duminică, 14 septembrie 2014

LIVE de la Opera din Iași. Concertul „Operfado”, în direct pe Yahoo Celebrity !


Sursa foto: YAHOO
Opera Naţională Română Iaşi vă invită la cel mai grandios spectacol de operă din Capitala Moldovei - „Magia serii în sunet și lumină“, ediția a IV-a. În seara aceasta de duminică, 14 septembrie 2014, începând cu ora 20:30, în aer liber, pe esplanada Teatrului Național,  Opera din Iași va oferi publicului un concert de muzică Operfado. La fel ca și în anii trecuți, acest spectacol în aer liber va deschide stagiunea 2014 - 2015.    Invitați speciali vor fi soprana Elena Moșuc, belcantistă renumită pe marile scene internaționale, Gonçalo Salgueiro (Portugalia), alături de Guilherme Banza (chitară portugheză), Rogério Ferreira (chitară clasică) și orchestra Operei Naționale Române Iași. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeșelea, laureat al Galei Premiilor Operelor Naționale 2014.
Spectacolul va cuprinde arii de operă și de musical, precum și cântece fado, încununate de jocuri de lumini, lasere și artificii.
Evenimentul grandios, cu o durată de o oră
și jumătate, este realizat după modelul celui oferit în ultimii trei ani la deschiderea stagiunii și reprezintă un dar al instituției pentru publicul larg, prezent în număr foarte mare la edițiile anterioare (2011 – peste 5.000 de spectatori, 2012 – peste 7.000 de spectatori, 2013 – peste 9.000 de spectatori).
Anul acesta, în luna aprilie, celebra soprană Elena Mo
șuc alături de Gonçalo Salgueiro, orchestra și corul Operei Iași, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, au adus în premieră mondială, în capitala Moldovei, OPERFADO. Concertul s-a bucurat de un succes răsunător, astfel încât Opera Națională Română Iași îi readuce pe îndrăgiții artiști în fața publicului.
Aclamat pentru versatilitatea talentului său, pentru elegan
ța prezenței lui scenice și pentru vibrația emoțională a cântului său pasionat, Gonçalo Salgueiro a devenit un star fado în Portugalia și a realizat trei albume muzicale de gen: No Tempo das Cerejas / În anotimpul cireșelor (CD, 2002); Segue a Minha Voz / Urmează-mi glasul (2006; CD reeditat în 2012); Gonçalo Salgueiro (CD și DVD, 2009/2010). Pentru cântecele pe care le-a înregistrat, Gonçalo Salgueiro a reluat teme mai vechi de fado, a creat altele noi, pentru care a scris și versuri emoționante, remarcându-se ca un veritabil deschizător de drumuri în muzică și ca un poet rasat, sensibil, arată reprezentanții Operei ieșene.
Fado este o muzică descrisă ca fiind „cântecul popular urban al Portugaliei”. Exprimă singurătatea, melancolia, dorul, chiar
și o viziune fatalistă asupra sorții. Gen muzical interpretativ și melodic, fado se presupune că a apărut în Lisabona la începutului secolului al XIX-lea. Astăzi este o marca a limbii și culturii portugheze, adaugată în 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO, mai precizează Opera Română Iași.
Începând cu ora 20:30, prin intermediul Operei Române Na
ționale Iași, Yahoo Celebrity vă oferă concertul Operfado în direct. (Sursa: Yahoo News Romania)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu