vineri, 27 martie 2015

Lansare de carte în memoria poetului ieşean George Lesnea




Vasile Vajoga şi George Marici
George Lesnea (pseudonim al lui George Glod; născut la 25 martie 1902 la Iași şi decedat la 6 iulie 1979, tot Iași) a fost un poet și traducător român. A fost fiul lui Ileana și Doroftei Glod (căruțaș).
Conform „Wikipedia”, după absolvirea școlii primare la Iași, a intrat ucenic la tipografia revistei „Viața Românească". Ulterior a lucrat ca tipograf, funcționar la tipografii și edituri, bibliotecar la Baroul Iași și redactor la „Iașul literar". În perioada cât a fost tipograf la Viața Românească, prin intervenția lui Ionel Teodoreanu, Editura Cartea Românească i-a publicat lui Lesnea o traducere în versuri din Lermontov, pentru că poetul știa limba rusă.
Format în cercul revistei "Viața Românească", a fost încurajat și sprijinit de Ionel Teodoreanu și Garabet Ibrăileanu.
A debutat în 1922 cu poezia Din adâncuri, în revista ieșeană „Gândul nostru", și editorial în 1931, cu volumul de versuri Veac tânăr.
A colaborat la „Viața românească", „Adevărul literar și artistic", „Pagini moldovene", „Cuvântul liber", „Gândirea", „Bilete de papagal", „Însemnări ieșene", „Contemporanul", „Iașul literar", „Gazeta literară", „Cronica", „Convorbiri literare", „România literară" etc.

* Cariera de traducător

George Lesnea a început prin a traduce din Henrik Ibsen (1923) și din Heinrich Heine (1927), dar, cunoscând limba rusă, s-a orientat spre autori ruși. Primul poet rus din care a tradus George Lesnea a fost Mihail Lermontov, din care a publicat un grupaj de versuri, în 1923 în „Tribuna ceferistă”, apoi Stanțe în „Adevărul literar și artistic”, 1927, și „Gândul nostru”, 1927.
A continuat cu Serghei Esenin, în 1932, ale cărui versuri traduse în română au apărut în marile reviste ale timpului: „Viața Românească”, „Adevărul literar și artistic”, „Însemnări ieșene”, „Iașul literar”, „Revista Fundațiilor Regale”, „Adevărul”, pentru ca în 1937, la „Librăria Socec”, să apară volumul Poeme de Serghei Esenin. Traducerile lui George Lesnea au făcut din Esenin, un fel de Coșbuc al românilor, traduceri ”perfecte” cu rime și ritmuri care nu sunt decât parțial specifice poeziei lui Esenin în original. Una din poeziile lui Serghei Esenin, „Заметался пожар голубой”, tradusă din rusă de George Lesnea cu titlul "Focul vânăt", a fost pusă pe muzică de Ducu Bertzi și Nicu Alifantis.
În 1946, Lesnea a fost premiat pentru traduceri din Aleksandr Pușkin. Din 1951, revistele „Iașul nou” și „Viața Românească” au început să publice fragmente din romanul în versuri Evgheni Oneghin în versiunea lui Lesnea.

* În vizită la Mănăstirea Agapia

După cel de-al Doilea Război Mondial, până spre apusul vieții, George Lesnea venea în fiecare vară la Mănăstirea Agapia. Când i s-a cerut fotografia pentru a completa Galeria portretelor scriitorilor din muzeul mănăstirii, sub chipul său, George Lesnea a scris aceste versuri:
„Al Agapiei parfum
M-a vrăjit în tinerețe
Și îl simt cu drag și-acum
Când o văd la bătrânețe.”
George Lesnea a decedat la 6 iulie 1979, la Iași și a fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași.
Activitatea literară i-a fost răsplătită prin importante premii: Premiul „Demostene Constantinidi" al Academiei Române (1935), Premiul Societății Scriitorilor Români pentru poezie (1939), Premiul de Stat pentru literatură (1954), Ordinul Meritul Cultural clasa I (1972),
Premiul Asociației Scriitorilor din Iași (1977), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (1978).
Casa în care a locuit poetul George Lesnea, din Iași, Str. Cloșca 16, a fost declarată monument istoric, cu Cod LMI: IS-IV-m-B-04329.
Cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii poetului, pe blocul Tarom din Iași, imobil în care reputatul epigramist a trăit în ultimul an al vieții și unde a și trecut la cele veșnice, la inițiativa Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor, a fost montată o placă comemorativă, dezvelită de academicianul Constantin Ciopraga. Joi, pe 26 martie 2015, pe acelaşi bloc Tarom din Strada Arcu, de vis-a-vis de Colegiul Naţional Iaşi, s-a montat un basorelief în memoria poetului George Lesnea, la iniţiativa lui Vasile Vajoga, George Marici şi Evelina Vajoga.

* O sală arhiplină la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă

Tot miercuri, 26 martie 2015, în sala mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, epigramistul Vasile Vajoga şi actorul George Marici au organizat lansarea cărţii IZVOD, o antologie George Lesnea, editată la ALFA din Iaşi, cu sprijinul lui Nicolae Panaite.
Într-o sală de spectacole arhiplină, printre cei prezenţi s-au aflat scriitorul Grigore Ilisei, criticul de artă Ştefan Oprea, poetul Horia Zilieru, editorul Nicolae Panaite, poetul şi publicistul Dan Teodorescu, epigramistul Sorin Cotlarciuc, antrenoarea de culturism şi fitness Felicia Purice-Russ, pictoriţa Gabriela Cucinschi, prof. Nicolae Creţu, actorul şi regizorul Emil Gnatenco, cantautorul Teodor Munteanu, organizatorii Vasile Vajoga, George Marici şi Evelina Vajoga. Au fost prezenţi şi membrii familiei Lesnea, în frunte cu doamna Olga Lesnea, nora poetului George Lesnea şi soţia fiului Bogdan Lesnea, ambii trecuţi în lumea umbrelor prea de timpuriu.
În prezentarea lui Florentina Celeste, lansarea cărţii IZVOD a debutat cu un recital de pian în interpretarea lui Florin Mantale şi a continuat   
cu un moment folk, în interpretarea lui Teodor Munteanu şi în recitalul actoricesc al lui Emil Gnatenco.
După cuvintele omagiale rostite de Grigore Ilisei, care a prezentat câteva lucruri inedite din colaborarea domniei sale, la Radio Iaşi şi TVR, cu poetul şi epigramistul George Lesnea, a urmat vizionarea filmului pentru televiziune „Veacul lui Lesnea”, lansat în 2002, la 100 de ani de la naşterea poetului tipograf ieşean.
Au vorbit apoi despre activitatea artistică a celui care a fost George Lesnea, invitaţii Nicolae Panaite (care a prezentat şi ultimele cărţi editate la ALFA, dar şi ultimul număr full-color al revistei Cronica veche), Ştefan Oprea şi Horia Zilieru.
Vasile Vajoga şi George Marici au prezentat apoi publicului proiectul „Poezia în cartiere”, care a demarat pe 20 martie 2015 în Parcul Copou din Iaşi.
Manifestarea a fost pigmentată cu un reuşit recital muzical oferit de copii Teodora (mezina trupei, la doar 5 ani), Anastasia şi Ana Maria, din cadrul grupului „Dorinel”, de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, profesorul coordonator fiind Teodor Munteanu.
A urmat apoi „cina cea de taină”, în care invitaţii au depănat noi amintiri despre poetul şi epigramistul George Lesnea.

* O carte de antologie poetică George Lesnea, cu peste 460 pagini

„IZVOD”, o antologie cu peste 460 pagini din creaţiile lui George Lesnea, debutează prin cuvintele: „A ieşit această carte de sub teascuri prin strădania lui George MARICI şi a lui Vasile VAJOGA”.
După „Cuvântul înainte” al lui Vasile Vajoga, urmează câteva impresii, notate în carte, ale celor care l-au cunoscut pe George Lesnea, ei fiind Grigore Ilisei, Ştefan Oprea, Horia Zilieru, Ion Arhip, Petru Ciubotaru, George Petrone şi Dan Teodorescu, ultimul vorbind şi despre fostul său coleg de facultate de la „Construcţii”, Bogdan Lesnea.
Capitolele cărţii sunt numeroase, ele cuprinzând creaţiile lui George Lesnea de-a lungu timpului: Veac tânăr (1931), Cântec deplin (1934), Poezii (1938), Sonete (1940), Izvod (1943), Pomul vieţii (1943), Treptele anilor (1962), Versuri (1964), Ulcioare de piatră (1969), Chipul din fântână (1972), Poeme patriei (1975).
Postfaţa, Note biografice, Opera şi Referinţe critice, sunt cuprinse la finalul cărţii IZVOD. Antologia George Lesnea se poate şi procura la preţul de 30 lei / exemplar, cu sprijinul lui George Marici, care este şi redactor colaborator la Radio România Iaşi.
DAN TEODORESCU (bibliografie: Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu