marți, 2 septembrie 2014

Vedetele scrimei româneşti au dat spectacol la Grădina Palas, în Iaşi



Dan Teodorescu şi Mihai Covaliu

În perioada 31 august-9 septembrie, Federaţia Română de Scrimă organizează o Caravană de popularizare a sabiei, spadei şi floretei în întreaga ţară, iar pe 2 septembrie a fost şi rândul Iaşului să primească oaspeţii de seamă ai acestui sport olimpic.
De la ora 11.00, Grădina Palas din Iaşi a fost o gazdă perfectă ai acestei manifestări la care au luat parte campioni olimpici, mondiali şi europeni, în frunte cu Mihai Covaliu (actualul preşedinte al FR Scrimă), Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir şi Alexandru Sireţeanu, alături de ei fiind sărbătoritul zilei, antrenorul emerit Iulian Biţucă (CSM Iaşi), care a aniversat astăzi 65 de ani de viaţă, vârsta pensionării !
Într-o manifestare coordonată de redactorul de la TVR Iaşi, Vasile Arhire, preşedintele FRS, Mihai Covaliu a menţionat: “Dorim să promăvăm scrima şi altfel, într-o manifestare inedită în afara sălii de sport ! Aici, la Iaşi, avem mari performeri în scrima românească, care au plecat apoi pe meridianele lumii pentru a face performanţă sportivă pentru România. Îl avem la Iaşi şi pe antrenorul emerit Iulian Biţucă, care a scos generaţii întregi de performeri şi căruia astăzi îi spunem un sincer La mulţi ani ! Eu mai cred că, din scrimă, domnul Biţucă nu va ieşi la pensie niciodată ! Mă leagă multe lucruri frumoase de Iaşi, aici am participat la multe concursuri încă de mic copil, aici am absolvit apoi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Copou, aici am întâlnit mulţi oameni de mare valoare. Îmi doresc pe viitor ca toţi sportivii care vin la scrimă să mă depăşească. Am pornit Caravana de popularizare a scrimei tocmai în acest scop !”.
În faţa unui public numeros, au urmat apoi demonstraţiile de sabie, spadă şi floretă, în meciul de debut ieşeanul Tiberiu Dolniceanu câştigând în faţa ieşeanului Alexandru Sireţeanu cu scorul de 5-3, sub arbitrajul ieşeanului Florin Zalomir.
În continuare, la spadă, Alexandru Dabija (locul 1 la CE de cadeţi) s-a impus cu 5-4 în faţa lui Dorin Bazavan, iar într-o întrecere feminină, Cerasela Drăgan a câştigat cu 5-0 duelul cu Andreea Lupu. În continuare, în marea surpriză a galei demonstrative de la Grădina Palas, puştiul Cosmin Stan (CSŞ Unirea Iaşi, antrenor Radu Tofan) a câştigat cu 5-2 în faţa campionului mondial Tiberiu Dolniceanu, după care Mihai Covaliu a spus: “După cum se poate vedea, marii campioni ştiu să facă pasul înapoi atunci când e nevoie !”.
Au urmat şi alte asalturi demonstrative, la fel de atractive.
Au mai fost prezenţi la manifestarea de la Palas şi preşedinţii cluburilor sportive care au avut rezultate excelente în scrimă de-a lungul timpului, Adrian Poeană (CSM Iaşi) şi Viorel Hudac (CSŞ Unirea Iaşi).
Liderul sabiei româneşti în acest moment, ieşeanul ajuns la Dinamo Bucureşti de puţini ani, Tibi Dolniceanu a mai spus: “Facem acest turneu în ţară pentru copiii care vor să facă scrimă şi ne bucurăm să vedem că vin mulţi părinţi cu copiii de mână pentru a ne urmări şi pentru a asista la demonstraţiile noastre. Dorim să popularizăm scrima şi să atragem cât mai mulţi copii în sălile de scrimă. Mai pot spune că anul 2014 a fost şi cu bune şi cu rele pentru mine, am ratat o medalie la Campionatele Europene, dar am urcat pe podium la Campionatele Mondiale. Îmi doresc o medalie şi la viitoarele Jocuri Olimpice”.
Fostul vicecampion olimpic, ieşeanul Florin Zalomir i-a transmis sărbătoritului Iulian Biţucă următoarele: “Îi mulţumim domnului Iulian Biţucă pentru tot ce a făcut pentru generaţia noastră. Ne-a fost şi antrenor, dar şi tată. Îi doresc tot binele din lume şi multă sănătate de ziua dumnealui !”.
În final, antrenorul Iulian Biţucă a mărturisit: “Uneori am fost singur pe lume, dar am reuşit. Chiar dacă astăzi am vârsta pensionării, nu am să părăsesc scrima în acest moment, rămân la Centrul Olimpic de la Iaşi, iar la clubul meu privat, CS Muşchetarul Iaşi, voi forma viitorii campioni ai scrimei româneşti !”.
De la Iaşi, Caravana scrimei româneşti va ajunge la Tg. Mureş (miercuri pe 3 septembrie), apoi la Cluj (4), Satu Mare şi Oradea (5), Timişoara (7), Craiova (8), Braşov şi Râşnov (9).(DAN TEODORESCU)

Prezidiul manifestării de la Palas din Iaşi
Tiberiu Dolniceanu şi Iulian Biţucă
Demonstraţie de sabie
Demonstraţie de spadă, arbitrată de Mihai Covaliu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu