luni, 16 iunie 2014

La CM fotbal – Brazilia 2014: Victorie clară pentru “Cocoşii Galici” !


Franţa - Honduras 3-0 (Sursa foto: UEFA)

Echipa Franței a învins formația Hondurasului cu scorul de 3-0 (1-0), duminică, pe stadionul ''Beira-Rio'' din Porto Alegre, într-un meci din Grupa E a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.
Campioana mondială din 1998 s-a impus prin golurile marcate de Karim Benzema (‘45 — penalty, ‘72) și Noel Valladares (’48 - autogol), misiunea sa fiind ușurată și de faptul că hondurienii au jucat mai bine de o repriză în zece oameni, după eliminarea lui Wilson Palacios (43).
Debutul meciului a fost marcat de o tatonare a celor două echipe, dar cu trecerea timpului francezii au pus o presiune crescândă pe poarta hondurienilor. ''Les Bleus'' au avut o perioadă foarte bună de zece minute, în care doar ghinionul i-a împiedicat să deschidă scorul. Mai întâi, Matuidi (15) a trimis spre poartă din careu, dar Valladares a respins mingea, care a lovit bara transversală. Apoi, Griezmann (23) a reluat cu o lovitură de cap, dar mingea a izbit din nou bara transversală. Benzema (24) a expediat și el o lovitură de cap, însă balonul s-a dus peste poartă.
Dominarea franceză a fost în continuare destul de sterilă, până în finalul primei reprize, când W. Palacios l-a bruscat în careu pe Pogba, iar arbitrul a acordat penalty și l-a eliminat pe hondurian pentru al doilea cartonaș galben (43). Benzema a transformat fără probleme lovitura de pedeapsă și a adus Franța în avantaj, 1-0 (45). Echipa lui Deschamps putea să intre chiar cu două goluri avantaj la cabine, dar Valladares a respins mingea trimisă din lovitură liberă de Valbuena (45+4).
Franța și-a dublat avantajul după pauză (48), când Benzema a trimis mingea în bară, iar apoi portarul Valladares a scăpat-o în poartă: 2-0. A fost nevoie, în premieră, de tehnologia de linia porții pentru a stabili dacă balonul a depășit cu toată circumferința linia porții, iar tehnica a confirmat. Valladares a marcat al doilea autogol la Mondialul brazilian, după cel al brazilianului Marcelo, care a fost și primul gol al competiției.
Benzema a fost aproape de gol și în minutul 55, dar Valladares a respins șutul atacantului de la Real Madrid. Matuidi a ratat și el o situație mare, șutul său trimițând mingea în plasa laterală (64).
Karim Benzema a reușit, în cele din urmă, ''dubla'', cu un șut violent din unghi, la o minge respinsă greșit de apărarea honduriană: 3-0 (72).
Franța și-a confirmat statutul de favorită a grupei, în fața unei formații, totuși, modeste. În cealaltă partidă a grupei, Elveția a dispus cu 2-1 de Ecuador.
Au evoluat echipele:
- Franța: Hugo Lloris (căpitan) — Mathieu Debuchy, Raphael Varane, Mamadou Sakho, Patrice Evra — Yohan Cabaye (Rio Mavuba ‘65), Blaise Matuidi, Paul Pogba (Moussa Sissoko ‘57) — Mathieu Valbuena (Olivier Giroud ‘78), Karim Benzema, Antoine Griezmann. Selecționer: Didier Deschamps.
- Honduras: Noel Valladares (căpitan) — Brayan Beckeles, Victor Bernardez (Osman Chávez ‘46), Maynor Figueroa, Emilio Izaguirre — Andy Najar (Jorge Claros ‘58), Luis Garrido, Wilson Palacios, Roger Espinoza — Jerry Bengtson (Óscar Boniek García ‘46), Carlo Costly. Selecționer: Fernando Luis Suarez.
- Arbitru: Sandro Ricci; arbitri asistenți: Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse (toți din Brazilia); arbitru de rezervă: Peter O'Lealry (Noua Zeelandă)
- Cartonașe galbene: Evra (7), Pogba (28), W. Palacios (28, 43), Cabaye (45+2), Garcia (53), Garrido (83).
- Cartonaș roșu: W. Palacios (43).

* În grupa F: Argentina - Bosnia-Herţegovina 2-1

Echipa Argentinei a învins selecționata Bosniei-Herțegovina cu scorul de 2-1 (1-0), duminică, pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, în Grupa F a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.
Argentina s-a impus, nu fără emoții, prin autogolul lui Sead Kolasinac (‘3) și reușita lui Leo Messi (‘65), golul de onoare al bosniacilor fiind semnat de Vedad Ibisevic (‘84).
Partida a început practic de la scorul de 1-0 pentru sud-americani, care au deschis scorul după doar trei minute, grație autogolului marcat de Sead Kolasinac. Messi a executat o lovitură liberă de pe partea stângă, Rojo a deviat balonul cu capul, iar din Kolasinac mingea a intrat în poartă. Jucătorul lui Schalke a marcat cel mai rapid autogol din istoria Cupei Mondiale (după 2 minute și 8 secunde), devansându-l astfel pe Carlos Gamarra (2 minute 46 secunde) în 2006. Totodată, bosniacul a semnat al treilea autogol la turneul final din Brazilia, după cele ale lui Marcelo (Brazilia) și Noel Valladares (Honduras).
Bosniacii s-au dezmeticit și au ieșit la joc, iar prima lor ocazie s-a consumat în minutul 14, când Hajrovic a pătruns periculos, dar Romero l-a blocat in extremis.
Jocul argentinienilor nu a convins, Messi, Di Maria sau Aguero nu au reușit să se remarce, astfel că Mascherano a fost cel care și-a asumat un șut din afara careului (32), respins cu dificultate de Begovic.
Echipa lui Safet Susic a replicat imediat, dar Dzeko a tras din întoarcere peste poartă (33). Bosniacii au avut, însă, o ocazie bună de gol în minutul 41, când, în urma unui corner executat de Pjanic, Lulic a reluat periculos cu capul, dar Romero a reușit să respingă.
Ultima acțiune notabilă a primei părți a fost un șut-centrare al lui Rojo, care s-a oprit în brațele lui Begovic (44).
Argentina nu a arătat ca o echipă pretendentă la titlul mondial nici după pauză, când Bosnia a fost mai insistentă. Hajrovic a trimis două șuturi bune (50 — lovitură liberă, 54), dar Romero a fost la post.
După mai multe faze nereușite, Leo Messi a ieșit la rampă în minutul 65, când a luat pe cont propriu o fază, a combinat cu Higuain și a marcat cu un șut din marginea careului: 2-0. Messi a devenit al doilea argentinian care marchează la Cupa Mondială la o distanță de opt ani, după Diego Maradona (1986 și 1994).
Echipa ''Albiceleste'' a crescut în joc după reușita lui Messi, dar fără a impresiona.
Bosnia a reușit golul de onoare, în minutul 84, când Ibisevic a fost angajat în careu de Lulic și l-a învins pe Romero cu un șut printre picioarele portarului argentinian: 2-1. A fost primul gol al Bosniei, o debutantă, la Cupa Mondială.
În final, bosniacii au forțat egalarea, dar Messi a fost aproape să taxeze acest lucru pe contraatac, însă șutul vedetei argentiniene s-a dus în plasa laterală (90+2).
Au evoluat echipele:
- Argentina: Sergio Romero — Hugo Campagnaro (Fernando Gago ‘46), Federico Fernandez, Ezequiel Garay — Pablo Zabaleta, Javier Mascherano, Marcos Rojo — Maxi Rodriguez (Gonzalo Higuain ‘46), Angel Di Maria — Lionel Messi (căpitan), Sergio Aguero (Lucas Biglia ‘87). Selecționer: Alejandro Sabella.
- Bosnia-Herţegovina: Asmir Begovic — Mensur Mujdza (Vedad Ibisevic ‘69), Ermin Bicakcic, Emir Spahic (căpitan), Sead Kolasinac — Muhamed Besic, Izet Hajrovic (Edin Visca ‘71) — Miralem Pjanic, Zvjezdan Misimovic (Haris Medunjanin ‘74), Senad Lulic — Edin Dzeko. Selecționer: Safet Susic.
- Arbitru: Joel Aguilar; arbitri asistenți: William Torres, Juan Zumba (toți din El Salvador); arbitru de rezervă: Djamel Haimoudi (Algeria).
- Cartonașe galbene: Rojo (25), Spahic (63).
Viitoarele meciuri la Cupa Mondială de fotbal din Brazilia, în direct pe TVR 1, au următorul program de disputare:
Luni (16 iunie):
- Ora 19.00: Germania — Portugalia, la Salvador, în Grupa G;
- Ora 22.00: Iran — Nigeria, la Curitiba, în Grupa F;
Marţi (17 iunie):
- Ora 01.00: Ghana — SUA, la Natal, în Grupa G;
- Ora 19.00: Belgia — Algeria, la Belo Horizonte, în Grupa H;
- Ora 22.00: Brazilia — Mexic, la Fortaleza, în Grupa A.
(Sursa: Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu