miercuri, 5 noiembrie 2014

Fost boxer la CSM Iaşi, autor de carte cu subiect sportiv în Republica Moldova



* Marţi seara, pe 4 noiembrie 2014, în Sala Senatului Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a avut loc lansarea cărţii “Nicolae Simatoc (1920-1979) – Legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona” * Autorii cărţii sunt moldovenii din stânga Prutului, Octavian Ţîcu - fostul boxer de la CSM Iaşi în anii din urmă şi Boris Boguş * În sală s-au aflat şi antrenorii de box ai lui Octavian Ţîcu, ieşenii Constantin Vasiliu şi Nicuşor Vasiliu. Sala Senatului UAIC a fost arhiplină cu membrii ATRAG – Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor.

Într-o manifestare moderată de Vasile Arhire (jurnalist senior la TVR Iaşi) şi la care au participat şi prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei (născut în Basarabia), alături de cei doi autori – conf. univ. dr. Octavian Ţîcu şi prof. univ. dr. Boris Boguş, cartea despre marele “necunoscut” Nicolae Simatoc a fost o relevaţie pentru cei prezenţi. Cu toţii am mai putut afla că “Această carte despre fotbalistul Nicolae Simatoc a deranjat în Basarabia, deoarece acolo se consideră că sportul a început doar cu perioada sovietică”, a spus Octavian Ţîcu, fostul boxer al CSM Iaşi, fost participant la Jocurile Olimpce pentru Republica Moldova, acum autor de carte cu subiect sportiv.
În deschiderea manifestării, moderatorul Vasile Arhire a menţionat: “Suntem în Sala Senatului de la UAIC, la o frumoasă lansare de carte cu subiect sportiv. Am citit că 17 % dintre academicienii din România au absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, locul unde ne aflăm. Ne aflăm la prezentarea unei cărţi de călătorie, pe urmele unui mare campion, care a plecat din Basarabia, a ajuns în România, apoi în Ungaria, Italia, Spania şi Australia. Cartea este un volum de cercetare şi de restituire a fotbalului românesc. Nu este o biografie romanţată despre Simatoc, ci s-a abordat zona călătoriei, unde simţim zbuciumul omului care caută !”.
În continuare, prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei a prezentat volumul pus în discuţie, cu menţiunea că unul dintre autori, Octavian Ţîcu, este un fost mare boxer al Republicii Moldova, care a îmbinat sportul cu perfecţionarea ştiinţifică. “Am fost şi eu un pic de fotbalist la Politehnica Iaşi şi mai sunt şi basarabean ca naştere. Cartea despre Nicolae Simatoc este de fapt o istorie a fotbalului din Basarabia, România, Italia şi Spania. Ea reproduce atmosfera de atunci, în care s-a implicat Simatoc. Eu am fost şi aproape de Baratki, Mircea David, Traian Iordache şi alţii şi cunosc fenomenul fotbal. După România, Simatoc a jucat şi în Ungaria, unde a primit şi numele de Szegedi. A ajuns apoi la Inter Milano, Brescia şi FC Barcelona. Împreună cu mai mulţi apatrizi, Simatoc a făcut o echipă de fotbal numită Hungaria, pentru a avea unde juca fotbal la un moment dat. A jucat mijlocaş dreapta sau half cum se spunea atunci. Din păcate, Simatoc a avut şi o slăbiciune omenească, jocul de cărţi, care i-a subrezit  sănătatea. S-a căsătorit cu o unguroaică şi a avut doi băieţi. Cel mare mai trăieşte !”.

* Un fiu de ţăran din marginea Basarabiei a spart graniţele

Basarabeanul Octavian Ţîcu, ajuns acum doctor în istorie, după ce a făcut box la CSM Iaşi, a mai menţionat: “Consemnăm personalitatea lui Simatoc ca efect de bombă ! În Republica Moldova, a fi român deranjează ! Această carte, chiar dacă este una de sport, înfinge un pumnal în construcţia sovietică. Oriunde pot fi trucate valorile, numai în sport nu, a spus Sadoveanu. Simatoc a murit în Australia, unde a ajuns în final. Cartea a fost tradusă în italiană şi maghiară şi s-a dorit ca această carte să fie publicată şi în limba catalană. Pot spune că nu există lucruri imposibile. Simatoc a intrat în fotbalul mare la 14 ani, venit de pe toloacă. El vorbea apoi 8 limbi străine şi a jucat fotbal la echipe mari. Pot spune că un fiu de ţăran din marginea Basarabiei a spart graniţele ! Prin Asocaţiile de Studenţi basarabeni, ar trebui să vorbim de Simatoc şi la Cluj, Timişoara, Craiova etc. Mulţumesc de asemenea antrenorilor mei din Iaşi, aflaţi în sală, Constantin Vasiliu şi Nicuşor Vasiliu, pentru că am ajuns boxer !”.        

* Nicolae Simatoc trebuie aşezat în panteonul personalităţilor basarabene !

Al doilea autor al cărţii despre viaţa fotbalului Nicolae Simatoc, prof. univ. dr. Boris Boguş (care a jucat şi dumnealui fotbal şi este în prezent şi vicepreşedintele Federaţiei Sportului Universitar din Republica Moldova) a mai menţionat următoarele: „Este o onoare să te găseşti în Sala Senatului unui mare centru de cultură şi civilizaţie, precum este Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Ne-am adunat să culegem roadele. Mai pot spune că, la 48 ore de la finalizarea cărţii, soţia lui Simatoc a decedat, împăcată probabil cu gândul că s-a scris o carte despre soţul său. Cartea s-a scris cu suflet şi demnitate. Simatoc trebuie aşezat în panteonul personalităţilor basarabene. Fiul lui Simatoc, Silvio, ne-a spus când a venit la Chişinău:
<Voi cunoaşteţi mai multe despre tatăl meu, decât eu ca fecior !> Iar noi, autorii cărţii, intrând în rol, am cunoscut partea lăuntrică a lui Simatoc. Sportul este o educaţie, educă caractere. Simatoc ne face să spunem că totul este posibil în această viaţă, cu multă muncă. De exemplu, am însoţit recent delegaţia Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de tineret din China. Cu doar 11 sportivi prezenţi în competiţie am cucerit trei medalii, una de aur, una de argint şi una de bronz. Ne gândeam înainte de start că dacă am fi cucerit o singură medalie de bronz ar fi fost foarte bine, dar au fost trei ! Am cîştigat acolo şi cu mintea ! Şi cu sinergie ! Mai pot spune că ne-a ajutat în scrierea cărţii şi antrenorul Angelo Niculescu, ajuns la vîrsta de 93 ani, care şi-a amintit multe detalii din trecut”.   

* Nicolae Simatoc îi hrănea de boschetari !

După cum ne spune în continuare Boris Boguş, Simatoc era şi un om generos. „Simatoc aduna boschetarii de pe stradă şi îi hrănea. Era un om generos. De pe toloacă să ajungi la FC Barcelona este un lucru mare, dar Simatoc a putut face acest lucru. Iar dumneavoastră, celor din această sală, vă mulţumesc că aţi fost alături de noi !”, a mai spus în încheiere profesorul Boris Boguş, doctor în psihopedagogie, cel care, alăpturi de Octavian Ţîcu (doctor în istorie) a delectat asistenţa în Sala Senatului UAIC din Iaşi, într-o frumoasă seară de toamnă.
A urmat apoi o sesiune de autografe, cu cei doi autori în prim plan. „Niciodată nu am crezut că fostul meu elev în box, Octavian Ţîcu, va ajunge ce a ajuns acum !”, ne-a mai spus în final antrenorul Constantin Vasiliu, flancat mereu de fiul său, Nicuşor Vasiliu.
Începând de luni, cartea “Nicolae Simatoc (1920-1979) – Legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona” va putea fi achiziţionată de la Librăria Junimea, dar şi de la Librăria “Orest Tafrali” de la UAIC şi va costa 35 lei.

* Nicolae Simatoc (1920-1979) – un palmares sportiv cu litere de aur

Conform autorilor Octavian Ţîcu şi Boris Boguş, fotbalistul basarabean Nicolae Simatoc a avut următorul palmares sportiv, cu echipele la care a evoluat:
- 1938 / 1939 – Ripensia Timişoara – locul 2 în campionatul României;
- 1940 / 1941 – Ripensia Timişoara – locul 3 în campionatul României;
- 1942 / 1943 – Clubul Atletic Oradea – locul 2 în campionatul Ungariei;
- 1943 / 1944 – Clubul Atletic Oradea – locul 1 în campionatul Ungariei;
- 1946 / 1947 – Carmen Bucureşti – locul 2 în campionatul României;
- 1948 / 1949 – Internazionale Milano – locul 2 în campionatul Italiei;
- 1950 / 1951 – FC Barcelona – câştigător al Cupei Spaniei;
- 1951 / 1952 – FC Barcelona – locul 1, campion al Spaniei;
- 1951 / 1952 – FC Barcelona – câştigător al Cupei Spaniei;
- 1951 / 1952 – FC Barcelona – deţinător al Cupei Eva Duarte (competiţie predecesoare a Supercupei Spaniei);
- 1951 / 1952 – FC Barcelona – deţinător al Trofeului Martini-Rossi;
- 1951 / 1952 – FC Barcelona – câştigător al Cupei Latine (precursoarea Cupei Campionilor Europeni şi a Ligii Campionilor);
- 1940 / 1946 – 8 meciuri pentru echipa naţională de fotbal a României.  
Născut în satul Grimăncăuţi, acum în Republica Moldova, Simatoc s-a stins din viaţă în Australia, la Sydney, sub numele de Sims. Conform autorilor, în momentele decisive ale vieţii sale avea loc şi o schimbare de nume, dar aceste schimbări erau şi efectul timpurilor complicate în care şi-a desfăşurat activitatea Nicolae Simantoc.                                
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu