joi, 3 aprilie 2014

La Iaşi, sportul de masă este promovat în cadrul unui proiect european


Primăria Municipiului Iaşi participă în calitate de partener în proiectul cofinanţat de Comisia Europeană, „Promoting Urban Sports For All (PRO-US-ALL)”, alături de alte unsprezece state europene printre care: Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Olanda, Grecia, Bulgaria, Slovenia şi Cehia.
Primăria a continuat acţiunile specifice proiectului, organizând o serie de workshop-uri şi dezbateri în cadrul universităţilor ieşene. De asemenea, pentru o mai bună înţelegere a conceptului de sport de masă în rândul tinerilor, precum şi a importanţei politicilor publice naţionale şi internaţionale în promovarea acestui concept, va fi realizată o cercetare în rândul studenţilor ieşeni ale cărei rezultate vor fi interpretate şi publicate într-o broşură care va fi elaborată în cadrul proiectului.

* Workshop-uri la Palatul Roznovanu

Joi, 3 aprilie, în Sala Mare a Palatului Roznovanu au avut loc două workshop-uri în care s-au dezbătut politicile publice aplicabile domeniului sportiv şi cu precădere a impactului acestora în promovarea sportului de masă în România. Obiectivul a fost de a identifica plusurile şi minusurile în acest domeniu, urmând ca după consultarea legislaţiei, programelor şi metodologiilor naţionale, studenţii să vină cu propuneri pentru îmbunătăţirea strategiei locale de promovare a conceptului de sport de masă.
Începând cu ora 9:00, studenţii de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” au participat la workshop-ul “Politicile de promovare a sportului de masă în România – analiza unei politici publice”.
De la ora 13:00, tot în Sala Mare a Primăriei cluburile sportive ieşene şi oamenii de sport din Iaşi au participat la cel de-al doilea workshop „Îmbunătăţirea calităţii vieţii ieşenilor şi creşterea incluziunii sociale prin promovarea sportului de masă”.
Printre cei prezenţi au fost viceprimarul Mihai Chirica, deputaţii Sorin Iacoban şi Constantin Adăscăliţei, şeful de birou Mihai Pricop, decanii Nicu Gavriluţă şi Marin Chirazi, managerul de proiect Dorina Ţicu, plus consilierii pe probleme de sport Ionel Popa şi Ioan Cilibiu.
În alocuţiunile sale, oficialităţile menţionate au declarat că susţin în întregime sportul, nu numai din proiectul amintit anterior, iar Primăria Municipiului Iaşi este în partener de nădejde în proiectul “Sport în Cartiere”.

* Şah în şcoli, materie opţională în anul de învăţământ 2014-2015

Deputatul Sorin Iacoban, care este în prezent şi preşedintele FR Şah, a amintit faptul că începând cu anul de învăţământ 2014-2015, printr-o hotărâre de guvern, şahul a fost introdus în şcoli, ca materie opţională, iar peste 500 de cadre didactice vor fi pregătite pentru a preda şahul în şcoală, într-un proiect la care a lucrat şi ieşeanul Vlad Ungureanu, şeful Comisiei “Sport în Şcoală” din cadrul FR Şah. Cu ajutorul FIDE, FR Şah va distribui şcolilor, mai ales din mediul rural, peste 5.000 seturi de şah.
Managerul de proiect PRO-US-ALL, Dorina Ţicu, a prezentat apoi câteva repere a proiectului “Promoting Urban Sports for All”, principalele capitole enumerate fiind:
1. Introducere – Denumirea proiectului şi scop;
2. Parteneri;
3. Obiective ale proiectului;
4. Activităţi din cadrul proiectului;
5. Rezultate aşteptate;
6. Concluzii;
În continuare s-a prezentat programul “Sport în cartiere” – din 2014, cu un număr de 19 manifestări sportive programate, din aprilie şi până în luna decembrie a.c..
În cadrul acestor acţiuni, în perioada iunie-iulie 2014, arenele de tenis din cadrul bazei sportive CFR Iaşi vor găzdui competiţia “Cupa Iaşului la tenis de câmp pentru amatori”, organizatorul manifestării fiind Primăria Municipiului Iaşi (prin Biroul Programe de Finanţare a Societăţii Civile), în colaborare cu Tenis Amator Iaşi şi CS CFR Iaşi.

* Cuvântul cluburilor sportive ieşene

În timpul dezbaterii au fost invitaţi la cuvând şi conducătorii cluburilor sportive ieşene şi oamenii de sport din Iaşi. Au vorbit în faţa participanţilor antrenorul de scrimă Iulian Biţucă, preşedintele Adrian Poeană (CSM Iaşi), Alexandru Cişman (din partea DJST Iaşi), directorul Viorel Hudac (CSŞ Unirea Iaşi), Ilie Gheorghică (LPS Iaşi), Iulian Botez (din partea AJ Box Iaşi), Andrei Postolache (care anul acesta va organiza ediţia cu nr. 30 din Raliul Iaşului), arbitra de tenis de masă Mariana Stănescu (din cadrul persoanelor cu dizabilităţi), preşedintele Radu Bujeniţă (dans sportiv-Reflex Iaşi), Vlad Ungureanu (antrenor de şah la CSU Politehnica Iaşi), Adrian Ambrosie (managerul echipei de fotbal feminin CS Navobi Iaşi), Constantin Radu (antrenor de gimnastică ritmică la CSŞ Anghel Saligny Iaşi), director sportiv Dan Teodorescu (CS CFR Iaşi), consilierul Nucu Antohi (CSM Iaşi) şi preşedintele Leonida Antohi (CSU Politehnica Iaşi). Cu toţii au remarcat că sportul de masă se începe din şcoli şi facultăţi, unde ar trebui organizate campionate sportive de către buni manageri sportivi şi mulţi voluntari. Din păcate, nici o persoană de la ISJ Iaşi nu a fost prezentă la această conferinţă de presă de la Primăria Municipiului Iaşi, din după-amiaza zilei de 3 aprilie 2014.
Dacă Adrian Ambrosie a propus ca Primăria Iaşi să deţină un post de televiziune cu caracter sportiv, Dan Teodorescu a propus ca publicaţia Curierul de Iaşi să aibă în fiecare săptămână cel puţin o pagină de sport !

* Un viitor complex sportiv în Moara de Vânt ?

La întrebarea participanţilor, când va avea Iaşul un complex sportiv de nivel internaţional, viceprimarul Mihai Chirica a menţionat: “În cartierul Moara de Vânt vrem să facem un complex sportiv de talie internaţională, cu un stadion de 40.000 locuri, o Sală Polivalentă, un bazin olimpic, alături de un parc de distracţii. Trebuie să găsim însă şi finanţare pentru acest proiect !”.

* Ce-şi propune proiectul PRO-US-ALL

Conform materialului prezentat de organizatori, obiectivul general al proiectului PRO-US-ALL, dezbătut astăzi la Primăria Municipiului Iaşi (primar: Gheorghe Nichita), este promovarea sportului ca vehicul al creşterii culturale, coeziunii şi incluziunii sociale, cu o atenţie particulară asupra tinerilor din medii dezavantajate. Proiectul propune dezvoltarea inovativă a promovării sportului în spaţiul urban, crearea unor reţele locale între principalii actori din zona sportului, precum şi organizarea unor evenimente transnaţionale şi transferul bunelor practici.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu