duminică, 29 iunie 2014

La CM fotbal – Brazilia 2014: Olanda s-a calificat în sferturile de finală după ce a învins Mexicul în prelungiri


Sursa foto: UEFA

Echipa Olandei s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, după ce a învins formația Mexicului cu scorul de 2-1 (0-0), duminică, pe stadionul "Castelao" din Fortaleza, în optimile de finală ale competiției.
După ce Mexicul a deschis scorul prin Giovani Dos Santos în minutul 48, într-un final dramatic, Olanda a egalat în minutul 88, prin Sneijder, iar Huntelaar a transformat un penalty în min. 90+4.
Mexicul rămâne cu cele două sferturi de finală reușite în 1970 și 1986, la Mondialele pe care le-a găzduit.
Olanda, care a impresionat în faza grupelor, reușind cele mai multe goluri, a avut o evoluție sub așteptări, în ciuda victoriei smulse in extremis, batavii acuzând probabil căldura și umiditatea de la Fortaleza. Partida a fost de altfel întreruptă de mai multe ori pentru pauze de hidratare.
Meciul a început într-un ritm nu foarte alert, mexicanii fiind mai activi în primele minute. Prima șansă a aparținut mexicanilor, după 13 minute, odată cu incursiunea lui Layun. Herrera a irosit o mare ocazie în minutul 17, la o fază la care defensiva batavă a arătat slăbiciuni. Trei minute mai târziu, latino-americanii au cerut penalty, la o intrare a lui Vlaar. Un șut al lui Salcido i-a pus probleme lui Cillessen (24). Olanda nu a fost periculoasă până în minutul 27, când șutul lui van Persie nu a nimerit ținta. Adversarii au replicat aproape imediat, prin Giovani Dos Santos.
Ultima parte a primei reprize a fost săracă în evenimente notabile, pe fondul unui joc tacticizat, cu excepția unei noi ocazii a lui Giovani Dos Santos și a unei acțiuni a lui Robben, la care olandezii ar fi putut să primească penalty.
Mexicul a deschis scorul în minutul 48, prin Giovani Dos Santos, care a profitat de nesiguranța apărării olandeze. Autorul golului a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști de pe teren, deși a fost înlocuit după o oră de joc.
Stefan de Vrij a ratat o uriașă ocazie de egalare, în minutul 56, mingea trimisă de el fiind respinsă de portarul Ochoa în bară. Sneijder a fost aproape de gol în minutul 61, cu un șut deviat. A urmat o presiune tot mai accentuată a Olandei, care a cerut penalty la altă acțiune a lui Robben (67). Același Robben a fost blocat de Ochoa în minutul 74, goalkeeperul mexican fiind probabil cel mai bun de pe teren.
Când meciul părea să se îndrepte spre o victorie a Mexicului, în principiu meritată, Olanda a egalat în minutul 88, prin Sneijder, care a șutat de la marginea careului după o minge întoarsă de Huntelaar, inspirat introdus de van Gaal în locul unui van Persie șters.
Latino-americanii au acuzat șocul și cinci minute mai târziu Robben a obținut un penalty, după un fault al lui Marquez. Huntelaar a transformat lovitura de la 11 metri și a adus finalistei precedentului Mondial o victorie în care puțini mai credeau.
Au evoluat echipele:
- Olanda: Jasper Cillessen — Paul Verhaegh (Memphis Depay ‘56), Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Danny Blind — Georginio Wijnaldum, Nigel de Jong (Bruno Martins Indi ‘9) — Wesley Sneijder — Robin van Persie (căpitan; Klaas-Jan Huntelaar ‘76), Arjen Robben, Dirk Kuyt. Selecționer: Louis van Gaal.
- Mexic: Guillermo Ochoa — Francisco Rodriguez, Carlos Salcido, Hector Moreno (Diego Reyes ‘46), Rafael Marquez (căpitan) — Paul Aguilar, Hector Herrera, Andres Guardado, Miguel Layun — Giovani Dos Santos (Javier Aquino ‘61), Oribe Peralta (Javier Hernandez ‘75). Selecționer: Miguel Herrera.
- Arbitru: Pedro Proenca; arbitri asistenți: Bertino Miranda, Jose Trigo (toți din Portugalia); arbitru de rezervă: Carlos Vera (Ecuador).
- Cartonașe galbene: Aguilar (69), Marquez (90+3), Guardado (90+4).
Olanda va întâlni în sferturi învingătoarea meciului Costa Rica — Grecia, ce are loc tot duminică, de la ora 23.00, în direct pe TVR 1. În min. 21, scorul este 0-0 şi partida este în plină desfăşurare.
(Sursa: AGERPRES)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu