luni, 23 iunie 2014

La CM fotbal - Brazilia 2014: “Portocala Mecanică”, trei victorii consecutive în grupa B !


Olanda-Chile 2-0 (sursa foto: UEFA)

Echipa Olandei a învins Chile cu scorul de 2-0 (0-0), luni, pe ''Arena Corinthians'' din Sao Paulo, și a câștigat Grupa B a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia cu punctaj maxim.
Leroy Fer (‘77) şi Memphis Depay (‘90+1) au marcat golurile echipei Olandei, ambii fiind introduși inspirat în repriza secundă de antrenorul van Gaal.
Olanda a acceptat dominarea echipei chiliene, preferând contrele în viteză pe spațiile lăsate de sud-americani. Chilienii și-au creat primele ocazii de gol, în aceste condiții, dar Vargas (13) a trimis cu capul peste poartă, iar Felipe Gutierrez (23) a reluat și el peste transversală, în urma unui corner.
Batavii au beneficiat de o lovitură liberă (26), dar Sneijdera trimis direct în brațele portarului Bravo. În finalul primei reprize, olandezii au avut mai multă consistență, iar fundașul Stefan De Vrij (35) a reluat cu capul alături de poartă, după o altă fază fixă. Vitezistul Robben a reușit câteva curse, însă în două rânduri a greșit pasa, iar în minutul 40, după ce a cărat mingea circa 50 de metri, a tras în diagonală, dar pe lângă bară. Repriza s-a încheiat cu o ratare a echipei chiliene, Gutierrez reluând pe spate, cu capul, dar puțin alături, în urma unei lovituri libere.
Olanda s-a aflat la cârma jocului în repriza secundă, dar nu a reușit, la fel ca și echipa sud-americană, să își creeze ocazii de gol. Prima situație notabilă a aparținut chilienilor, dar Cillessen a respins șutul din unghi al lui Sanchez (65). Robben l-a imitat un minut mai târziu, dar șutul său din marginea careului a fost blocat de Bravo (66). Kuyt a amenințat și el poarta chiliană (75), dar lovitura sa de cap a trimis mingea alături de țintă. Mai periculos a fost șutul de la mare distanță al lui Depay, scos de Bravo de sub bară (77). Ocazia aceasta a prefigurat golul Olandei, marcat la prima atingere de Leroy Fer, care a reluat cu capul din 7 metri centrarea lui Janmaat: 1-0 (77).
Echipa lui Sampaoli a alergat după egalare, dar ''portocala mecanică'' s-a apărat bine până la final. În plus, Olanda a mai înscris o dată pe contraatac, prin Depay, din centrarea lui Robben: 2-0 (90+1).
Pentru prima oară în ultimii 14 ani, Olanda nu a aliniat în echipa de start un jucător al cărui nume să conțină particula ''van''. Ultima oară când s-a întâmplat acest lucru a fost în meciul cu Franța, de la EURO 2000, câștigat de Oranje cu 3-2.
Au evoluat echipele:
- Olanda: Jasper Cillessen - Darryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan De Vrij, Danny Blind — Georginio Wijnaldum, Nigel De Jong, Dirk Kuyt (Terence Kongolo ‘89) — Wesley Sneijder (Leroy Fer ‘75) — Arjen Robben (căpitan), Jeremain Lens (Memphis Depay ‘69). Selecționer: Louis van Gaal.
- Chile: Claudio Bravo (căpitan) — Gary Medel, Francisco Silva (Jorge Valdivia ‘70), Gonzalo Jara — Mauricio Isla, Charles Aranguiz, Marcelo Diaz, Eugenio Mena — Felipe Gutierrez (Jean Beausejour ‘46) — Alexis Sanchez, Eduardo Vargas (Mauricio Pinilla ‘81). Selecționer: Jorge Sampaoli.
- Arbitru: Bakary Gassama (Gambia); Evarist Menkouande (Camerun), Felicien Kabanda (Ruanda); arbitru de rezervă: Joel Aguilar (El Salvador).
- Cartonașe galbene: F. Silva (25), Blind (64).
În optimi, Olanda va evita, probabil, echipa gazdă, Brazilia, urmând să joace cu echipa de pe locul doi din Grupa A, în timp ce Chile va da piept cu câștigătoarea Grupei A, probabil “Selecao”.

* Tot în grupa B: Victorie de orgoliu pentru Spania

Echipa Spaniei și-a spălat onoarea și a încheiat participarea sa la Cupa Mondială de fotbal din Brazilia cu o victorie la scor de forfait, 3-0 (1-0) cu Australia, luni, pe ''Arena da Baixada'' din Curitiba, în Grupa B.
David Villa (‘36), Fernando Torres (‘69) și Juan Mata (‘82) au marcat golurile campioanei mondiale și europene, într-un meci care nu a avut ca miză decât orgoliul celor două echipe, ambele eliminate din competiție.
Australienii au început meciul cu mai mult curaj și au dominat primul sfert de oră al confruntării. Spania, campioană mondială en titre chiar dacă este deja eliminată de la Mondialul brazilian, a revenit în meci treptat și și-a creat prima ocazie în minutul 17, când șutul lui Cazorlaa fost blocat în marginea careului. Portarul Ryan a respins apoi șutul lui Jordi Alba (23), iar Villa a centrat periculos în fața porții echipei australiene, însă niciun coechipier nu a venit la finalizare (34).
Spania a deschis scorul în minutul 36, când David Villa a reluat spectaculos cu călcâiul centrarea venită de pe partea dreaptă de la Juanfran: 0-1.
Ibericii și-au mai creat câteva situații notabile în prima repriză, dar șutul lui Koke (42) a fost deviat în corner, iar Wilkinson (45) a respins salvator din fața porții.
Prima ocazie a părții secunde a fost irosită de McKay (59), care a tras peste poartă din marginea careului. Spania și-a majorat avantajul în minutul 69, când Iniesta l-a găsit excelent la limita ofsaidului pe Torres, iar atacantul lui Chelsea a înscris simplu pe lângă Ryan: 0-2.
Spania a marcat și al treilea gol, semnat de Juan Mata, printre picioarele portarului Ryan: 0-3 (82).
Campioana mondială a mai ratat o mare situație în final, dar Davidson a respins șutul lui Mata (90+1)
Ibericii au lăsat o impresie bună la despărțirea de competiție, după ce au produs una dintre cele mai mari surprize ale Cupei Mondiale, prin eșecurile suferite cu Olanda (1-5) și Chile (0-2).
Au evoluat echipele:
- Australia: Mat Ryan — Ryan McGowan, Matthew Spiranovic, Alex Wilkinson, Jason Davidson — Matt McKay, Mile
Jedinak (căpitan), Oliver Bozanic (Mark Bresciano ‘72) —Mathew Leckie, Adam Taggart (Ben Halloran ‘46), Tommy Oar (James Troisi ’61). Selecționer: Ange Postecoglou.
- Spania: Pepe Reina — Juanfran, Raul Albiol, Sergio Ramos (căpitan), Jordi Alba — Xabi Alonso (David Silva ‘83), Koke — Santi Cazorla (Cesc Fabregas ‘68), Andres Iniesta, David Villa (Juan Mata ‘57) — Fernando Torres. Selecționer: Vicente Del Bosque.
- Arbitru: Nawaf Shukralla; arbitri asistenți: Yaser Tulefat, Ebrahim Saleh (toți din Bahrain); arbitru de rezervă: Norbert Hauata (Tahiti).
- Cartonașe galbene: Ramos (62), Spiranovic (88), Jedinak (90+1).
Clasamentul final al grupei B arată astfel:
1. Olanda                    3          3          0          0          10-3                 9
2. Chile                        3          2          0          1          5-3                   6
3. Spania                     3          1          0          2          4-7                   3
4. Australia                  3          0          0          3          3-9                   0

* Ultimele meciuri de foc în grupa A

Luni, 23 iunie, de la ora 23.00, în direct pe TVR 1 şi TVR 2 se vor juca ultimele partide din grupa A, astfel: Camerun — Brazilia (la Brasilia – pe Estadio Nacional) şi Croaţia — Mexic (la Recife – pe Arena Pernambuco).
Înaintea acestor jocuri, ierarhia la zi în grupa A arată astfel:
1. Brazilia                     2          1          1          0          3-1                   4
2. Mexic                      2          1          1          0          1-0                   4
3. Croaţia                    2          1          0          1          5-3                   3
4. Camerun                  2          0          0          2          0-5                   0
Primele două clasate vor juca în optimile de finală unde vor întâlni Olanda şi Chile, promovate din grupa B.
(Surse: Agerpres şi UEFA)
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu