luni, 28 aprilie 2014

CSŞ Anghel Saligny Iaşi, un club de elită al gimnasticii ritmice româneşti



Binecunoscutul club de gimnastică ritmică CSŞ Anghel Saligny Iaşi este condus de ani de zile de antrenorul coordonator Constantin Radu, ajutat de antrenoarele Cătălina Radu şi Oana Cozma. Prin forţe proprii, dar şi cu ajutorul Primăriei Municipiului Iaşi şi al ISJ Iaşi, clubul moldav şi-a amenajat un sediu cu mult bun gust în incinta liceului cu acelaşi nume din cartierul Bularga, acolo unde 126 sportive, cu vârste cuprinse între 4 ani şi 19 ani, se pregătesc zilnic să ducă faima gimnasticii ritmice ieşene în ţară şi peste hotare. Ar mai fi totuşi posibilitatea ca acest club de mare performanţă să se extindă în nişte spaţii rămase libere în incinta unităţii de învăţământ ieşene din Bularga, acest lucru este imperios necesar pentru realizarea altor performanţe sportive de top, dar, din păcate, acest fapt nu-şi găseşte rezolvare în acest moment şi nu din vina antrenorilor şi gimnastelor ieşene !

* În ultimii ani, gimnastele ieşene au „emigrat” în Italia şi Spania şi antrenează pe meridianele lumii

De-a lungul timpului, din „uzina de talente” a gimnasticii ritmice ieşene au ieşit marile campioane ale României, dar şi sportive care apără acum culorile altor ţări europene, cu mari performanţe pe plan mondial şi olimpic.
După cum ne mărturiseau luni, 28 aprilie 2014, antrenorii Constantin Radu şi Cătălina Radu (tată şi fiică), trei sportive care au practicat gimnastica ritmică la CSŞ Anghel Saligny Iaşi au ajuns acum vedete pe plan mondial, dar pentru... Italia şi Spania, unde au „emigrat” alături de părinţi ! Astfel, Andreea Ştefănescu este dublă campioană mondială şi vicecampioană olimpică cu echipa Italiei, iar Alexandra Agiurgiuculesei este în prezent cea mai bună gimnastă junioară a Italiei ! Plus că, Amalia Răileanu este şi ea o gimnastă junioară de top în Spania şi face parte din lotul iberic.
”Îmi pare rău că aceste fete nu mai concurează pentru România, dar totodată mă bucură faptul că ele au ajuns în nişte ţări europene care investesc masiv în sport şi unde se face performanţă. De exemplu, în urma rezultatelor din ultimii ani, Andreea Ştefănescu primeşte un salariu lunar de circa 2.000 euro, plus casă şi maşină oferite de statul italian. La acest capitol, diferenţa faţă de România e foarte mare...”, ne-a mai spus antrenorul coordonator prof. Constantin Radu.
Să mai menţionăm că alte 26 de foste sportive ale clubului CSŞ Anghel Saligny Iaşi au devenit de mai mulţi ani antrenoare de gimnastică ritmică în Franţa, Italia, Grecia, Spania, Ecuador, Arabia Saudită, Anglia şi Argentina. „Cu toate ţinem legătura cu ajutorul Internetului, am rămas o familie...”, ne-a mai mărturisit antrenoarea Cătălina Radu.

* Rezultate notabile pentru clubul ieşean în concursurile internaţionale de gimnastică ritmică

În 2014, România a participat la Cupa Mondială de la Debrecen, din Ungaria, acolo unde ea a ocupat un onorant loc 4 pe echipe, iar ieşeanca Ştefana Popa s-a clasat pe locul 6 la panglică, în finala de opt. A fost un concurs extrem de dur, cu participarea a 250 sportivi din 26 ţări ale lumii. Echipa României a fost formată din patru sportive, două de la CSŞ Anghel Saligny Iaşi (Ştefana Popa şi Andreea Verdeş – antrenor: Cătălina Radu) şi alte două de la CS Olimpia Bucureşti (Ana Luiza Filioreanu şi Alice David – antrenor: Maria Gârbă).
Tot în acest an, echipa României, în aceeaşi componenţă, a ocupat locul 3 şi a cucerit medalia de bronz la un concurs internaţional la Varna, în Bulgaria.
Peste puţine zile, mai precis în perioada 1-4 mai 2014, echipa României de junioare va concura la Cupa Mondială de la Kalamata, în Grecia, etapă care pregăteşte participarea ţării noastre la Campionatul Mondial de gimnastică ritmică de la Izmir (Turcia). Din echipa României fac parte ieşencele Ştefana Popa şi Andreea Verdeş, ambele în vârstă de 14 ani, care vor pleca în Grecia alături de antrenoarea Cătălina Radu.
De fapt, mai este o lună de foc pentru CSŞ Anghel Saligny Iaşi, clubul moldav fiind invitat la multe concursuri interne şi internaţionale, astfel: la Ploieşti (turneul internaţional, sub egida FIG, RG Sprint Cup, în perioada 9-11 mai), Ismail – în Ucraina (turneul internaţional Cupa Veselka, în perioada 16-18 mai), la Bucureşti (turneul internaţional Cupa Irina Deleanu, în perioada 22-25 mai), la Timişoara (Campionatele Naţionale Şcolare, în perioada 28 mai-1 iunie).
”Acesta este programul, numai că, din motive financiare, nu cred că vom ajunge la toate competiţiile, deşi noi, clubul, am dori mult să putem participa la toate turneele naţionale şi internaţionale la care suntem invitaţi !”, ne-a precizat antrenoarea Cătălina Radu.
În completare, antrenorul coordonator prof. Constantin Radu ne-a declarat: „E greu să ţinem clubul, deoarece, în urmă cu 2 ani ni s-au luat şase posturi din schema de personal, chiar dacă avem şapte grupe în pregătire, precum Mica Gimnastă, Categoria a IV-a, Categoria a III-a, Categoria a II-a, Senioarele, plus două ansambluri. Iar obiectele de concurs sunt coardă, cerc, minge, măciuci, panglică şi fără obiect. Şi totuşi facem performanţă, iar părinţii sportivelor sunt alături de noi, cu multe mulţumiri pentru toţi cei care ne ajută !”.

* Solicitare adresată Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică

Referitor la gimnastele clubului CSŞ Anghel Saligny Iaşi care fac parte din lotul naţional al României de junioare, conducerea clubului moldav a observat că, în momentul când ele au ajuns la Bucureşti, pentru pregătirile centralizate, valoarea lor pe plan sportiv a scăzut ! Într-o adresă adresată Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică (preşedinte: Irina Deleanu), clubul ieşean a remarcat că „antrenoarea emerită Maria Gârbă nu acordă atenţia necesară tuturor sportivelor cuprinse în Programul „Pierre de Coubertin”, ocupându-se numai de sportivele clubului Olimpia Bucureşti, meteahnă specifică şi anilor precedenţi. În programul de pregătire a fost inclusă şi antrenoarea Rima Stopina, din Ucraina, fără a avea pregătirea de specialitate – gimnastică ritmică, iar la 23 ani nu poate avea experienţa necesară pregătirii lotului de juniori”.
În urma acestor fapte, constatate chiar la faţa locului de antrenoarea Cătălina Radu, cu acordul federaţiei, sportivele ieşene de lot naţional au fost aduse în pregătire centralizată la Iaşi, pe banii clubului CSŞ Anghel Saligny. În final, clubul moldav solicită „pregătirea în continuare la Iaşi a sportivelor de lot naţional, cu buget alocat de Federaţia Română de Gimnastică Ritmică, care să cuprindă masa zilnică, cazare, transport local, susţinătoare de efort şi plata antrenorilor”.
Sub semnătura secretarului general Gabriel Dima, FR Gimnastică Ritmică răspunde clubului ieşean „pe puncte”, fără însă a rezolva pozitiv cererea clubului CSŞ Anghel Saligny Iaşi, cel care rămâne, chiar şi în aceste condiţii, un club de elită al gimnasticii ritmice româneşti!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu