vineri, 14 martie 2014

Târgul de carte LIBREX 2014 - 22 de ani de istorie la Iaşi



În perioada 12-16 martie 2014, la Pallas Mall din Iaşi (România) se desfăşoară ediţia a XXII-a a Târgului de Carte LIBREX. La Atrium Pallas, la nivelele 0 şi 1 sunt puse la dispoziţia vizitatorilor sute de poveşti, mii de cărţi, milioane de pagini şi miliarde de cuvinte.
Târgul de Carte LIBREX este organizat de S.C. SEDCOM LIBRIS S.A. IAŞI (organizator principal), în parteneriat cu PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAŞI şi ORGANIZAŢIA PATRONALĂ „AGORA” A SOCIETĂŢILOR PENTRU DIFUZAREA TIPĂRITURILOR ŞI A ALTOR BUNURI CULTURALE DIN ROMÂNIA (co-organizatori).
Ca de fiecare dată, Iaşul a devenit şi la acest început de primăvară calendaristică un punct de atracţie pentru editori, difuzori şi autori din întreaga ţară, care vin în străvechea capitală a Moldovei cu dorinţa de a-şi prezenta oferta editorială recentă şi pentru a stabili contacte cu publicul cititor, cu bibliotecile, librăriile, autorii, traducătorii şi toate categoriile profesionale conexe.
“LIBREX-ul reuneşte anual peste o sută de edituri din întreaga ţară, companii distribuitoare de carte românească şi străină, papetărie, birotica şi muzică, instituţii şi asociaţii de cultură, autori, galerii de artă, artişti plastici, fotografi etc., publicul având, astfel, oportunitatea de a alege produse tematice şi cărţi din diverse domenii de specialitate: artă, beletristică, ştiinţă şi tehnică, calculatoare, mass-media şi comunicare, medicină, psihologie, dezvoltare personală, religie, istorie, drept, economie, resurse umane, management, marketing, limbi străine, cărţi pentru copii, enciclopedii, dicţionare şi ghiduri, manuale şi auxiliare didactice, cărţi pentru timpul liber, meditaţie şi recreere etc. Prin bogata ofertă de carte prezentă la standuri şi prin numeroasele lansări de carte, LIBREX-ul oferă un cadru adecvat plăcerii de a descoperi cărţi frumoase şi valoroase, scrieri autohtone sau traduceri din ce în ce mai sincrone operelor originale apărute la diverse case editoriale din întreaga lume”, se spune într-un comunicat de presă oferit de organizatorii ieşeni.

* O bogată agendă culturală la LIBREX 2014

AGENDA CULTURALĂ LIBREX 2014, editată într-un volum cu mare căutare la vizitatori, cuprinde lansări de carte, prezentări de colecţii, sesiuni de autografe, conferinţe, seminarii, dezbateri, întâlniri cu autorii, mese rotunde, momente artistice, prezentări de produse şi servicii, demonstraţii de ofertă şi concursuri, în conformitate cu profilul evenimentului. Toate aceste acţiuni se desfăşoară în trei puncte fierbinţi de la Palas Mall: Agora EX LIBRIS – spaţiul de evenimente din cadrul Târgului (Atrium, nivelul 0 şi I) şi în Sălile de Conferinţe Mozart şi Vivaldi, din incinta Palas Mall, nivelul II. Unele manifestări au loc însă şi în sala de conferinţe de la galeria TOP ART, de la etajul al II-lea al Casei Cărţii din Iaşi.
Vineri, pe 14 martie, se derulează acţiunea “Citeşte, ieşi din mulţime!”. La orele prânzului, la Pallas Mall am putut viziona recitalul teatrului de animaţie “Râzi, Paiaţă !” de Ilinca Istrati, apoi momentul EIKON Cluj-Napoca cu lansările de carte Etnosofia şi Etnoestetica (de regratatul Petru Ursache), Comunismul cu rele şi rele (de Magda Ursache), Ierurgiile (de Gellu Dorian), cu participarea scriitorilor Magda Ursache, Cristina Gavriluţă, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian şi Valentin Ajder.

* Fostul pilot Mihai Batog-Bujeniţă s-a întâlnit cu iubitorii de literatură umoristică

Tot astăzi, la nivelul I - ATRIUM de la Pallas Mall, lângă secretariatul LIBREX am putut asista la întâlnirea vizitatorilor cu Mihai Batog-Bujeniţă, cel care a publicat până în prezent un număr de şapte cărţi. Mai mult decât atât, fostul pilot şi actualul scriitor de literatură umoristică, dar şi participant activ la vernisajele expoziţionale organizate de Dan Teodorescu la galeria ieşeană TOP ART, a ajuns la conducerea Academiei libere “Păstorel” şi a Asociaţiei Epigramiştilor şi Umoriştilor din Iaşi, plus conduce un cenaclu din aceeaşi categorie literară.
”Sunt mereu la datorie, dau autografe şi mă întreţin cu iubitorii de literatură umoristică !”, ne-a declarat într-un moment de respiro maestrul Mihai Batog-Bujeniţă.
De menţionat că sâmbătă şi duminică pe agenda culturală a târgului LIBREX 2014 întîlnim manifestările “Astăzi cititor, mâine scriitor”, respectiv “Cărţile fac lumea mai bună”.

* PREMIILE LIBREX 2014 şi TOMBOLA LIBREX 2014, acţiuni cu mare impact în cadrul târgului ieşean                            

După cum ne transmit organizatorii târgului ieşean “Premiile Târgului de Carte LIBREX se acordă după o atentă analiză a programelor şi direcţiilor editoriale ale participanţilor, potrivit voturilor exprimate de membrii Comisiei de Jurizare şi Premiere, care evaluează şi departajează editurile / companiile nominalizate. Criteriul de acordare a Premiilor Târgului de Carte LIBREX este cel valoric, conform titulaturii şi motivaţiei acestora”.
În ceea ce priveşte TOMBOLA LIBREX 2014, ea este “un moment foarte mult aşteptat de cititorii LIBREX de toate vârstele.  Premiile (cărţi, materiale didactice, suveniruri handmade, punguţe de ceai sau cafea, CD-uri cu muzică sau DVD-uri cu filme) sunt oferite cu generozitate de expozanţi, de sponsori şi de organizatori”.
Ieşenii şi nu numai ei vor putea vizita LIBREX 2014 şi în zilele de sâmbătă, 15 martie (orele 10.00-20.00) şi duminică, 16 martie (în intervalul orar 10.00-17.00). 22 de ani de istorie ne aşteaptă în continuare la “Palas Mall”, din Iaşi-România, unde sunt programate întâlniri de mare interes cu oameni de artă şi cultură şi scriitori de renume din ţară şi străinătate. Printre ei amintim pe Aurel Brumă, Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Marius Chelaru, Willem M. Roggeman (Belgia), Hughes Labrusse (Franţa), Mihaela Grădinariu, apoi Cătălina Orşivschi, Vasile Larco, Elena Leonte, Ioan Mugurel Sasu (ceferist la origine), Liviu Antonesei, Daniel Şandru, Călin Ciobotari, Nicu Gavriluţă şi mulţi alţii.  
DAN TEODORESCU
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu