sâmbătă, 28 iunie 2014

40 de ani de amintiri pentru foştii studenţi ai Facultăţii de Construcţii din Iaşi




* Printre absolvenţii promoţiei 1974 care s-au întâlnit vineri, 27 iunie 2014, în Dealul Copoului, s-au aflat Mihai Budescu – în dublă calitate, de fost absolvent şi actual Decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, Constantin Zaharia – fostul Director General al AFER şi fostul Director General al CFR Marfă, Dan Teodorescu – Directorul sportiv al CS CFR Iaşi şi mulţi alţii.

Inginerii din România, Israel, Grecia şi Bulgaria, care au absolvit în 1974 Facultatea de Construcţii din Iaşi, în cadrul secţiilor CCIA şi CFDP şi-au dat întâlnire, după 40 ani, în străvechea Aulă universitară “Gheorghe Asachi” din Dealul Copoului.  Vineri, pe 27 iunie 2014, ei s-au întors pe băncile facultăţii ieşene după 40 de ani de la finalizarea studiilor superioare. Promoţia anului 1974 a Facultăţii de Construcţii din Iaşi s-a reunit după patru decenii şi foştii studenţi şi-ai adus aminte de perioada tinereţii lor petrecute în Dealul Copoului, alături de foştii lor profesori, Vasile Grecu, Florin Varlam şi Nicolae Ciornei. Chiar dacă unii dintre absolvenţi sunt stabiliţi acum în străinătate (Iuri Moscovici şi Monel Leiba în Israel, Delia Triboi în Grecia şi Maria Boneva în Bulgaria), dorul de prima “casă” şi dorinţa de a-şi revedea colegii de facultate a fost mai puternică. Au fost şi unii absolvenţi, care trăiesc acum în SUA, Canada şi Germania, care nu au putut ajunge totuşi la întâlnirea de “40 ani”, dar gândurile lor au zburat, telefonic sau prin email, către foştii lor colegi şi prieteni.
În Aula universitară “Gheorghe Asachi” din Sala Paşilor Pierduţi din corpul A al UTI, prof. univ. dr. ing. Vasile Grecu a strigat catalogul, iar fiecare absolvent a “raportat” realizările de-o viaţă, cele mai mari fiind faptul că mai toţi au devenit bunici şi s-au lăudat cu nepoţii lor. Realizările profesionale au fost multe, dar au contat mai puţin vis-a-vis de reuşitele familiare. Fiecare din cei prezenţi a primit apoi, din partea organizatorilor (colectiv alcătuit din inginerii Constantin Proca, Constantin Sălceanu, Mihai Budescu), o broşură cu toţi absolvenţii promoţiei 1974 şi profesorii lor, iar actualul decan al facultăţii ieşene, fost şi el absolvent al promoţiei 1974, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, a oferit o diplomă de excelenţă foştilor săi colegi de generaţie, din partea Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi.
A fost distribuită în cadrul manifestării din aula din Copou şi volumul de colecţie “70 de ani de învăţământ superior modern de construcţii la Iaşi”, editat sub egida Societăţii Academice de Construcţii “Prof. Anton Şesan”, o lucrare în care s-au regăsit şi absolvenţii promoţiei 1974.
Întâlnirea de aduceri aminte a continuat apoi în zona Ciricului, acolo unde formaţia CLASIC, condusă de ceferistul Paul Şerban, a delectat asistenţa cu muzică de bună calitate, inclusiv cu celebre arii din operă şi operetă.
Tortul aniversar de “40 ani” a fost, în final, savurat de toată lumea, iar ideea unei noi reîntâlniri în anii viitori a fost expusă de toţi absolvenţii promoţiei anului 1974.

* TELE M Iaşi, alături de constructorii ieşeni

Postul de televiziune TELE M Iaşi a realizat un reportaj la întâlnirea de 40 ani a inginerilor constructori ieşeni, petrecută în Aula universitară “Gheorghe Asachi” din Dealul Copoului. În vestita Sală a Paşilor Pierduţi, într-o zi în care la Iaşi se desfăşura Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE 2014), declaraţiile absolvenţilor promoţiei 1974, într-un reportaj semnat de Alina Iosub şi Bogdan Stanciu, au fost următoarele:
- Prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, Decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, absolvent al promoţiei anului 1974 : "Este un moment emoţionant în care te revezi cu colegii, pentru că o parte dintre colegi nu au venit decât acum, la întâlnirea de 40 de ani. E foarte adevărat că, nevăzându-ne cu o parte dintre ei o aşa de mare perioadă de timp, aproape că nu ne-am  recunoscut. Treptat însă am început să ne amintim unii de ceilalţi şi de ceea ce s-a  întâmplat în anii anteriori, cât şi de perioada în care ne-am făcut studiile în facultate”.
- Ing. Dan Teodorescu, Director sportiv la CS CFR Iaşi: "Este o revedere frumoasă, o revedere de suflet, o revedere a prieteniei. Am păstrat legătura cu foştii colegi de facultate, cu foarte mulţi am rămas prieteni de-o viaţă. Acum au venit si oameni pe care  nu i-am văzut de 40 de ani, unii au venit din Grecia, din Bulgaria sau din Israel, cu toţii au ajuns cu multă bucurie la întâlnirea de la Iaşi”.
Vezi: http://stiri.telem.ro/stiri/din-nou-studenti-dupa-40-de-ani-video--5392.html
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu