teodorescu.
Într-o sală arhiplină, după un moment de reculegere ţinut în memoria victimilor din Apuseni, prezentarea expoziţiei a fost realizată de doctorul în psihologie Gheorghe Bălăceanu, care este şi preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi şi care a prezentat cu mult profesionalism grupajul de lucrări realizate de fiecare expozant.
Sub coordonarea lui Dan Teodorescu a urmat apoi un spectacol artistic, care a debutat cu un reuşit recital de dans sportiv oferit de perechile de performeri Bogdan Albu Talancă – Andreea Bunduc şi Cosmin Dorneanu – Narcisa Lorena Păduraru, de la Clubul de Dans Sportiv NIKONS Iaşi (preşedinte: Mariana Constantina Niculiţă; antrenor: Amira Niculiţă).
Însoţiţi de Lăcrămioara Ioniţă (preşedintele Asociaţiei “Trăieşte cu inima”), au evoluat în faţa celor prezenţi la vernisaj tinerii Andreea Lungu (elevă la Liceul de Artă Octav Băncilă, într-un reuşit recital actoricesc pe versurile lui Mihail Eminescu şi nu numai), Radiana Maria Ioniţă (8 ani, elevă la Şcoala Generală Titu Maiorescu – recital la chitară clasică) şi Sebastian Buduroi (elev la Colegiul Naţional Iaşi – muzică folk).
Recitalul a urmat cu epigramiştii Mihai Batog Bujeniţă, Nicolae Stancu şi Mihai Haivas, cu poetul Dan Teodorescu şi cu actorul şi regizorul de teatru Emil Gnatenco.
Din “aduceri aminte”, veteranul Constantin Durnea (managerul firmei Omega Turism Iaşi) a recitat câteva epigrame, iar binecunoscutul scriitor ieşean gen. Mircea Chelaru a ţinut în faţa celor prezenţi o alocuţiune extrem de pertinentă referitoare la expoziţia “Secvenţe Europene” şi a felicitat organizatorii pentru reuşita manifestării.
În continuare, în numele clubului CFR Iaşi, Dan Teodorescu a oferit diplome de excelenţă expozanţilor şi tuturor celor care au dat o mână de ajutor în organizarea vernisajului, printre ei fiind CDS NIKONS Iaşi, firma PIM Iaşi, Doru Andronache (managerul cofetăriei ANA), Sorin Flutur (vicepreşedintele UAAIFR), Gheorghe Bălăceanu, Lăcrămioara Ioniţă, Mihai Batog Bujeniţă, Emil Gnatenco, Carmen Patelli, Nicoleta Eşanu şi Oana Bianca Olaru (ambele de la galeria TOP ART), Andreea Leancă şi mulţi alţii. Au primit diplome şi cei mai mici participanţi la vernisaj, ei fiind Silviu Teodorescu (6 ani, elev la clasa pregătitoare de la Şcoala Generală Ştefan Bârsănescu din Iaşi) şi Gabriel Teodorescu (4 ani, de la grupa mijlocie a Grădiniţei nr. 23 din Iaşi).
Tot în cadrul vernisajului a fost lansată oficial la Iaşi revista “CONU’ MACHE”, editată la Bucureşti de Cristian Topan, preşedintele Uniunii Caricaturiştilor din România, care este şi unul dintre expozanţii Secvenţelor Europene din străvechea Capitală culturală a Moldovei.
A urmat apoi un mic cocktail, în care toţi participanţii au schimbat impresii referitoare la vernisaj şi asupra lucrărilor expuse şi şi-au inserat gândurile în CARTEA DE ONOARE a expoziţiei internaţionale Secvenţe Europene.
La propunerea lui Cristian Topan, acceptată cu multă bucurie de toţi cei implicaţi, începând cu luna martie a anului în curs, expoziţia internaţională “Secvenţe Europene” se va muta de la Iaşi la Bucureşti, în capitala României.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu