joi, 7 mai 2015

Manifestare de suflet la Iaşi, la 78 ani de la moartea poetului George Topîrceanu



Născut la Bucureşti, la 20 martie 1886, ca fiu al cojocarului Gheorghe Topîrceanu și al Paraschivei, țesătoare de covoare la azilul „Doamna Elena ", amândoi originari din părțile Sibiului, poetul George Topîrceanu se stinge din viaţă la Iaşi, pe 7 mai 1937. La exact 78 ani de la trecerea sa în nefiinţă, la Muzeul George Topîrceanu din Iaşi, de pe str. Ralet nr. 7, a avut loc pe 7 mai 2015 ediţia a XV-a a colocviului literar „Rapsodii în top”, după ce tot astăzi, la Cimitirul Eternitatea din cartierul Tătăraşi, s-a derulat un Te Deum în memoria poetului, oficiat de preotul paroh Dumitru Merticaru, de la Biserica Banu.
În casa unde George Topîrceanu a locuit între anii 1932 şi 1937 şi care a devenit muzeu în 1985, o mână de inimoşi oameni de cultură ieşeni au organizat o manifestare de suflet în memoria lui George Topîrceanu, acolo unde cinci elevi de la Şcoala gimnazială „Mihail Kogălniceanu”, din clasele I şi a IV-a, însoţiţi de prof. Camelia Mancea, au oferit un frumos recital din opera celui care a fost unul dintre marii poeţi români ai secolului trecut. Au recitat din versurile lui George Topîrceanu, în aplauzele celor prezenţi, elevii Tudor Novac (clasa I A – învăţătoare Gabriela Vîlcu), Maria Tarnoveski şi Ingrid Doboş (clasa I B – învăţătoare Dana Stoica Popovici), Alexandra Terchea şi Ana Păduraru (clasa a IV-a B – învăţătoare Diana Savu).
Au vorbit apoi despre opera şi viaţa lui George Topîrceanu, dar şi despre idila sa discretă cu poeta Otilia Cazimir, muzeografii Liviu Apetroaie, Iulia Mihalache şi Indira Spătaru, scriitorii Boris Crăciun (care a făcut şi o donaţie de carte muzeului) şi Nicolae Busuioc, poetul Emilian Marcu, prof. Mandache Leucov (la aproape 90 ani, mai tânăr ca niciodată), actorul Emil Gnatenco (care a remarcat printre altele că în sală se află şi tânărul de numai 23 ani, Mihai Gafiţei, care seamănă perfect, la figură, cu George Topîrceanu, lucru extrem de adevărat !!!).
Mihai Gafiţei alături de portretul lui George Topîrceanu
În cuvântul său, Liviu Apetroaie a menţionat: „Poet de primă linie a prozodiei, George Topîrceanu a făcut cinste oraşului nostru prin venirea lui de la Bucureşti la Iaşi, într-o perioadă când alţii plecau în Capitală, unde altfel se măcinau lucrurile !”.
Iar poetul Emilian Marcu a menţionat: „Cei de dincolo nu se pot apăra, ei trebuie apăraţi de noi, cei vii. Iar aceşti copii care au recitat astăzi din opera poetului mi-au demonstrat că George Topîrceanu este contemporanul nostru şi trebuie preţuit !”.
Prof. Mandache Leucov a menţionat şi un fapt petrecut în ultimele zile de viaţă a poetului, atunci când George Topîrceanu îi spunea Otiliei Cazimir următoarele cuvinte grele: „Duduia Otilia, închide te rog geamul de la cameră, că nu pot muri din cauza mirosului de liliac !”.
Chilianul Mario Castro, prezent la manifestare şi care a recitat în limba spaniolă, în propria traducere, poemul „Broasca ţestoasă”, a spus: „Cu toţii să schimbăm cartea de vizită a României, ştiţi dumneavoastră care, prin cultură ! Să edităm şi o carte în limba spaniolă, cu opera lui George Topîrceanu”.
În final, actorul George Marici, unul dintre principalii organizatori ai manifestării, a recitat din opera lui George Topîrceanu, iar familia Maria şi Dan Teodorescu a făcut câteva notaţii de suflet în cartea de onoare a Muzeului George Topîrceanu, un loc în care fiecare participant s-a simţit ca la el acasă !
În concluzie, putem remarca faptul că ediţia de astăzi, 7 mai 2015, a „Rapsodiilor în top” a fost organizată exemplar de către Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi Muzeul George Topîrceanu, în memoria unui mare poet rămas mereu în sufletul românilor prin ultima strofă a poemului „Balada chiriaşului grăbit”:
C-aşa mi-e viaţa – o goană,
Şi astfel durerile trec…
Rămâi sănătoasă, cucoană,
Că-mi iau geamantanul şi plec!”.
Iar de la Muzeul Topîrceanu, o scurtă vizită la Bojdeuca Ion Creangă din zona Ţicăului ieşean, acolo unde muzeograful Valentin Talpalaru şi colectivul său au fost nişte gazde superbe, a încheiat pentru familia jurnalistului Dan Teodorescu, după 3 ore, o frumoasă şi educativă manifestare de suflet, într-un oraş care doreşte a deveni, în 2021, Capitală Culturală Europeană ! Doamne ajută !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu