joi, 19 iunie 2014

La CM fotbal – Brazilia 2014: Spania, campioana mondială en-titre, eliminată din competiţie !!!


Spania-Chile 0-2 (sursa foto: UEFA)
Naționala Spaniei a fost învinsă de Chile cu scorul de 2-0 (2-0), miercuri, pe stadionul ''Maracana'' din Rio de Janeiro, în Grupa B a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, și campioana mondială și europeană en-titre este eliminată din competiție.
Surclasată de Olanda cu 5-1 în primul meci, Spania a cedat și în fața chilienilor, după golurile marcate de Eduardo Vargas (‘20) și Charles Aranguiz (‘43), acest eșec consfințind sfârșitul unei ere, al unei generații care a cucerit un titlu mondial și două europene consecutive.
Chilienii au început formidabil și au ratat două ocazii mari în primele două minute: mai întâi Jordi Alba a deviat în corner, o minge respinsă nefericit de Xabi Alonso (1), iar apoi Jara a trimis, cu capul, foarte aproape de vinclu (2), după ce apărarea iberică a ratat respingerea.
Spaniolii au preluat controlul jocului cu trecerea timpului și Xabi Alonso a ratat o mare ocazie (15), șutând din 6 metri în portarul Bravo.
Sud-americanii au deschis scorul în minutul 20, prin Eduardo Vargas, atacantul Valenciei finalizând la capătul unei acțiuni care a făcut șah-mat apărarea spaniolă și la care au mai participat Alexis Sanchez și Aranguiz, omul cu ultima pasă: 0-1.
Xabi Alonso a mai ratat o oportunitate bună în minutul 23. Diego Costa s-a aflat și el aproape de gol, dar șutul lui s-a dus în plasa laterală (27).
Ibericii nu au găsit soluțiile pentru a desface apărarea aglomerată, în zonă, a chilienillor, jucători foarte tehnici și rapizi, care au recuperat mult și au pasat excelent de fiecare dată când au avut mingea.
Spania, campioana mondială și europeană, a fost practic răpusă în finalul primei reprize, când Alexis Sanchez a executat excelent o lovitură liberă, Casillas a respins salvator de la vinclu, dar Aranguiz, lăsat nesupravegheat, a marcat al doilea gol al chilienilor: 0-2 (43).
Diego Costa a irosit o ocazie uriașă în debutul părții secunde (49), când a fost găsit excelent de Iniesta în careu, dar a fost blocat in extremis în careu de Isla. Busquets și-a trecut și el numele pe lista celor care au ratat situații mari, reluând afară cu tibia din doar 5 metri (53).
O contră chiliană l-a adus în poziție de finalizare pe Isla, dar jucătorul chilian a ratat de la numai câțiva metri de poartă (68).
Spania a mai avut oportunități notabile prin Cazorla (80), cu un șut deviat în corner, și Iniesta, al cărui șut a fost deturnat în corner de Bravo (84). Portarul chilian s-a remarcat din nou la lovitura liberă a lui Cazorla (88). Spaniolii pot acuza și ghinionul, nereușind golul de onoare nici în prelungiri (90+1), când șutul lui Ramos a fost blocat de Jara.
Ibericii au dezamăgit complet, au părut obosiți, fiind depășiți de chilieni la viteza de joc, dăruire, inspirație, spirit de sacrificiu, capacitate de efort. Singurul capitol la care spaniolii au fost superiori a fost statistica.
Au evoluat echipele:
- Spania: Iker Casillas (căpitan) — Cesar Azpilicueta, Sergio Ramos, Javi Martinez, Jordi Alba — Sergio Busquets, Xabi Alonso (Koke ‘46) — Andres Iniesta — Pedro (Santi Cazorla ‘76), David Silva — Diego Costa (Fernando Torres ‘64). Selecționer: Vicente Del Bosque.
- Chile: Claudio Bravo (căpitan) — Gary Medel, Francisco Silva, Gonzalo Jara — Mauricio Isla, Charles Aranguiz (Felipe Gutierrez ‘64), Marcelo Diaz, Eugenio Mena — Arturo Vidal (Carlos Carmona ‘88) — Eduardo Vargas (Jorge Valdivia ‘85), Alexis Sanchez. Selecționer: Jorge Sampaoli.
- Arbitru: Mark Geiger; arbitri asistenți: Mark Sean Hurd (ambii din SUA), Joe Fletcher (Canada); arbitru de rezervă: Nawaf Shukralla (Bahrain)
- Cartonașe galbene: Vidal (26), Xabi Alonso (41), Mena (61).
Olanda și Chile sunt primele echipe calificate în optimile de finală ale competiției.

* În grupa B: Olanda – Australia 3-2

Echipa Olandei s-a calificat şi ea în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, miercuri, după ce a învins formația Australiei cu scorul de 3-2 (1-1), pe stadionul ''Beira-Rio'' din Porto Alegre, într-un meci din Grupa B.
Olandezii s-au impus prin golurile marcate de Arjen Robben (‘20), Robin van Persie (‘58) și Memphis Depay (‘68), golurile australienilor fiind semnate de Tim Cahill (‘21), Mile Jedinak (‘54 — din penalty), într-unul dintre cele mai frumoase meciuri de până acum ale turneului, care a consfințit, totuși, eliminarea formației de la Antipozi.
Australia, după 1-3 cu Chile, a început surprinzător de ofensiv și a dominat prima parte a meciului. Echipa de la Antipozi a avut și prima șansă notabilă (16), când șutul lui Bresciano a fost blocat de De Vrij.
Olanda, care a surclasat campioana mondială Spania în primul meci, cu 5-1, a înscris însă la primul său contraatac periculos, prin Arjen Robben, după o cursă de la mijlocul terenului: 0-1 (20).
Peste doar un minut ''Socceroos'' a egalat, prin cel mai frumos gol al competiției din Brazilia până acum: o centrare lungă de pe partea dreaptă, a fost trimisă de Cahill cu un voleu senzațional sub transversala lui Cillessen, 1-1 (21).
Australienii au continuat să facă un joc excelent și Bresciano a ratat incredibil (31), la o minge întoarsă de Leckie. Davidson (32) a trecut și el pe lângă gol, însă a reluat slab și Cillessen a reținut.
Batavii au primit două lovituri în finalul primei reprize, când s-a accidentat Martins Indi și a trebuit schimbat, și în debutul celei secunde, când van Persie a primit cartonaș galben, al doilea în turneu, și va rata meciul cu Chile, ultimul din grupă. În aceeași situație se află și Cahill.
Deși ''portocala mecanică'' a avut prima situație a părții secunde, prin șutul lui Sneijder (50), Australia a fost cea care a marcat, prin Mile Jedinak, în minutul 54, din penalty, după un henț comis în propriul care de Janmaat, la șutul noului intrat Bozanic: 2-1.
Meciul și-a păstrat nivelul ridicat de spectacol și ''Oranje'' a egalat după doar patru minute, prin Robin van Persie, angajat excelent în careu de Depay: 2-2 (58).
După ce australienii au ratat o ocazie rarisimă (67), prin Oar și Cahill, Olanda a dat lovitura, cu un șut de la distanță, expediat de Memphis Depay, care l-a păcălit pe portarul Ryan: 2-3 (68). Depay a devenit cel mai tânăr marcator al Olandei în Cupa Mondială, la 20 de ani și 4 luni.
Olanda a avut ocazia să tranșeze soarta meciului, dar șutul lui De Jong a fost respins de Ryan (74). Lens a mai ratat și el o situație bună în prelungiri (90+1), dar meciul s-a încheiat cu victoria la limită a batavilor.
Robben și van Persie și-au făcut din nou datoria și s-au alăturat lui Thomas Mueller, cu câte trei goluri fiecare, în fruntea clasamentului golgheterilor.
Au evoluat echipele:
- Australia: Mat Ryan — Ryan McGowan, Alex Wilkinson, Matthew Spiranovic, Jason Davidson — Mile Jedinak (căpitan), Matt McKay — Mathew Leckie, Mark Bresciano (Oliver Bozanic ‘51), Tommy Oar (Adam Taggart ‘77) — Tim Cahill (Ben Halloran ‘69). Selecționer: Ange Postecoglou.
- Olanda: Jasper Cillessen — Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi (Memphis Depay ‘45+1) — Daryl Janmaat, Jonathan de Guzman (Georginio Wijnaldum ‘78), Nigel de Jong, Daley Blind — Wesley Sneijder — Robin van Persie (căpitan; Jeremain Lens ‘87), Arjen Robben. Selecționer: Louis van Gaal.
- Arbitru: Djamel Haimoudi (Algeria); arbitri asistenți: Redouane Achik (Maroc), Abdelhak Etchiali (Algeria); arbitru de rezervă: Bakary Gassama (Gambia).
- Cartonașe galbene: Cahill (43), van Persie (47).
Ultimele partide din grupa B vor avea loc pe 23 iunie, Australia — Spania, la Curitiba, și Olanda — Chile, la Sao Paulo, ambele de la ora 19,00.

* În grupa A: Camerun - Croația 0-4

Echipa Croației a învins categoric formația Camerunului, cu scorul de 4-0 (1-0), miercuri, pe ''Arena Amazonia'' din Manaus, într-un meci din Grupa A a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.
Croația a reușit prima victorie la Mondialul brazilian, prin golurile marcate de Ivica Olic (‘11), Ivan Perisic (‘48) și Mario Mandzukic (’61 şi ‘73), după ce a beneficiat de superioritate numerică mai bine de o repriză, în urma eliminării camerunezului Song (‘40).
Camerunezii au început mai bine jocul, dar croații au deschis scorul în minutul 11, la prima lor acțiune mai consistentă: Srna a centrat, Nkoulou a respins până la Perisic, acesta a trimis în fața porții, iar ''veteranul'' Olic a trimis în plasă de lângă Mbia, 0-1.
Croații au fost foarte aproape de golul al doilea (14), dar reluarea lui Perisic din doar câțiva metri este respinsă spectaculos de Itandje.
''Leii neîmblânziți'' au încercat să construiască, să atace, dar acțiunile lor s-au împotmolit în preajma careului advers. Africanii au greșit mult, fiind lipsiți de luciditate, de răbdare, de inspirație în apropierea porții. Croații au făcut un joc de așteptare, s-au apărat grupat, au absorbit fără probleme presiunea camerunezilor și au încercat să speculeze spațiile oferite de adversari și erorile frecvente ale acestora.
Situația echipei antrenate de Volker Finke s-a îngreunat și mai mult din minutul 40, când Alexandre Song l-a lovit fără minge pe Mandzukic și a fost eliminat.
Sammir a semnat prima ocazie de gol a reprizei secunde, dar a trimis balonul atât pe lângă Itandje, cât și pe lângă poarta acestuia (46). Croații au tranșat disputa în minutul 48, când Perisic a recepționat o degajare a lui Itandje, a pornit într-o cursă de circa 50 de metri, nu a putut fi ajuns de Mbia și l-a învins pe portarul african: 0-2.
Mandzukic, lansat de Sammir, a ratat incredibil față în față cu Itandje (50). Nounkeu (52) a fost aproape de a-i readuce pe camerunezi în joc, dar voleul său a trecut peste poartă.
Camerunezii au cedat complet și croații au luat jocul pe cont propriu, iar Modric a fost aproape să marcheze și el (60), însă Nkoulou a respins în corner. Golul a venit firesc, Mandzukic marcând și el, în sfârșit, cu capul, după un corner executat de Pranjic: 3-0 (61).
După ce Mbia a trimis un șut de la distanță, razant cu vinclul (69), Mandzukic a reușit ''dubla'', reluând simplu în plasă mingea respinsă de Itandje, la șutul lui Eduardo: 0-4 (73).
Finalul s-a jucat cu garda jos, iar Moukandjo a ratat golul de onoare (85), din poziție excelentă. Rebic (87), dar mai cu seamă Rakitic (88), au irosit și ei ocazii bune de gol până la final. Webo a trimis mingea în bară (89), Pletikosa atingând mingea expediată cu capul de atacantul camerunez.
Croația a obținut o victorie meritată, după o repriză secundă excelentă, dar trebuie să învingă Mexicul, în ultimul meci din grupă, pentru a se califica în optimile de finală ale competiției.
Singura victorie a Camerunului în fața unei formații europene la Cupa Mondială rămâne 2-1 cu România la Coppa del Mondo (1990), din totalul de 14 (o victorie, cinci egaluri, opt înfrângeri). ''Leii neîmblânziți'' au pierdut ultimele șase partide jucate la Mondiale. Degringolada din echipa cameruneză a fost evidențiată și de un incident între Assou Ekotto și Moukandjo, primul încercând să-i aplice o lovitură de cap colegului său în ultimele minute.
Au evoluat echipele:
- Camerun: Charles Itandje — Stephane Mbia, Aurelien Chedjou (Dany Nounkeu ‘46), Nicholas Nkoulou (căpitan), Benoit Assou Ekotto — Joel Matip — Alexandre Song, Enoh Eyong — Benjamin Moukandjo, Vincent Aboubakar (Achille Webo ‘70), Eric Choupo-Moting (Edgar Salli ‘75). Selecționer: Volker Finke.
- Croația: Stipe Pletikosa — Darijo Srna (căpitan), Vedran Corluka, Dejan Lovren, Danijel Pranjic — Ivan Rakitic, Luka Modric — Ivan Perisic (Ante Rebic ‘78), Sammir (Mateo Kovacic ‘72), Ivica Olic (Eduardo da Silva ‘69) — Mario Mandzukic. Selecționer: Niko Kovac.
- Arbitru: Pedro Proenca; arbitri asistenți: Bertino Miranda, Jose Trigo (toți din Portugalia); arbitru de rezervă: Walter Lopez (Guatemala).
- Cartonaș galben: Eduardo (89).
- Cartonaș roșu: Song (40).
Ultimele meciuri din Grupa A vor avea loc pe 23 iunie, Camerun — Brazilia, la Brasilia, și Croația — Mexic, la Recife, ambele de la ora 23,00 (ora României).
Joi, 19 iunie, în direct pe TVR 1, se vor juca în Brazilia meciurile:
- Ora 19,00 (ora României): Columbia — Cote d'Ivoire, la Brasilia, în Grupa C;
- Ora 22,00: Uruguay — Anglia, la Sao Paulo, în Grupa D;
- Ora 01,00 (în noaptea de joi spre vineri): Japonia — Grecia, la Natal, în Grupa C.
(Sursa: Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu