marți, 7 aprilie 2015

BOOK-ătăria de la „BJI”, un proiect apreciat de elevii Liceului Tehnologic Economic de Turism Iaşi


Bogdan Ulmu şi Dan Doboş

În sala de festivităţi a Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” din Iaşi a avut loc marți, 7 aprilie 2015, prima ediție a proiectului BOOK-ătăria.
Maestrul book-ătar al întâlnirii a fost scriitorul şi regizorul Bogdan Ulmu, care a abordat tema „Literatura gastronomică la români”, printre cei prezenţi fiind membrii Asociaţiei literare Păstorel Iaşi (Vasile Larco, Eugen Deutsch, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Dan Teodorescu), dar şi elevii claselor a XI-a şi a XII-a din cadrul
Liceului Tehnologic Economic de Turism Iaşi.
Din partea gazdelor bibliotecii ieşene au fost prezente personalităţi cunoscute în viaţa culturală moldavă, precum directorul Dan Doboş, directorul adjunct Valeriu Stancu şi şeful de serviciu Mihaela Morariu.  
Activitatea a fost înscrisă în calendarul programului național Săptămâna „Școala Altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun!” și a fost organizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic Economic de Turism Iaşi şi Asociaţia literară Păstorel Iaşi (director: Mihai Batog-Bujeniţă).
„Book-ătăria” de la „BJI” s-a desfășurat în cadrul Programului „Biblioteca și Societatea” al Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi, care își dorește să fie o fuziune între tradiția culinară și oenologică moldovenească, așa cum este ea prezentată în literatura noastră clasică, și practica modernă a gătitului sau în domeniul altor culturi. În același timp s-a avut în vedere și valorificarea sărbătorilor tradiționale românești, manifestarea fiind organizată în săptămâna mare a Sf. Paşte Ortodox, dar şi în ultima zi a Sf. Paşte Romano-Catolic.
În cuvântul său de deschidere, directorul Dan Doboş a menţionat: „Nu ne referim strict la gastronomia românească, ci într-o lume globalizată trebuie să cunoaştem aspecte din mai multe ţări. Şi vă pun o întrebare: care este limita dintre moft şi rafinament ?”. Iar acest ultim aspect a fost larg dezbătut de cei prezenţi, cu exemple concrete din multe locaţii ale lumii gastronomice mondiale.
În continuare, Bogdan Ulmu a spus: „Gastronomia este o experienţă de viaţă pentru mine, este un hobby. Am scris patru volume gastronomice, am peste 300 emisiuni de televiziune realizate pe această temă, iar restaurantul a fost pentru mine a doua casă în călătoriile prin ţară şi prin lume. La Oslo am mâncat chiar şi balenă, care este de fapt o carne neagră şi cu gust de ficat de vită. Nu a fost ceva formidabil ! Noi, românii, suntem o naţie foarte talentată la gătit. Dar, ce rost are să vă spun că la peşte se bea doar vin, cînd lumea bea bere şi e fericită ! Eu dacă am cartofi sau macaroane nu mănânc pâine, dar alţii... O gastronomie bună se face prin citit şi experimentând. În gastronomie ne trebuie un ghid. Agreabile şi utile sunt şi cărţile lui Păstorel !”.
Recomand pentru gastronomie şi cărţile lui Vlad Muşatescu, unde se detaliază plăcerea de a mânca !”, a mai menţionat directorul Dan Doboş.
Trecând la restaurantele din România, Bogdan Ulmu a mai remarcat: „Sunt 10 tipuri de pahare pentru servitul vinului, coniacului, apei etc. În schimb, restaurantele noastre au un singur tip, cu gura evazată, ca să meargă mai bine pe gât ! Trebuie să mai ştim că în paharul de coniac nu se pune gheaţă, iar vinul roşu nu se bea rece. Mulţi însă nu ştiu aceste lucruri, din păcate...”.
În final, putem remarca că multe secrete ale gastronomiei românești şi de peste hotare au fost împărtăşite elevilor, cu mult profesionalism, de către Bogdan Ulmu şi Dan Doboş, iar epigramiştii Vasile Larco şi Mihai Haivas au delectat asistenţa cu câteva catrene pe teme gastronomice.
Tot ce prezenţi au remarcat şi faptul că o a doua întâlnire pe teme gastronomice trebuie repetată, chiar într-un viitor apropiat !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu