joi, 7 august 2014

Steaua s-a calificat în faza play-off a Ligii Campionilor


Sursa foto: UEFA

Steaua București a învins formația kazahă FK Aktobe cu scorul de 2-1 (2-0), miercuri seara, pe Arena Națională din Capitală, în manșa a doua a turului trei preliminar al Ligii Campionilor la fotbal și s-a calificat în faza play-off a competiției.
Steaua s-a impus, mai clar decât arată scorul, prin golurile marcate de Alex Chipciu (min. 3) și Nicușor Stanciu (min. 39), respectiv Timur Kapadze (min. 85), și și-a asigurat astfel prezența în grupele Europa League, indiferent de ce va face în play-off. În tur, scorul a fost egal, 2-2.
Steaua a început în trombă și a ratat o ocazie mare în chiar primul minut de joc, prin Sânmărtean, al cărui șut la colțul lung s-a dus puțin pe lângă poartă. Steaua a deschis scorul în minutul 3, la capătul unui contraatac, prin Alex Chipciu, care a trimis în plasă mingea întoarsă de Adi Popa: 1-0.
Campioana l-a pierdut după mai puțin de un sfert de oră pe Sânmărtean, care a ieșit accidentat.
Steaua a continuat să profite de spațiile mari oferite de formația oaspete, una modestă, dar foarte dură. Varela a avut șansa să urce în atac (18), dar șutul său a ocolit de puțin ținta.
Aktobe a avut șansa de a reveni în meci, după o gafă de proporții a lui Adrian Popa (30), care a trimis către Arlauskis, dar a făcut-o prea încet, Antonov a interceptat și numai intervenția extraordinară a lituanianului a făcut ca scorul să rămână favorabil ''roș-albaștrilor''.
Echipa antrenată de Costel Gâlcă a avut momente bune de joc și ocaziile s-au succedat la poarta lui Sidelnikov: Tănase (31) a tras la colțul scurt, dar portarul kazah a reținut, apoi căpitanul Stelei a tras pe lângă poartă (33). Chipciu l-a servit perfect pe Nicușor Stanciu (39), iar acesta a trimis mingea la colțul lung, majorând avantajul Stelei: 2-0.
După acest gol în jocul Stelei a survenit o relaxare și kazahii au trecut pe lângă gol în câteva rânduri: fotbalistul de origine braziliană Pizzelli a tras pe lângă poartă din marginea careului (39), Râpă a blocat in extremis un contraatac (43), iar Arlauskis a apărat senzațional în fața lui Hairulin (44).
Prima repriză s-a încheiat cu un șut al lui Tănase, scos de sub bară de Sidelnikov (45+2).
La reluare, oaspeții au început mai avântat și Varela (53) a reușit o intervenție salutară în fața lui Danilo Neco.
Kazahii nu au legat prea multe, iar din minutul 57 au rămas în zece oameni, căpitanul Logvinenko fiind eliminat pentru al doilea cartonaș galben. Steaua nu a mai forțat, în timp ce oaspeții nu au mai putut, astfel că jocul a fost destul de tern, fiind de remarcat doar șuturile lui Filip (58, 80), nu cu prea mari emoții pentru Sidelnikov.
Steaua a avut emoții pe final, după ce Aktobe a redus din diferență în minutul 85, prin Timur Kapadze, la o nesincronizare în apărarea Stelei, în urma unei lovituri libere executate de Anderson Mineiro: 2-1.
Campioana României a învins meritat și ar fi putut câștiga și mai clar dacă nu ar fi tratat cu lejeritate anumite faze.
Pe Arena Națională din Bucureşti, în faţa a 20.000 spectatori, au evoluat echipele:
- Steaua Bucureşti: Giedrius Arlauskis — Cornel Râpă, Lukasz Szukala, Fernando Varela, Iasmin Latovlevici — Andrei Prepeliță, Lucian Sânmărtean (Lucian Filip ‘12) — Adrian Popa, Nicolae Stanciu (Gabriel Iancu ‘48), Cristian Tănase (căpitan; Paul Pîrvulescu ‘82) — Alexandru Chipciu. Antrenor: Constantin Gâlcă.
- FK Aktobe: Andrei Sidelnikov — Dmitri Miroșnichenko, Robert Arzumanian, Iuri Logvinenko (căpitan), Anderson Mineiro — Danilo Neco, Valeri Korobkin, Taras Țarikaev, Marat Hairulin (Timur Kapadze ‘61) — Marcos Pizzelli (Pavel Șabalin ‘80) — Olexi Antonov (Abat Aimbetov ‘68). Antrenor: Vladimir Gazaev.
- Arbitru: Miroslav Zelinka; arbitri asistenți: Antonin Kordula, Jan Patak; arbitru de rezervă: Zbynek Proske (toți din Cehia).
- Delegat UEFA: René Eberle (Elveția), observator UEFA pentru arbitri: Manuel Mejuto González (Spania).
- Cartonașe galbene: Chipciu (6), Anderson Mineiro (11), Logvinenko (23, 56), Korobkin (35), Latovlevici (68).
- Cartonaș roșu: Logvinenko (56).
Alte rezultate din Liga Campionilor: Zenit – AEL 3-0 (scor general: 3-1, a arbitrat în retur românul Alexandru Tudor), APOEL - HJK 2-0 (4-2), Malmö - Sparta Praga 2-0 (4-4, se califică Malmö pentru mai multe goluri înscrise în deplasare), Sheriff Toraspol - Slovan Bratislava 0-0 (1-2), Beşiktaş          - Feyenoord 3-1 (5-2), København     - Dnipro 2-0 (2-0), Salzburg - Qarabağ 2-0 (3-2), Partizan Belgrad - Ludogorets 2-2 (2-2, se califică Ludogorets), Dinamo Zagreb - AaB 0-2 (1-2), Celtic – Legia 0-2 (1-6). (Surse: AGERPRES şi UEFA)

* Dacă e joi, e Europa League !

Joi, 7 august, în manşa a doua din turul al treilea preliminar din Europa League la fotbal, vor fi şi trei partide cu implicaţii româneşti, astfel:
- ora 19.00: FC Slovan Liberec (Cehia) - FC Astra Giurgiu (în tur: 0-3), în direct pe Digi Sport 1. Va arbitra Artyom Kuchin (Kazakhstan).
- ora 20.30: CFR 1907 Cluj - FC Dinamo Minsk (Belarus – în tur: 0-1). Meciul de pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu, din Cluj-Napoca, în direct pe Look TV, va fi arbitrat de Antony Gautier (Franţa).
- ora 21.00: FC Viktoria Plzeň (Cehia) - FC Petrolul Ploieşti (în tur: 1-1), în direct pe Digi Sport 1. Va arbitra Benoît Millot (Franţa).
De la ora 20.00, românul István Kovács va arbitra meciul Rosenborg BK (Norvegia) - Kardemir Karabükspor (Turcia), de pe stadionul Lerkendal, din Trondheim.
Tragerea la sorţi pentru meciurile din play-off-ul cupelor europene la fotbal va avea loc vineri, la Nyon, începând cu ora 13.00. Steaua va fi cap de serie în Liga Campionilor, alături de Salzburg, APOEL, BATE şi Ludogoreţ. (DAN TEODORESCU)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu