duminică, 22 iunie 2014

La CM fotbal - Brazilia 2014: Messi salvează Argentina !



Echipa Iranului a fost aproape de o remiză surprinzătoare în fața Argentinei, dar o execuție de geniu a lui Messi a făcut ca sud-americanii să învingă cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă, pe stadionul ''Mineirao'' din Belo Horizonte, într-un meci din Grupa F a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.
Iranienii ar fi meritat un punct în fața unei echipe neinspirate și ieșite din formă, departe de așteptările unor specialiști care au văzut-o printre favoritele competiției, dar Messi a marcat un gol splendid în minutul 90+1 și a calificat echipa sa în optimile de finală.
Cum era de așteptat, meciul a avut o echipă (Argentina) care a stat aproape tot timpul în terenul celeilalte (Iran), care s-a apărat aglomerat, creând densitate în careul propriu și în fața acestuia.
Prima ocazie a fost irosită de Higuain (13), lansat foarte bine de Gago, dar blocat de portarul Haghighi. Di Maria a șutat peste poartă (19), după care Haghighi a respins șutul bun al lui Aguero (22), după o combinație cu Higuain. Messi s-a remarcat doar printr-o lovitură liberă (33), executată peste poartă, în timp ce fundașii Rojo (24) și Garay (36) au ieșit la rampă cu lovituri de cap după cornere, dar fără a nimeri ținta.
Argentina, în ciuda jucătorilor săi ofensivi de mare calitate, nu a reușit să găsească soluții pentru a penetra defensiva iraniană, încheind prima repriză cu o posesie de 76% și cu 5-0 la șuturile pe poartă. Iranul, care a ieșit doar pe contre firave, a avut o singură ocazie notabilă, prin Hosseini (42), fundașul reluând peste poartă în urma unui corner.
La reluare, jocul și-a păstrat aceleași caracteristici, prima ocazie a echipei Albiceleste fiind ratată de Aguero (52), care nu a reușit să fructifice centrarea lui Rojo. În condițiile în care argentinienii au fost în continuare lenți la construcție, previzibili, iranienii au prins tot mai mult curaj și și-au creat cele mai mari situații de gol. Mai întâi, Romero a salvat golul la lovitura de cap a lui Ghoochannejhad (53). Una dintre puținele acțiuni consistente ale lui Messi s-a încheiat cu șutul starului Barcelonei pe lângă poartă (60). Gago a îndepărtat pericolul din careul propriu (64), după un corner al iranienilor, iar Romero a fost providențial în minutul 68, la lovitura de cap a lui Dejagah.
Messi a mai irosit o oportunitate bună, din lovitură liberă, dar balonul s-a dus în plasa laterală (74). Di Maria a tras din unghi, dar pe direcția portarului Haghighi (75). Reza Ghoochannejhad (86) a fost din nou aproape de gol, pe contraatac, dar Romero a salvat iar situația.
Când puțină lume se mai aștepta, Messi, aproape inexistent în acest meci, a croșetat în fața apărării iraniene și a șutat la colțul lung, fără speranțe pentru Haghighi: 1-0 (90+1).
Au evoluat echipele:
- Argentina: Sergio Romero — Pablo Zabaleta, Federico Fernandez, Ezequiel Garay, Marcos Rojo — Fernando Gago, Javier Mascherano, Angel Di Maria (Lucas Biglia ‘90+3) —Lionel Messi (căpitan), Gonzalo Higuain (Rodrigo Palacio ‘77), Sergio Aguero (Ezequiel Lavezzi ‘77). Selecționer: Alejandro Sabella.
- Iran: Alireza Haghighi — Jalal Hosseini, Amir Sadeghi, Pejman Montazeri, Mehrdad Pooladi — Andranik Teymourian, Javad Nekounam (căpitan) — Ashkan Dejagah (Ali Reza Jahan Bakhsh ‘81), Masoud Shojaei (Khosro Heydari ‘77), Ehsan Haji Safi (Reza Haghighi ‘88) — Reza Ghoochannejhad. Selecționer: Carlos Queiroz.
- Arbitru: Milorad Mazic; Milovan Ristic, Dalibor Djurdjevic (toți din Serbia); arbitru de rezervă: Norbert Hauata (Tahiti)
- Cartonașe galbene: Nekounam (53), Shojaei (73).

* În grupa G: Germania - Ghana 2-2 !!!

Echipele Germaniei și Ghanei au terminat la egalitate, 2-2 (0-0), un meci spectaculos, desfășurat sâmbătă, pe stadionul ''Castelao'' din Fortaleza, în Grupa G a Cupei Mondiale de fotbal din Germania.
Partida a avut o repriză secundă de excepție, cu două goluri marcate de fiecare parte, Mario Goetze (‘51) și Miroslav Klose (‘71) pentru Germania, iar Andre Ayew (‘54), Asamoah Gyan (‘63) pentru Ghana.
Forțată de eșecul cu SUA, echipa Ghanei a abordat cu multă încredere partida cu Germania. Intențiile africanilor s-au făcut simțite încă din minutul 7, când Gyan a reluat pe lângă poartă, din marginea careului mic.
Cele două formații au alternat acțiunile ofensive, dar fără a risca prea mult, germanii nefiind obligați după victoria cu Portugalia (4-0), în timp ce ''Black Stars'' nu au dorit să fie surprinși de contrele letale ale echipei antrenate de Joachim Loew.
“Nationalmannschaft” a reușit câteva faze frumoase, dar Kroos a tras în blocaj (11), după un atac prelungit. Khedira a șutat telefonat (18), din afara careului, Thomas Mueller a fost blocat in extremis de Boye în 6 metri (21), în timp ce mingea expediată de Goetze (37) s-a oprit în brațele lui Dauda.
Ghanezii l-au întrebuințat pe Neuer cu șuturi puternice de la distanță, însă goalkeeperul german nu a putut fi învins nici de Atsu (13) și nici de Sulley Muntari (32).
La doar șase minute de la reluare, Germania a deschis scorul, prin Goetze, apărut surprinzător la finalizare, marcând cu capul: 1-1 (51). Doar trei minute s-a aflat echipa Germaniei în avantaj, pentru că Andre Ayew a restabilit egalitatea, tot cu o lovitură de cap (54), de lângă noul-intrat Mustafi: 1-1.
Ghana a preluat conducerea după ce Lahm a greșit o minge la mijlocul terenului, Asamoah Gyan a scăpat spre poartă și l-a executat pe Neuer: 1-2 (63). Africanii au mai avut o contră tăioasă în minutul 67, dar Jordan Ayew a fost egoist și Neuer a reținut șutul său.
După momente în care “Nationalmannschaft” a acuzat golurile primite, germanii și-au revenit și au egalat prin Miroslav Klose, care a împins mingea în plasă, după o minge deviată de Hoewedes, în urma unui corner: 2-2 (71). Klose, care intrase de doar două minute, a marcat la prima sa atingere de balon și l-a egalat pe brazilianul Ronaldo, ambii fiind golgheterii all-time ai Cupei Mondiale, cu câte 15 goluri.
Ultimele minute s-au jucat pe contre și ocaziile s-au înmulțit la cele două porți. Mueller a ratat ocazia de a aduce echipa sa în avantaj (84), fiind blocat în ultimul moment de K. Asamoah, în propriul careu. Mensah a avut și el o intervenție salutară (86) în fața propriei porți, la o centrare a lui Mesut Ozil. La poarta cealaltă, Neuer a reținut șutul lui J. Ayew (88), iar Gyan a tras pe lângă (89). Klose a ratat și el ținta din poziție excelentă (90). Finalul a fost pe muchie de cuțit, iar Ghana a avut un contraatac trei contra doi, dar Wakaso a fost surprins în ofsaid.
Echipa africană păstrează șanse de calificare, dar acestea sunt destul de mici după acest egal, însă este obligată să câștige ultimul meci, cu Portugalia, în care nu-l va avea pe Muntari (suspendat), și să spere la un rezultat favorabil în celelalte partide.
Germania este cu un pas un optimile de finală după acest rezultat de egalitate, calificarea fiind practic o formalitate.
Klose a devenit unul dintre cei trei jucători care au marcat la patru Cupe Mondiale, alături de Pele și compatriotul său Uwe Seeler.
Frații Jerome Boateng și Kevin-Prince Boateng au fost adversari doar în prima repriză, după ce s-au mai aflat față în față și la ediția trecută a Cupei Mondiale. Un moment neplăcut pentru organizatori s-a petrecut în minutul 53, când un suporter a pătruns pe teren, fără a comite vreun act de violență.
Au evoluat echipele:
- Germania: Manuel Neuer — Jerome Boateng (Shkodran Mustafi ‘46), Per Mertesacker, Mats Hummels, Benedikt Hoewedes — Sami Khedira (Bastian Schweinsteiger ‘70), Philip Lahm (căpitan), Toni Kroos — Mesut Ozil, Mario Goetze (Miroslav Klose ‘69) — Thomas Mueller. Selecționer: Joachim Loew.
- Ghana: Fatawu Dauda — Harrison Afful, John Boye, Jonathan Mensah, Kwadwo Asamoah — Sulley Muntari, Mohamed Rabiu (Emmanuel Agyemang Badu ‘78) — Christian Atsu (Mubarak Wakaso ‘72), Kevin-Prince Boateng (Jordan Ayew ‘52), Andre Ayew — Asamoah Gyan. Selecționer: James Appiah.
- Arbitru: Sandro Ricci; arbitri asistenți: Emerson De Carvalho, Marcelo van Gasse (toți din Brazilia); arbitru de rezervă: Victor Carrillo (Peru)
- Cartonaș galben: Sulley Muntari (90+2).
Celălalt meci din grupă are loc duminică (luni, la ora 01,00, ora României), între SUA și Portugalia, la Manaus. Ultimele partide din grupă sunt programate pe 26 iunie, SUA — Germania, la Recife, și Portugalia — Ghana, la Brasilia, ambele de la ora 19,00.

* În grupa F: Nigeria - Bosnia-Herţegovina 1-0

Nigeria a învins Bosnia-Herțegovina cu 1-0 într-un meci din grupa F a CM, la Cuiabá, printr-un gol marcat de Peter Odemwingie ('29), astfel că are șanse mari să acceadă pentru a treia oară în ”optimile” unui turneu final, după edițiile din 1994 și 1998. În 2002 și 2010, africanii nu au depășit faza grupelor.
Cu 10 minute înainte de reușita atacantului de la Stoke City, un gol marcat de Edin Džeko (Bosnia) a fost anulat eronat, pe motiv de off-side, astfel că bosniacii, la prima apariție la un Campionat Mondial, sunt eliminați din competiție.
De remarcat că în min. 90+3, acelaşi Dzeko reia din întoarcere, din 8 metri, iar mingea deviată de Enyeama a lovit bara.
În primele partide din grupă, Nigeria a remizat în mod surprinzător cu Iran, scor 0-0, iar Bosnia-Herțegovina a fost învinsă de Argentina, scor 2-1.
Au evoluat echipele:
- Nigeria: Vincent Enyeama - Efe Ambrose, Joseph Yobo (căpitan), Juwon Oshaniwa, Kenneth Omeruo - Ogenyi Onazi, John Obi Mikel - Ahmed Musa (Shola Ameobi '65), Peter Odemwingie, Michael Babatunde (Ejike Uzoenyi '75) - Emmanuel Emenike. Selecţioner: Stephen Keshi.
- Bosnia & Herţegovina: Asmir Begovic - Mensur Mujdza, Toni Sunjic, Emir Spahic (căpitan), Haris Medunjanin (Tino Sven Susic '64) - Miralem Pjanic, Muhamed Besic - Izet Hajrovic (Vedad Ibisevic '57), Zvjezdan Misimovic, Senad Lulic (Sejad Salihovic '58) - Edin Dzeko. Selecţioner: Safet Susic.
Meciul a fost arbitrat de o brigadă din Noua Zeelandă, condusă de Peter O'Leary, asistat de Jan Hintz şi de Mark Rule. Al patrulea oficial a fost Roberto Moreno, din Panama.
Ultimele partide ale grupei sunt programate pe 25 iunie: Nigeria — Argentina, la Porto Alegre, și Bosnia-Herțegovina — Iran, la Salvador (ambele de la ora 19,00).

* Programul meciurilor de duminică, 22 iunie

Duminică, 22 iunie, sunt programate trei meciuri la Cupa Mondială de fotbal din Brazilia. Programul lor, la ora României şi în direct pe TVR 1, este următorul:
Duminică, 22 iunie:
- Ora 19.00: Belgia — Rusia, la Rio de Janeiro (Maracana), în Grupa H;
- Ora 22.00: Coreea de Sud — Algeria, la Porto Alegre (Beira-Rio), în Grupa H.
Luni, 23 iunie:
- Ora 01.00: SUA — Portugalia, la Manaus (Arena Amazonia), în Grupa G.
(Surse: AGERPRES şi TVR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu