marți, 31 martie 2015

Proiectul “Universiada de Vară 2021 în România”, la doar o semnătură distanță de depunerea oficială a candidaturii


Adrian Socaciu

Proiectul de țară “Universiada de Vară 2021 în România”, inițiat de Asociațiile ”Student Sport România” și „Vasile Tomoiagă”, așteaptă decizia finală referitoare la depunerea oficială a candidaturii României. Proiectul este susținut de Președinția României, de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, alături de numeroase instituții sportive și de tineret. Proiectul a primit de curând și susținerea Primăriei Municipiului București, prin Domnul Primar General Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu, care se alătură astfel demersului de depunere a candidaturii României.
România a primit, în septembrie 2014, invitația oficială de a participa la procedura de depunere a candidaturii pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021, din partea domnului Eric Saintrond, Secretarul General al edera iei nterna ionale a portului Universitar (FISU), cu sediul la Lausanne.
Asociaţiile ”Student Sport România” şi "Vasile Tomoiagă" au inițiat acest proiect prin realizarea unui memorandum și a unei analize de impact, documente ce au fost prezentate în urmă cu trei săptămâni, într-o conferința de presă. Prin acest eveniment s-a lansat oficial intenţia României de a candida ca țară organizatoare pentru Universiada de Vară din 2021. La conferință au participat, printre alţii, Preşedintele României - Klaus Werner Iohannis, Ministrul Tineretului şi Sportului - Gabriela Szabo, Preşedintele COSR - Alin Petrache și Secretarul General al Federației Internaționale a Sportului Universitar - Eric Saintrond. Șeful statului a declarat la acel moment că: "România are forța, capacitatea și determinarea necesară de a organiza mari evenimente sportive".
Găzduirea unui astfel de eveniment în țara noastră ar putea constitui o ocazie extraordinară de promovare a imaginii României. Universiada este retransmisă de peste 100 de canale de televiziune, fiind reflectată amplu pe internet, reţelele de socializare, la radio şi în presa scrisă. În urma analizei realizate de inițiatorii proiectului, Asociaţiile ”Student Sport România” şi "Vasile Tomoiagă", a rezultat faptul că România nu are nevoie de construcții noi în infrastructură sportivă, baza deja existentă fiind subutilizată în momentul actual. Utilizarea necorespunzătoare a bazelor sportive în ultimii 25 de ani a dus la o degradare accentuată a acestora, Universiada fiind oportunitatea perfectă pentru a reabilita aceste baze, prin atragerea de fonduri europene. Conform datelor oficiale, Universiada de Vară, care va avea loc în 2015 în Coreea de Sud, la Gwangju, va beneficia de un buget operațional și non-operațional de aproximativ 250 de milioane de euro.
Primăria Municipiului București, prin Domnul Primar General Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu, își afirmă susținerea pentru acest proiect grandios, alăturându-se celoralte instituții importante ale Statului Român, în demersul făcut în acest scop”, se arată în documentul oficial de suport al Primăriei Minicipiului București. Susținerea acordată proiectului Universiadei vine ca o continuare a implicării Primăriei Capitalei în cele două evenimente majore sportive care vor avea loc până în 2021: Campionatul European de Gimnastică din 2017 și Campionatul European de Fotbal din 2020, proiecte prin care va fi reabilitată mare parte a infrastructurii sportive necesare Universiadei.
Cu doar o zi înainte de data la care ar trebui depusă candidatura României (31 martie 2015), acest proiect a strâns susținerea celor mai importante instituții guvernamentale și non-guvernamentale și deține un plan de lucru pentru următoarele etape. Proiectul așteaptă doar acordul Domnului Premier Victor-Viorel Ponta și semnătura Domnului Ministru al Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Câmpeanu.
Prin inițiativa lor privată și pro-bono Asociațiile ”Student Sport România” și „Vasile Tomoiagă” au reușit să obțină pentru proiectul de țară “Universiada de Vară 2021 în România” sprijin din partea: Președinția României (prin Domnul Klaus Werner Iohannis), Primăria Municipiului București (prin Domnul Primar General Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu), Ministerul Educației și Cercetării (prin Domnul Ministru Sorin Mihai Cîmpeanu), Comitetul Olimpic Sportiv Român (prin domnul Alin Petrache - Președinte), Liga Studenților Români din Străinătate (prin doamna Alina Bota - Președinte), Fundația C.A.E.S.A.R. (prin Domnul Sebastian Burduja - Președinte), Fundația pentru Tineret a Municipiului București (prin Domnul Ticu Placintă - Președinte), Fundația Independentă pentru Tineret Timiș (prin Domnul Mihai Vîlcea - Vicepreședinte), Consiliul Tineretului din România (prin Mihai Dragoș - Președinte), Consiliul Național al Elevilor (prin Domnul Horia Onița - Președinte), Universitatea din București (prin Domnul Mircea Dumitru – Rector), Academia de Studii Economice (prin Domnul Pavel Năstase – Rector), Federația Națională Sindicală Alma Mater (prin domnul Anton Hadăr - Președinte), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (prin domnul Cristi Popescu - Președinte) și Uniunea Națională a Studenților din România (prin doamna Sheila Abdulamit - Președinte), Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical (prin Domnul Marin Florian – Președinte), Patronatul Tinerilor Îndeprinzători din România (prin Domnul Florin Jianu – Președinte).
Proiectul “Universiada de Vară 2021 în România” este susținut de mari campioni ai României precum: Nadia Comăneci, Simona Halep, Elisabeta Lipă (Președintele Federației Române de Canotaj), Mihai Covaliu (Președintele Federației Române de Scrimă), Răzvan Burleanu (Președintele Federației Române de Fotbal), Alexandru Dedu (Președintele Federației Române de Handbal), Nicu Vlad (Președintele Federației Române de Haltere), Narcisa Lecușanu (Vicepreședintele Federației Române de Handbal), Virgil Stănescu (Vicepreședintele Federației Române de Baschet), Andreea Răducan, Sandra Izbașa, Corina Ungureanu, Vasile Tomoiagă, Ivan Patzaichin, Valeria Răcilă, Alina Dumitru, Doina Melinte, Maricica Puică, Carmen Bunaciu, Andrei Iosep, Radu Cosmin, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, Monica Iagăr, Elizabeta Samara.

* Despre Universiadă

Universiada este o manifestare sportiva s i culturala internaţionala , organizata la iecare doi ani ntr-o alta ţara , pe baza unei proceduri de selecţie elaborata de FISU, iind al doilea eveniment ca anvergura, după Jocurile Olimpice.
Universiada se adreseaza studenţilor sportivi din ntreaga lume, care au ca principala preocupare studiul la cel mai nalt nivel de educaţie şi, n subsidiar, sportul de performanţa .
Programul sporturilor Universiadei de Vara include 10 sporturi obligatorii (totaliza nd 1 discipline) şi pa na la sporturi opţionale. Disciplinele obligatorii sunt: atletism, baschet, scrima , fotbal, gimnastica artistica , gimnastica ritmica , judo, nataţie, sa rituri n apa , polo, tenis de masa , tenis, volei. La lista sporturilor obligatorii, din 2017 se va ada uga tae ondo, iar din 2019 tirul cu arcul.
România a organizat până acum o singură Universiadă, în anul 1981, acesta fiind, de altfel, și cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată în țara noastră. Evenimentul din 1981 s-a bucurat de participarea a 2.930 de sportivi din 86 de țări și a peste 200.000 de spectatori. În acel an, sportivii români au obținut medalii la toate cele 10 discipline ale Universiadei și au ocupat locul 2 în clasamentul final.
(Florian Adrian Socaciu, Fondator  Student Sport - București, 30 martie 2015)
*** MENŢIUNE: Marţi, 31 martie 2015, publicaţia SPORT FAN CLUB a depăşit cifra de 110.000 cititori. Mulţumim că ne citiţi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu