duminică, 22 iunie 2014

Revedere după 45 de ani la Colegiul Naţional din Iaşi



* Printre absolvenţii promoţiei 1969 s-au aflat Dan Teodorescu – director sportiv şi ofiţer de presă la CS CFR Iaşi şi Constantin Proca – fostul preşedinte al fostei echipe de fotbal CFR Moldova Iaşi, dar şi Mihai Budescu - actualul decan al Facultăţii de Construcţii din Iaşi, Neculai Viţelaru -  preşedintele Patronatului IMM-urilor din Regiunea Nord-Est, medicul chirurg Constantin Burcoveanu, Ion Murguleţ – patronul firmei “Feromet” Piatra Neamţ şi mulţi alţii.

Vineri, pe 20 iunie 2014, la Colegiul Naţional din Iaşi a fost serbarea de sfârşit de an. Tot pe 20 iunie, în sala de festivităţi a colegiul ieşean s-au întâlnit absolvenţii promoţiei 1969, care au aniversat 45 de ani de la terminarea Liceului nr. 1 Mihail Sadoveanu Iaşi, actualul Colegiul Naţional.
Foştii elevi de la “Sadoveanu” s-au întâlnit după patru decenii şi jumătate de la  absolvirea liceului şi au răsfoit cu emoţii catalogul  cu notele de atunci. Cuprinşi de melancolie au depănat amintiri legate de colegii şi dascălii dragi şi au spus că se simt tineri chiar dacă au peste 60 de ani. Din promoţia 1969 a Colegiului Naţional făceau parte 106 de absolvenţi, iar astăzi din  păcate 14 dintre ei nu mai sunt în viaţă.
 “Promoţia 1969, din care fac şi eu parte, a sărbatorit 45 de ani de la terminarea Liceului  Nr. 1 Mihail Sadoveanu din Iaşi,  actualmente Colegiul Naţional. Amintirile sunt foarte plăcute şi ne simţim mereu tineri chiar dacă am depăşit 60 de ani. Îmi pare foarte bine că din generaţia mea unii au ajuns ingineri, doctori, profesori, oameni de afacere, deci suntem o generaţie  realizată. Sunt foarte mândru că niciunul dintre noi nu a ajuns deputat în Parlamentul României ! Din clasa mea, a XII-a A, toată lumea a absolvit Colegiul Naţional în 1969, toată lumea a intrat la facultate tot atunci, cu toţii am absolvit facultatea pe care ne-am ales-o şi ne pare acum foarte bine să revenim în pragul tinereţii  noastre”, a menţionat absolventul Dan Teodorescu, inginer constructor, director sportiv al CS CFR Iaşi şi jurnalist sportiv membru în APS România.
Cu multă emoţie a păşit pragul liceului căruia îi  datorează reuşitele sale şi Neculai Viţelaru, preşedintele Patronatului IMM-urilor din regiunea Nord-Est a României. Acesta se mândreşte că a făcut parte şi el din promoţia 1969.
“Au trecut 45 de ani, dar ce am învăţat din liceu este să nu ne uităm în urma, să ne uitam doar înainte. Când mă uit la noua generaţie mă unge la suflet că efectiv se schimbă ţara, se  schimbă mentalităţile. Această "Academie  Mihăileană" ne-a clădit în sufletele noastre pregătirea pentru toată viaţa, iar esenţa este următoarea: Suntem datori înaintaşilor noştri şi trebuie să le dăm urmaşilor noştri ceea ce am primit noi”, a declarat Neculai Vitelaru, pentru posturile de televiziune Tele M Iaşi şi TVR Iaşi.

* Foştii şi actualii profesori, alături de promoţia 1969

Vineri, în jurul orei 11.00, în sala de festivităţi a Colegiul Naţional s-a strigat catalogul celor trei clase a XII-a şi fiecare fost elev a “raportat” realizările de-o viaţă. Mulţi s-au lăudat însă şi cu copiii şi nepoţii din “dotare” şi asta i-a făcut mândrii pe toţi absolvenţii promoţiei 1969. Alături de foştii elevi s-au aflat şi foştii lor dascăli, profesorul de matematică Valerian Amălinei şi profesoara de educaţie fizică Maria Teleagă-Vornicu. Dar şi actuala directoare adjunctă Iuliana Vulpoi-Naghel, fiica regretatei Florica Naghel, fostă profesoară de fizică a promoţiei 1969.
“Emoţiile sunt mari pentru că acum găsesc o altă şcoală, frumoasă, iar o parte dintre foştii elevi sunt cei care  au fost consecvenţi în astfel de manifestări. Foarte mulţi dintre elevii  care au revenit acum la liceu sunt dintre foştii mei elevi. Probabil că între dânşii a fost o legătură mai strânsă. S-au realizat toţi şi bine, au avut poate cine să îi îndrume, părinţii au fost foarte aproape de dânşii, i-au supravegheat şi i-au  ajutat”, a declarat pentru postul TeleM Iaşi Valerian Amălinei, fost profesor de matematică şi fostul diriginte al clasei a XII-a B.
În continuare, prof. Iuliana Vulpoi-Naghel a salutat în numele conducerii Colegiului Naţional promoţia 1969 şi pe foştii elevi ai mamei sale: “Ca o continuare în familie, sunt şi eu, ca şi mama mea, profesoară de fizică. Colegiul Naţional este acum pe locul 1 în Iaşi şi pe locul 5 în România. Suntem mândrii de generaţiile care au trecut prin şcoala noastră, de dumneavoastră !”.
Iar fosta profesoară de sport Maria Teleagă-Vornicu a mai menţionat: “Am absolvit facultatea în Bucureşti şi am ajuns apoi la Colegiul Naţional din Iaşi, unde am fost ajutată enorm de profesorul Vasile Ultimescu, o somitate în domeniu. Am fost primită foarte bine de cadrele didactice şi de elevi. Jucam baschet, iar căpitanul echipei noastre era Mariana “Coca” Mironescu, fosta dumneastră colegă şi care, din păcate, a trecut prea repede în lumea umbrelor ! La Colegiul Naţional se făcea mult sport, precum baschet, handbal, volei, gimnastică, scrimă, lupte şi fotbal. Eraţi o generaţie care aţi făcut şi carte şi sport la nivel înalt şi asta vă menţine mereu tineri. Aţi avut şi profesori eminenţi precum Amălinei, la matematică, Ioil la română, Naghel la fizică, Ionescu la chimie, Netcă la biologie, pe Leni Teodorescu, mama lui Dănuţ Teodorescu, la geografie, pe Olguţa Rauţchi la istorie şi mulţi alţii. Nişte oameni deosebiţi şi eu m-am simţit foarte bine în mijlocul lor şi în mijlocul elevilor de atunci de la Sadoveanu !”. 
În sala de festivităţi s-a aflat şi Marius Cosoi, în dublă calitate, de absolvent şi de actual profesor de sport la Colegiul Naţional din Iaşi. Tată a patru copii, printre ei fiind şi vedeta TV Laura Cosoi, prof. Marius Cosoi a menţionat că, în sezonul viitor, este posibil ca Iaşul să aibă din nou baschet feminin în prima ligă, prin echipa Politehnica Naţional Iaşi.

* Mândri  de Colegiul Naţional din Iaşi sunt si actualii elevi

În faţa Colegiul Naţional din Iaşi s-au “rătăcit” vineri şi actualii elevi, care se pregăteau de serbarea de sfârşit de an şi de festivitatea de premiere a elevilor eminenţi din fiecare clasă.
Unul dintre actualii elevi de la Colegiul Naţional a menţionat, pentru TeleM Iaşi, următoarele: “Este o mare onoare să studiez aici şi este un  loc unde mi-am dezvoltat  personalitatea, unde am învăţat o mulţime de lucruri. Am cunoscut şi foate mulţi oameni cu care m-am împrietenit, profesori minunaţi pe  care îi respect foarte mult”.

* “Colegiul Naţional Iaşi – 45 de ani de amintiri !”

După întâlnirea din sala de festivităţi a Colegiului Naţional, pentru foştii elevi de la „Sadoveanu” a urmat banchetul „amintirilor” de la Restaurantul „Traian Grand Hotel” din Iaşi.
Tot la binecunoscutul hotel din Piata Unirii, construit în 1882 de către celebrul Gustave Eiffel, pentru promoţia 1969 a fost organizat un reuşit şi exploziv spectacol muzical-artistic şi sportiv sub egida publicaţiei “SPORT FAN CLUB – Dan Teodorescu”.
Sub denumirea “COLEGIUL NAŢIONAL IAŞI – 45 ani de amintiri”, spectacolul a adus în faţa foştilor elevi de la “Sadoveanu” următoarele momente artistice, cu ansambluri şi sportivi renumiţi ai Iaşului, astfel:
- Ansamblul de dansuri VESELKA (profesor-coregraf: Rodica Fălişteanu) de la Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă” Iaşi şi din cadrul Uniunii Ucrainienilor din România – Filiala Iaşi. Au încântat asistenţa Mălin Galan, Codrin Ifrim, Viviana Olaru, Ionela Apopei, Răzvan Vieriu, Cezara Hruşcă, Eduard Toma, Ştefan Popa, Alina Postolache, Oana Roată.
- Clubul de Dans Sportiv Nikons Iaşi (preşedinte: Mariana-Constantina Niculiţă; antrenor: Amira Niculiţă). Au dansat cu mult talent Bogdan Albu Talancă şi Andreea Bunduc. 
- Clubul de gimnastică ritmică CSŞ Anghel Saligny Iaşi (antrenori: Constantin Radu, Cătălina Radu, Oana Cozma).
Au evoluat sportivele de nivel internaţional Andreea Verdeş, Ştefana Popa, Andra Ungureanu, Daria Moisă, Diana Pavel, Laura Aniţei.
- Asociaţia “Trăieşte cu Inima” (preşedinte: Lăcrămioara Ioniţă, profesori: Marta Dămoc şi Ana-Maria Rotaru). Au încântat asistenţa tinerii artişti Andreea Lungu (poezie), Andreea Rotaru (pian), Jasmine Brescan (voce), Radiana-Maria Ioniţă (chitară), Rareş Gherman (chitară) şi Ioan-Sebastian Buduroi (chitară).
- Dans sportiv cu talentaţii Cătălin Samson şi Corina Samson (frate şi soră de la CDS Katiuşa Iaşi);
- Recital de poezie cu Dan Teodorescu, care a fost şi amfitrionul şi prezentatorul spectacolului menţionat, pe durata a 80 minute de aplauze şi ovaţii la adresa artiştilor, sportivilor, antrenorilor şi conducătorilor acestora !
Participanţii şi invitaţii la spectacol, dar şi absolvenţii promoţiei 1969 au primit diplome de excelenţă din partea publicaţiei “SPORT FAN CLUB-Dan Teodorescu”, organizatoarea manifestării.
În “afara de concurs” au încântat asistenţa “solistul vocal” Constantin Proca, “folkistul” Lucian Moraru – din partea promoţiei 1969, dar şi fostul profesor de matematică Valerian Amălinei, o voce de luat în seamă chiar şi la 86 ani !!!
Au dat o mână de ajutor la reuşita spectacolului de la “Traian” colegul Nicu Viţelaru, omul de sport Doru Andronache (Cofetăria Ana), doamnele directoare Liliana Bălan şi Ioana Sava - de la “Traian Grand Hotel”, Paul Şerban - conducătorul formaţiei Clasic, părinţii Gabriela şi Viorel Samson, Daniel Serdenciuc – vicepreşedintele Uniunii Ucrainienilor din România – Filiala Iaşi.
Tuturor, multe mulţumiri şi respect din partea organizatorilor !  

* Cireşe şi zmeură la Clubul Bursei
Sâmbătă, 21 iunie 2014, la orele prânzului, absolvenţii din 1969 s-au reîntâlnit la Clubul Bursei de pe str. Lăpuşneanu, unde au continuat aducerile aminte, inclusiv cu colegii reveniţi din Israel pe meleagurile tinereţii lor, precum Iuri, Moni, Bebi sau Lucian. Iar cireşele şi zmeura din propria grădină a colegului Demostene Cuşmir au fost la mare căutare !
Pentru o parte a absolvenţilor din 1969 a Colegiului Naţional urmează aniversarea a 40 de ani de la terminarea Facultăţii de Construcţii din Iaşi, programată pe 27 şi 28 iunie 2014, la Ciric.  
Vizionaţi şi ştirea: http://stiri.telem.ro/stiri/revedere-dupa-45-de-ani-la-colegiul-national-video--5250.html
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu