duminică, 22 martie 2015

În Germania, selecţionata Transilvaniei a scris istorie în sportul popicelor !



Selecţionata Transilvaniei la popice veterani (+50 ani) a efectuat timp de mai multe zile un turneu de pregătire în landul Bavariei, din Germania. Cu ajutorul ex-sibianului Georg Barth, care locuieşte la Passau de peste 20 ani cu întreaga familie, sportivii români au jucat trei partide, după cum urmează:
- Arena Hundsdorf – Selecţionata Transilvaniei 3361 p.d. - 3257 p.d.
S-a jucat în sistemul cu 8 sportivi, a câte 100  de bile lansate la plin şi izolat şi s-au luat în calcul toate cele opt rezultate, din ambele echipe.
După trei schimburi, deci după 6 sportivi intraţi în concurs, selecţionata Transilvaniei conducea cu 23 popice doborâte, dar ultima pereche de la gazde – F. Bauer (468 p.d. !) şi R. Reif (440 p.d.) – au decis în final soarta partidei. Să menţionăm şi rezultatele senzaţionale înregistrate de S. Haran  (458  p.d. !) şi M. Ballasch (415 p.d), ambii din Sibiu.
- Selecţionata Transilvaniei - “DREIFLÜSSE-BOSNA”  PASSAU 2365 p.d. – 2329 p.d.
S-a jucat din nou în sistemul cu 8 sportivi, a câte 100 de bile lansate, dar s-au luat în calcul doar primele 6 rezultate. Primele două rezultate din rândul sportivilor români au fost: S. HARAN - 422 p.d. şi M. BALLASCH - 408 p.d.
Primele trei rezultate de la echipa gazdă au fost: M. SÖLDNER - 407 p.d., N. GAVRIC - 402 p.d. şi I. AHMETOVIC - 400 p.d.
- DJK West Passau – Selecţionata Transilvaniei 2886 p.d. - 2841 p.d.
Vineri, pe 20 martie, a fost a treia şi ultima partidă a românilor în cadrul turneului din Germania. S-a jucat în renumita “Kegelhalle”, cu  8 piste. S-au luat în calcul rezultatele a şapte sportivi, de la fiecare echipă. Formaţia gazdă a câştigat foarte greu, cu o diferenţă de numai 45 beţe ! De la „transilvăneni” s-au remarcat L. Mailat, cu un rezultat senzaţional, de 455 p.d. şi V. Cioacă, cu un excelent rezultat de 433 p.d., ambii din Sibiu !
Din echipa din România au făcut parte şi sportivii din Hoghiz. Este adevărat că  nu au reuşit să treacă de „Magische Zahl“ -  400 p.d.,
dar au fost prima dată în viaţa lor peste hotare. Au fost prima dată în viaţa lor într-o popicărie modernă, cu 8 piste, restaurant, vestiare moderne, etc. Au avut în general rezultate bune (cu o medie de 390 p.d.) şi nu s-au făcut de râs.
„Dar la urma urmei, cine vrea să-i judece ? Cei care pleacă în străinătate pe banii statului ? Sau altor surse ? ŞI SE ÎNTORC CLASAŢI PE ULTIMELE LOCURI ? Ei bine, această DELEGAŢIE DE SPORTIVI DIN ROMÂNIA ŞI-A PLĂTIT DIN PROPRIUL BUZUNAR CHELTUIELILE, INCLUSIV DE CAZARE la Hotelul “Rosencafé” ! AU FOST ADEVĂRAŢI AMBASADORI AI SPORTULUI DIN ROMÂNIA !”, ne mai relatează în direct din Passau, Georg Barth, care este şi membru al Asociaţiei Presei Sportive din România (APSR) şi al Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive (AIPS).
Delegaţia sportivilor români în turneul din Germania a fost alcătuită din următorii popicari veterani: LIVIU  MAILAT, “SILE” HARAN, MIRCEA  BALLASCH şi VASILE CIOACĂ - toţi din SIBIU,
respectiv C. TUDOSE (şofer pe microbuz, dar şi sportiv), IOSIF   BARA, ARPAD  FÜLOP, “MISCHI” ROTHBECHER şi FRANCISC   KALMAN (care şi-a aniversat joi, pe meleaguri bavareze, ZIUA DE  NAŞTERE), toţi din Hoghiz / Rupea – jud. Braşov.

* ADEVĂRAT SPIRIT SPORTIV EUROPEAN LA  PASSAU !

În multipla sa corespondenţă din Passau, germanul de origine română Georg Barth, ne mai spune:  
Cotidianul “PASSAUER  NEUE  PRESSE”  a  publicat miercuri, 18 martie a.c., articolul : Ü50 – Auswahl aus Siebenbürgen beim Kegelverein Passau zu  Gast. Sportivii popicari de la categoria +50 ani din  Transilvania, erau însă deja sosiţi de marţi seară la nou renovata pensiune „Rosencafe“, de pe malul Dunării. Desigur, pagubele  care au fost la Passau după inundaţiile din luna iunie 2013 au fost enorme şi unele chiar se mai văd. Dar unde nu se mai poate renova, se demolează chiar şi în aceste zile.
Noi vrem însă să trecem la amănunte referitoare la acest turneu de pregătire sau dacă vreţi cantonament, pe care sportivii români l-au absolvit aici, pe meleagurile bavareze, la confluenţa Dunării cu Inn-ul şi Ilz-ul. Motiv pentru care, oraşul Passau se mândreşte cu denumirea de “Dreiflüssestadt”.
POT SPUNE CĂ NU AM CREZUT NICIODATĂ CĂ SPORTUL POPICELOR ŞI MAI ALES  SUPORTERII DE ORIGINE DIN ROMÂNIA POT DECLANŞA O ASEMENEA  MIŞCARE  SPORTIVĂ AICI, PE MELEAGURILE BAVAREZE… A FOST  FANTASTIC ! A FOST  MAGNIFIC ! AU VENIT LA MECIURILE ROMÂNILOR RUDE ŞI CUNOŞTINŢE CHIAR ŞI DIN WALDKRAIBURG. Camarazii sportivi din DINGOLFING AU  ADUS 8  BILE DE POPICE (MATERIAL SPORTIV EXTRA) PENTRU CEI DIN SIBIU (4 bile) şi HOGHIZ (4 bile) !
PREŞEDINTELE COMUNITĂŢII SAŞILOR DIN TRANSILVANIA – DL. HELMUT HERMANN (ex – sibian) a fost alături de delegaţia sportivă din România, timp de două zile !
POPICARII DIN TRANSILVANIA AU MAI FOST ÎN VIZITĂ LA CENTRUL DE CANOTAJ ( RUDERVEREIN PASSAU ), LA DL.  DAN GRIGOREANU. AU VIZITAT FAMILIA IONUSIU (originară tot din  SIBIU), AU  VIZITAT DOMUL şi mănăstirea „MARIAHILF“. AU FOST DE DOUĂ ORI LA FABRICA DE BERE „LÖWENBRAUEREI“, CARE  PRODUCE berea blondă campioană mondială „WELTMEISTERBIER“  - Urtyp  Hell.
PESTE TOT UNDE MERGEAM, AUZIND ROMÂNEŞTE, OAMENII ÎNTREBAU ŞI INTRAU ÎN VORBĂ, inclusiv la SHOPPING ! NU AM AVUT OCAZIA, NICI LA CAMPIONATELE  MONDIALE, ÎN  CARIERA MEA, SĂ VĂD ATÂTA OMENIE ŞI SPIRIT  EUROPEAN ! CHIAR ŞI FIRMA “ALTE HAUSBRENNEREI PENNINGER“ din  HAUZENBERG (au şi un  SCHNAPS-MUSEUM ) A TRIMIS  „MICI ATENŢII“  PENTRU  FIECARE  COMPONENT AL DELEGAŢIEI DIN SIBIU ŞI HOGHIZ.
Pe  scurt, POPICARII AU FOST ADEVĂRAŢI AMBASADORI AI  SPORTULUI DIN ROMÂNIA ! ÎN CÂTEVA ZILE PETRECUTE  PE  MELEAGURILE  BAVAREZE, SELECTIONATA  TRANSILVANIEI  A SCRIS ISTORIE ÎN SPORTUL POPICELOR !
IAR SPORTIVII AU ADUS  FAIMĂ JUDEŢELOR SIBIU ŞI  BRAŞOV, CARE NU ARE LIMITE! NU  MEDALIILE ŞI NU  REZULTATELE CONTEAZĂ ! ESTE VORBA DE ACEA  PRIETENIE EXTRAORDINARĂ ÎNTRE  SPORTIVI, INDIFERENT DE RELIGIE – avem CATOLICI – EVANGHELICI – ORTODOCŞI  s. a. INDIFERENT DIN CE ŢARĂ  PROVIN – sunt  din ROMÂNIA, SLOVENIA, CROAŢIA, BOSNIA sau de aici, din BAVARIA. INDIFERENT de LIMBA  MATERNĂ: se vorbeşte GERMANA, unii VORBESC LIMBA MAGHIARĂ, alţii ROMÂNEŞTE. Iar alţii provin aici, după cum spuneam, din ţările din fosta Iugoslavie. ŞI TOTUŞI SE ÎNŢELEG  ORĂ DE ORĂ, ZI DE ZI.
La această oră (NR-sâmbătă, 21 martie) sportivii se îndreaptă spre meleagurile natale, spre România. Noi sperăm să ajungă cu bine şi sănătoşi acasă. DRUM BUN !
GEORG BARTH (corespondent mass-media din Germania) & DAN TEODORESCU (redactare)

Un comentariu:

  1. Si tatal meu Bara Iosif a luat parte din acest cantonament . Va multumeste pentru tot efortul depus de domnul GEORG BARTH .

    RăspundețiȘtergere