duminică, 8 iunie 2014

Simona Halep a pierdut finala turneului de la Roland Garros


Halep şi Sharapova (sursa foto: Roland Garros)
Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă de rusoaica Maria Șarapova, cu 6-4, 6-7 (5), 6-4, sâmbătă, în finala turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare Șlem al anului, după un meci care a durat trei ore și două minute.
Halep (22 ani), a patra favorită a turneului, a disputat în premieră o finală de Mare Șlem, contra unei adversare mult mai experimentate, rusoaica având acum în palmares cinci astfel de turnee, dintre care unul la Roland Garros, în 2012.
Constănțeanca a devenit a treia jucătoare română calificată în finala Openului Franței, după Florența Mihai și Virgina Ruzici. Florența Mihai a pierdut finala disputată în 1977, în timp ce Virginia Ruzici a ieșit învingătoare în 1978, iar în 1980 a pierdut.
Simona Halep, campioană de junioare la turneul parizian în 2008, va primi un cec de 825.000 de euro și 1.200 puncte, iar de luni va fi numărul 3 mondial, în condițiile în care în mai 2013 ocupa locul 64 în ierarhia WTA. Șarapova va primi 1.650.000 euro și 2.000 de puncte WTA.
Finala feminină de la Roland Garros nu a mai avut trei seturi din 2001, când americanca Jennifer Capriati o învingea pe Kim Clijsters (Belgia), cu 1-6, 6-4, 12-10.
Meciul cu Șarapova a fost unul foarte disputat, niciuna dintre jucătoare nereușind să se desprindă la mai mult de două ghemuri în această finală.
Simona a început excelent meciul, cu un break și apoi s-a desprins la 2-0, construindu-și punctele cu atenție și deschizând unghiurile.
Șarapova, care a lovit puternic în cea mai mare parte a timpului, și-a valorificat apoi serviciul și a reușit să câștige și ea pe serviciul adversarei, după ce Simona a salvat trei mingi de break, egalând scorul, 2-2. Ghemul al cincilea a fost unul foarte lung (peste 9 minute), fiind câștigat în cele din urmă de Șarapova, după ce Halep a avut o minge de break. Șarapova a surprins-o cu câteva lovituri excelent (lob și rever în lung de linie) și a reușit un nou break, pentru 4-2. Șarapova s-a dovedit exactă în continuare și a reușit desprinderea la 5-2.
Simona a avut o reacție de orgoliu și a câștigat următorul ghem la zero (3-5). Halep a reușit apoi un break senzațional, ajutată și de greșelile neforțate ale rusoaicei și s-a apropiat la 4-5. Din păcate, Simona nu a reușit să ducă revirimentul până la capăt și a cedat setul cu 4-6 (57 minute).

* Un al doilea set formidabil !

Simona Halep a părut copleșită și a început slab setul secund, cedând primul ghem la zero, iar apoi și-a pierdut serviciul, după câteva greșeli (0-2). Șarapova a știut să accelereze în momentele importante ale jocului, iar Halep nu a făcut față forței demonstrate de rusoaica de 1,88 m. Constănțeanca și-a regăsit suflul și a profitat de greșelile adversarei, reușind un rebreak, pentru 1-2.
Halep a alergat extraordinar și reușit să returneze la limită, valorificându-și serviciul și egalând la 2-2. Apoi, rusoaica și-a câștigat cu mare greutate serviciul, după două duble greșeli, preluând din nou conducerea, cu 3-2. Halep nu a avut probleme pe serviciul său și a egalat, 3-3. Scorul a devenit 4-3 pentru Șarapova, după care a urmat un ghem foarte important. Halep a făcut spectacol cu o scurtă, returnată de Șarapova, și un passing shot, iar rusoaica a răspuns cu o lovitură de forehand, dar Halep a avut de salvat două mingi de break, lucru reușit: 4-4. Simona a reușit un break formidabil, pentru 5-4, într-un ghem în care a câștigat un cel mai lung raliu al meciului (20 de lovituri). Șarapova a reușit însă imediat să câștige pe serviciul româncei, 5-5, cu o ultimă minge atenuată de fileu.
Halep a replicat excelent și a preluat din nou conducerea, cu 6-5, după un nou break. Din păcate, jucătoarea noastră nu a reușit să profite de faptul că a avut serviciul, a cedat ghemul la zero și s-a ajuns în tiebreak (6-6). Debutul a fost echilibrat, dar la 2-2 Șarapova a reușit două puncte consecutive și s-a desprins la 4-2. Simona a redus diferența, 3-4, dar apoi a trimis în fileu și rusoaica a ajuns la 5-3, dar Halep a răspuns cu un mini-break. Simona și-a câștigat ambele servicii și ajuns la 6-5, adjudecându-și setul cu 7-6 (7/5), după ce rusoaica a trimis afară (72 minute).

* Un set decisiv de mare spectaculozitate

Setul decisiv nu a debutat bine pentru Simona, care a părut ușor ieșită din ritm și loviturile sale s-au dus puțin afară, Șarapova reușind break-ul. Halep a făcut însă imediat rebreak (1-1), fapt care a determinat-o pe rusoaică să schimbe racheta. Simona a alternat momentele mai puțin bune cu cele reușite și a revenit de la 0-30, preluând conducerea în setul al treilea, cu 2-1.
Românca a avut două șanse de break în ghemul următor, dar în cele din urmă Șarapova a reușit să reziste și să egaleze, 2-2. Ipostazele s-au schimbat apoi, iar Șarapova a reușit să facă un break important, 3-2 pentru rusoaică. Maria Șarapova și-a câștigat clar serviciul și s-a desprins la 4-2 în setul decisiv. Simona a redus diferența, 3-4, iar apoi a egalat după o dublă greșeală a adversarei (4-4).
Șarapova a făcut un nou break, într-un moment decisiv, într-un joc în care Halep a contestat o minge (5-4). Șarapova nu i-a lăsat nicio șansă Simonei în ultimul ghem și a luat setul cu 6-4 (53 minute), câștigând meciul.
Jucătoarea română, care nu trecuse până acum de turul secund al competiției pariziene la nivelul seniorilor, nu a cedat niciun set în cele șase partide jucate până în finala ediției din acest an a turneului de la Roland Garros.
Șarapova (27 ani) s-a impus în două seturi în primele trei tururi, dar pe următoarele și le-a adjudecat în trei seturi, de fiecare dată după ce a pierdut manșa inaugurală.
Simona Halep a eliminat trei capi de serie, Stephens (Nr. 15), Kuznețova (Nr. 27) și Petkovic (Nr. 28), în timp ce Șarapova a scos din cursă doar doi, Bouchard (Nr. 18) și Stosur (Nr. 19).
Șarapova este a treia rusoaică pe care a întâlnit-o Simona Halep anul acesta la Roland Garros, celelalte două confruntări neavând practic istoric, 6-0, 6-2 cu Alisa Kleibanova, 6-2, 6-2 cu Svetlana Kuznețova. Dacă Șarapova (numărul 7 mondial) a petrecut 10 ore pe zgura pariziană în 2014, Halep a jucat anul acesta doar 7 ore și 26 minute la Roland Garros.
Simona Halep are în palmares șapte titluri WTA (Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia — 2013, Doha — 2014) și a mai jucat patru finale (Fes — 2010, 2011, Bruxelles — 2012, Madrid — 2014). Șarapova câștigase 31 de titluri, dintre care patru de Mare Șlem, iar anul acesta s-a mai impus la Stuttgart și Madrid. Anul trecut, Șarapova a fost învinsă în finala de la Roland Garros de americanca Serena Williams.
Șarapova, fost lider în ierarhia feminină mondială, o conduce acum pe Simona Halep cu scorul de 4-0 la meciurile directe, după ce a mai învins-o în 2012 de două ori, în turul III Indian Wells (suprafață dură), cu 6-3, 6-4, și în primul tur la Beijing (suprafață dură), cu 7-5, 7-5, și luna trecută la Madrid (zgură), în finală, cu 1-6, 6-2, 6-3.

* Palmaresul sportiv pentru Simona Halep (România)

- Data de naștere: 27 septembrie 1991 (22 ani).
- Înălțime: 1,68 m.
- Greutate: 60 kg.
- Jucătoare de mâna dreaptă, rever cu două mâini.
- Nr. 4 mondial, dar va deveni nr. 3 mondial începând cu 9 iunie 2014.
- Palmares: 7 titluri (unul în 2014 la  Doha).
- Într-un turneu de Mare Șlem: niciun titlu, prima finală.
- Parcursul la Roland Garros 2014:
Turul 1: 6-0, 6-2 cu Alisa Kleibanova (Rusia)
Turul 2: 6-2, 6-4 cu Heather Watson (Marea Britanie)
Turul 3: 6-3, 6-0 cu Maria-Teresa Torro-Flor (Spania)
Optimi de finală: 6-4, 6-3 cu Sloane Stephens (SUA/N.15)
Sferturi de finală: 6-2, 6-2 cu Svetlana Kuznețova (Rusia/N.27)
Semifinale: 6-2, 7-6(7/4) cu Andrea Petkovic (Germania/N.28)
Finala: 4-6, 7-6 (7/5), 4-6 cu Maria Sharapova (Rusia).

* Nu voi uita niciodată acest meci, a afirmat Simona Halep după finala de la Roland Garros

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a declarat că nu va uita niciodată finala jucată sâmbătă la Roland Garros și pierdută în trei seturi în fața rusoaicei Maria Șarapova.
''Am plâns câteva minute după meci, înainte de a zâmbi din nou, pentru că doream să profit de acest moment. Era prima mea finală de Mare Șlem. Am făcut tot ce am putut, practicând un joc de înalt nivel. Sunt mândră de aceste două săptămâni care au fost incredibile. Nu voi uita niciodată acest meci. Atmosfera a fost extraordinară, cu toți suporterii români veniți să mă încurajeze'', a spus Simona la conferința de presă, citată de AFP.
''De la început am fost destinsă și mi-am zis că este fantastic că am ajuns până în finală. Am început bine, tactica a fost potrivită, am deschis bine unghiurile și am lovit tare mingea. Dar Maria a făcut ce știe să facă mai bine, să lovească foarte puternic. S-a mișcat foarte bine, iar serviciul său m-a deranjat. Am încercat să o presez, dar e foarte puternică din punct de vedere mental, o mare campioană, are experiență și a câștigat mai multe finale de Grand Slam'', a adăugat Simona.
Românca de 22 de ani, care de luni va fi numărul 3 mondial, a recunoscut că a făcut greșeli în momentele importante ale meciului: ''Singurul regret în acest meci este lovitura mea de dreapta. Am comis erori în momentele importante. Va trebui să muncesc în continuare mult, dar, oricum, va rămâne un turneu în care am conștientizat că pot evolua la un nivel foarte înalt''.
La rândul său, Șarapova a afirmat că ''a fost cea mai dificilă finală de Grand Slam jucată. O respect mult pe Simona și cred că a jucat un meci extraordinar''. (Sursa articolului până la acest capitol: Agerpres)

* Ioana Ducu şi Ioana Loredana Roşca câştigă, pentru România, la Roland Garros - 2014

România a fost reprezentată în două finale la turneul de tenis de Grand Slam de la Roland Garros, de la Paris. Dacă Simona Halep a pierdut în extremis finala de simplu a senioarelor, româncele Ioana Ducu şi Ioana Loredana Roşca au câştigat finala de dublu junioare, după ce s-au impus sâmbătă, cu scorul de 6-1, 5-7, [11-9] în faţa perechii Catherine Cartan Bellis (SUA) / Marketa Vondrousova (Cehia - nr. 7). Meciul a durat 68 minute (‘17+’37+’14) şi a fost de un real dramatism.
Vă reamintim că anul trecut, în luna iulie, Ioana Ducu a concurat şi la arenele CFR Iaşi, la turneul ITF de 10.000 dolari – Trofeul Municipiului Iaşi.     
Celelalte rezultate în finalele de sâmbătă, de la Roland Garros, au fost:
- Finala probei de dublu masculin: Marcel Granollers (ESP) [12] / Marc Lopez (ESP) [12] - Julien Benneteau (FRA) [11] / Edouard Roger-Vasselin (FRA) [11] 3-6, 6-7 (1/7).
- Finala probei de simplu junioare: Ivana Jorovic (SRB) [1] - Darya Kasatkina (RUS) [8] 7-6 (7/5), 2-6, 3-6.        
- Finala probei de simplu juniori: Jaume Antoni Munar Clar (ESP) [7] - Andrey Rublev (RUS) [4] 2-6, 5-7.
De menţionat că, în primul tur al juniorilor, câştigătorul turneului, Andrey Rublev, s-a impus doar în setul decisiv în faţa ieşeanului Bogdan Ionuţ Apostol, după ce jucătorul român a condus în ultimul act cu 5-2 şi la acest scor a ratat şi două mingi de meci !!!
- Finala probei de dublu juniori: Benjamin Bonzi (FRA) /
Quentin Halys (FRA) - Lucas Miedler (AUT) / Akira Santillan (AUS) 6-3, 6-3.
Duminica, 8 iunie, la Roland Garros sunt programate partidele:
*** Terenul “Philippe Chatrier” (de la ora 13.00 – ora României):
- Finala probei de dublu senioare:       Su-Wei Hsieh (TPE) [1] / Shuai Peng (CHN) [1] - Sara Errani (ITA) [2] / Roberta Vinci (ITA) [2].
- Finala probei de simplu seniori (nu înainte de ora 16.00): Rafael Nadal (ESP) [1] - Novak Djokovic (SRB) [2].
*** Terenul “Suzanne Lenglen” (de la ora 12.00 – ora României):
- Meciul legendelor (sub 45 ani): Arnaud Clement (FRA) / Nicolas Escude (FRA) - Mansour Bahrami (FRA) / Fabrice Santoro (FRA).
- Meciul legendelor (peste 45 ani): Andres Gomez (ECU) / Mark Woodforde (AUS) - John McEnroe (USA) / Patrick McEnroe (USA).
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu