duminică, 29 iunie 2014

La CM fotbal - Brazilia 2014: Columbia învinge Uruguay şi va juca în sferturi cu Brazilia


Gol James Rodriguez - nr. 10 pe tricou (Sursa foto: UEFA)

Echipa Columbiei s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia (12 iunie - 13 iulie), după ce a învins formația Uruguayului cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă, pe stadionul ''Maracana'' din Rio de Janeiro, în optimile de finală ale competiției.
Omul meciului a fost, indiscutabil, tânărul James Rodriguez (va împlini 23 de ani pe 12 iulie), jucătorul lui AS Monaco marcând ambele goluri, în minutele 28 şi 50.
Columbia a controlat jocul autoritar, ''celeștii'' mulțumindu-se cu un joc de apărare solid. Din această încleștare nu au rezultat prea multe ocazii de gol, prima fiind cea a lui Zuniga (12), care a tras de la aproape 30 de metri, dar Muslera a respins cu dificultate.
''Los Cafeteros'' au deschis scorul în minutul 28, printr-o execuție de excepție a decarului James Rodriguez: stop pe piept și șut din vole sub transversala porții lui Muslera (1-0). Rodriguez a devenit primul jucător care înscrie în primele patru meciuri ale turneului final, după Rivaldo și Ronaldo pentru Brazilia, la CM 2002.
Uruguay a reacționat și a ieșit mai mult la joc, având o situație notabilă, însă din fază fixă, o lovitură liberă executată de Cavani peste poarta lui Ospina (33).
Columbia și-a majorat avantajul la scurt timp după pauză, după o fază splendidă de atac: Armero a centrat în careu, Cuadrado a întors mingea, iar James Rodriguez a reluat simplu în plasă: 2-0 (50). Rodriguez a devenit astfel golgheterul la zi al competiției din Brazilia, cu 5 goluri.
Dubla campioană mondială a fost nevoită să iasă la joc, iar prima situație a echipei antrenate de Tabarez a venit în minutul 56, un șut de la distanță al lui Alvaro Gonzalez, fără prea mari probleme pentru Ospina. Apoi, Cristian Rodriguez l-a întins serios pe Ospina (64), cu un șut din afara careului. Același Cristian Rodriguez a fost protagonistul fazei următoare a uruguayenilor, dar șutul său a fost blocat de Yepes (69). Columbienii au cedat posesia și s-au retras în propria jumătate, iar Stuani i-a dat emoții lui Ospina (74). Portarul columbian a fost apoi providențial față în față cu Maxi Pereira (79). Ospina s-a mai remarcat la șutul lui Cavani (84).
Columbia s-a calificat meritat în sferturi, acolo unde va întâlni echipa gazdă, Brazilia, care a obținut cu mari emoții biletul pentru această fază a competiției.
Uruguay, campioana en titre a Americii de Sud, părăsește competiția după o prestație sub așteptări, semifinalista ediției trecute fiind amintită mai mult pentru eșecul din grupă cu Costa Rica (1-3) și pentru incidentul provocat de atacantul Luis Suarez, care l-a mușcat de umăr pe italianul Giorgio Chiellini.
Pe stadionul ''Maracana'' din Rio de Janeiro, în faţa a 73.804 spectatori, au evoluat formaţiile:
- Columbia: David Ospina — Juan Zuniga, Cristian Zapata, Mario Yepes (căpitan), Pablo Armero — Juan Cuadrado (Fredy Guarin ‘81), Abel Aguilar, Carlos Sanchez, James Rodriguez (Adrian Ramos ‘85) — Teofilo Gutierrez (Alexander Mejia ‘68), Jackson Martinez. Selecționer: Jose Pekerman.
- Uruguay: Fernando Muslera — Martin Caceres, Jose Maria Gimenez, Diego Godin (căpitan), Alvaro Pereira (Gaston Ramirez ‘53) — Maximiliano Pereira, Alvaro Gonzalez (Abel Hernandez ‘67), Egidio Arevalo Rios, Cristian Rodriguez —Edinson Cavani, Diego Forlan (Christian Stuani ‘53). Selecționer: Oscar Washington Tabarez.
- Arbitru: Bjorn Kuipers; Arbitri asistenți: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (toți din Olanda); Arbitru de rezervă: Svein Oddvar Moen (Norvegia).
- Cartonașe galbene: Gimenez (55), Lugano (77), Armero (78).
Celelalte meciuri din optimile de finală, în direct pe TVR 1, sunt:
- Duminică, 29 iunie: Olanda – Mexic (ora 19.00, pe Estadio Castelao din Fortaleza) şi Costa Rica – Grecia (ora 23.00, pe Arena Pernambuco din Recife).
- Luni, 30 iunie: Franţa – Nigeria (ora 19.00, pe stadionul Mane Garrincha din Brasilia) şi Germania – Algeria (ora 23.00, pe Estadio Beira-Rio din Porto Alegre).
- Marţi, 1 iulie: Argentina - Elveţia (ora 19.00, pe Arena de Sao Paulo din Sao Paulo) şi Belgia – SUA (ora 23.00, pe stadionul Mangabeira din Salvador De Bahia).
(Surse: Agerpres şi UEFA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu