duminică, 4 ianuarie 2015

Reîntâlnire la Iaşi cu scriitoarea Bianca Marcovici




Binecunoscuta Bianca Marcovici (de domnişoară Grimberg, născută la Iaşi, în ziua de 22 iunie 1952) este o scriitoare israeliană de limbă română, de asemenea violonistă și de profesie inginer constructor.
Bianca Marcovici a absolvit "Universitatea Populară" de 5 ani și Liceul de muzică "Octav Băncilă" (de 8 ani), din Iași, secția vioară. De asemenea ea este absolventă a Facultății de Construcții Civile și Industriale a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași (în 1976) şi a fost salariată la TC IND Iaşi, actualul SC Moldoconstruct SA Iaşi.
S-a căsătorit la Iași cu ing. Delu Marcovici, originar din Dorohoi. Fiind evreică, în anul 1991 a emigrat în Israel împreună cu toată familia. În perioada 1984-1987 a fost membră a Orchestrei Comunităților evreiești din București și Iași, efectuând turnee în Israel, Elveția și Statele Unite ale Americii, conform site-ului www.wikipedia.org.
În 1990 - 1991 a lucrat timp de un an ca redactor pentru cărți tehnice la Editura “Omnia” din Iași. În aceeaşi perioadă a fost vicepreședinta Asociației de prietenie România-Israel / Filiala Iași, alături de violonistul Bujor Prelipceanu, care îndeplinea funcția de președinte.
Emigrând în Israel, a lucrat ca ingineră la "Societatea de Electricitate" din Haifa, iar în prezent este pensionară. Are două fiice şi şapte nepoţi, de care are mereu grijă.
Bianca Marcovici este din 1990 membră a Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iași, precum și membră a "Asociațiilor Scriitorilor Israelieni de Limbă Română", din anul 1991.
Poeta a colaborat la reviste literare din România, Israel, Germania și reviste online pe internet.
Are 28 de cărţi editate, ultima fiind „REBELA DIN HAIFA” (Editura G.A. – ISRAEL 2014). A obţinut numeroase premii și diplome în România și Israel, iar cărţile ei au fost traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională.
Bianca Marcovici este şi cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, printr-o diplomă semnată de primarul urbei moldave, Gheorghe Nichita.  
Această prezentare a Biancăi Marcovici a fost făcută duminică, 4 ianuarie 2015, de către Marta Eşanu, în cadrul întâlnirii publice de la Comunitatea Evreiască din Iaşi, din zona Tg. Cucu, într-o sală arhiplină, cu poeta revenită la Iaşi, pentru o scurtă perioadă.
La masa „prezidiului” s-au mai aflat, în afară de doamnele Bianca Marcovici şi Marta Eşanu, domnii Ioan Holban, Adi Cristi şi Mihai Batog-Bujeniţă, manifestarea fiind coordonată de preşedintele Comunităţii evreilor din Iaşi, domnul Abraham Ghiltman. În sală s-au mai aflat membrii Asociaţiei literare Păstorel din Iaşi (Sorin Cotlarciuc, Vasile Vajoga, Vasile Larco, Gheorghe Bălăceanu etc), jurnaliştii de la Radio România Iaşi, domnul Delu Marcovici (soţul Biancăi), foşti colegi, prieteni şi un numeros public iubitor de literatură.

* Cartea „Rebela din Haifa” este una atipică

În alocuţiunea sa, criticul literar Ioan Holban a menţionat: „Ca poetă, Bianca a fost găsită aici, la Iaşi, şi apoi în Israel. Cartea pe care o analizăm astăzi, <Rebela din Haifa
>, este una atipică, care cuprinde evenimente cotidiene, dar şi de familie. Cartea este o proză de idei. De oamenii de vorbe m-am plictisit, de cei de idei niciodată ! Ea prezintă a realitate oximoronică. Laptele însângerat alternează cu mierea şi fierea. Bianca spune că, în Israel, în jumătate de oră poţi ajunge la mare sau într-un prizonierat arab. Katiuşele trag spre Haifa, iar pe malul celălalt stă poezia. Ea mai spune că la Haifa, la etajul al X-lea, şi-a găsit identitatea !”.
În continuare, domnul comandor aviator Mihai Batog-Bujeniţă, preşedintele Asociaţiei literare Păstorel Iaşi a spus: „Eu leg scriitoarea Bianca Marcovici de muziciana Bianca Marcovici. În opera scrisă de Bianca Marcovici auzim tobele destinului, tobele războiului. Proza ei este o sinceritate dură, deoarece viaţa este grea. Dar ideea finală este una optimistă”.
O caracterizare a scriitoarei Bianca Marcovici a fost făcută şi de Adi Cristi, director general al publicaţiei 24:ORE şi nu numai, care a menţionat: „Acum, sala comunităţii evreieşti din Iaşi este plină şi s-au mai adus scaune. Asta şi pentru că Bianca Marcovici este printre noi, cu operele ei. După părerea mea, Bianca Marcovici nu este poet sau prozator, ci este scriitor profesionist. Aparenţele diverse ale cărţii Rebela din Haifa sunt tratate în mod profesionist. Ea este o învingătoare ! Bianca Marcovici nu este de fapt o rebelă, ci este o bunică minunată şi o familistă convinsă ! Din păcate, în România, înainte de 1989, scriitor era doar scriitorul de vagoane de la CFR, aşa era în nomenclatorul de funcţii...”.

* Plecată de 23 ani în „Ţara Sfântă”

În cuvântul său de salut, Bianca Marcovici a declarat publicului prezent următoarele: „Mulţumesc pentru aprecieri ! După 23 ani de când sunt plecată în Ţara Sfântă, vă aduc salutul meu şi al Asociaţiei Scriitorilor din Israel de Limbă Română. Sunt câteva reviste în limba română în Israel, unde ne desfăşurăm activitatea. Media de vârstă a scriitorilor de limbă română în Israel este de peste 70 ani, eu cred că sunt cea mai tânără. Am sponsorizat revista IZVOARE, iar la noi totul este voluntariat. Eu mă consider însă poetă, deşi am scris şi proză scurtă”.
În continuare, Bianca Marcovici a citit în faţa publicului câteva pasaje din cartea Rebela din Haifa, dar şi un poem drag ei, care a început astfel: „Patria e limba în care/ visezi şi scrii, e cernoziomul/ adăugat în doze mici...” (din volumul „Espresso dublu la Ierusalim”).
În final, Dan Teodorescu a oferit fostei colege de la TC IND IAŞI două diplome de excelenţă, pentru întreaga carieră literară, din partea Clubului Sportiv CFR Iaşi şi a publicaţiei online „Sport Fan Club”, iar Mihai Caba şi Eugen Deutsch au citit câteva epigrame cu „tâlc” adresate scriitoarei Bianca Marcovici.
Manifestarea din ziua de duminică, 4 ianuarie 2015, din cadrul Comunităţii Evreieşti din Iaşi, s-a încheiat cu un mic coktail, oferit celor pezenţi de Bianca Marcovici şi familia sa.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu