marți, 18 februarie 2014

Sportul popicelor este foarte popular în judeţul Sibiu



Nu cu mult timp în urmă, pe moderna arenă de popice ELECTRICA din Sibiu a avut loc ediţia a 16-a a turneului denumit ,,Memorial Victor Felszeghy şi Emil Bozdoc”. După cum ne-a informat Liviu Mailat, fiecare concurent a lansat 50 bile la izolat, într-un concurs la care au participat peste 35 de sportivi din cadrul Campionatului Judeţean de Popice Sibiu.
De diferite categorii de vârstă, podiumurile de premiere au fost următoarele:
- Tineret:
1. Geleriu Sorin (Electrica Sibiu) - 169 popice doborâte
2. Ţoţa Radu (Liga Suporterilor Sibieni) - 169 p.d.
3. Vestemean Dan (Transelectrica) - 165 p.d.
- Seniori +50 ani:
1. Haran Silvestru (Electrica Sibiu) - 159 p.d.
2. Mailat Liviu (Electrica Sibiu) - 150 p.d.
3. Streza Aurel (Transelectrica Sibiu) - 146 p.d.
- Seniori +70 ani:
1. Streza Victor (Veterani  Sibiu) - 124 p.d.
2. Grejdean Ioan (Veterani Sibiu) - 106 p.d.
3. Bădilă Ioan  (Veterani Sibiu) - 98  p.d.
Cel mai tânăr participant a fost Florin Smioreanu (16 ani), iar cel mai vârstnic sportiv care a concurat la turneul sibian a fost Ioan Grejdean (76 ani).

* În memoria lui Victor Felszeghy şi Emil Bozdoc

Cei care dau numele memorialului de popice din Sibiu au fost sportivi şi antrenori de renume în acest sport în România.
Victor Felszeghy a fost unul dintre cei mai mari popicari sibieni şi poate cel mai apreciat antrenor. Născut în 1926 a activat întreaga carieră pentru echipa Electrica Sibiu şi a făcut parte din lotul naţional al României în perioada 1968-1970. Popicarii de astăzi îl recunosc ca fiind un instructor foarte bun, cu un stil aparte. Din mâna sa au fost formaţi, între alţii, Ioan Prică, Ilie Fărcaş, Nicolae Pivoda, Valentin Costea, Mihai Bordea, Ilie Geleriu, Dumitru Muşat, Lucian Maier, Liviu Mailat, Ioan Popirad sau Viorel Poliansky. Soţia sa, Ana Felszeghy, a obţinut titlul de campioană modială cu echipa României în 1968 într-o perioadă în care popicele avea o mare amploare în ţara noastră. Victor Felszeghy a decedat la 62 de ani, în 1988, iar de atunci, în fiecare an popicarii sibieni îi cinstesc memoria prin această competiţie menţionată anterior.
Emil Bozdoc s-a născut pe 19 noiembrie 1924 la Vingard, jud. Alba a fost unul dintre cei mai buni popicari ai echipelor Libertatea Sibiu şi, mai apoi, Veterani Sibiu. Venit în Sibiu la vârsta de 17 ani şi-a dedicat 40 de ani popicelor pe arenele CFR (astăzi închisă) şi Electrica. A decedat în 2005, la vârsta de 79 de ani, iar din 2006, în fiecare an, fratele său, Gheorghe Bozdoc, se implică în organizează unui turneu de popice dedicat memoriei lui Emil Bozdog.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu