luni, 8 iunie 2015

Ieşeanca Bianca Marcovici ne invită la Tel Aviv



Născută la Iaşi, în urmă cu 63 ani, Bianca Marcovici este de trei ori artistă: a absolvit Liceul de muzică Octav Băncilă din Iaşi la secţia vioară şi a cântat în câteva orchestre simfonice, a absolvit apoi Facultatea de Construcţii din Iaşi şi a lucrat la secţia de proiectare în cadrul TC IND Iaşi, acolo unde ajung doar "creatorii" în domeniu şi mai scrie şi poezie şi proză scurtă. Are până acum 29 de volume editate, ultimele două, "Rebela de Haifa" şi "Peste şapte coline" fiind lansate în acest an şi la Iaşi, în România.
Cu toată familia a emigrat în Israel în 1991, locuind acum la Haifa, fiind implicată şi în "Ţara Sfântă" în viaţa literară. În urmă cu câteva zile, am primit de la Bianca Marcovici următoarea epistolă, prin email:
"Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română vă invită miercuri, 17 iunie 2015, orele 17:30, la Casa Scriitorilor din Tel Aviv, sala mare, din str. Kaplan nr. 6, la o seară unică în care se va vorbi despre Muzeul originarilor din România, despre legătura dintre cărțile noi și scriitorii care își serbează zilele de naștere. Va avea loc şi lansarea noii reviste <IZVOARE- 2015>.
Programul manifestării arată astfel:
- Micha Harish (președintele A.M.I.R., fost ministru): Templul veșnic al istoriei și culturii originarilor din România, contribuția scriitorilor israelieni la muzeul ce se va înființa la Rosh Pina.
- Bianca Marcovici (membră a comitetului ASILR, poetă): „Am fost la festivalul poeziei de la Iași, din cadrul FIE. Am trăit seri de poezie excepționale”.
- G. Mosari (președintele ASILR): Revista „Izvoare" - locul de întâlnire a 52 de scriitori din Israel și din România. O adevărată bătălie pentru noul număr.
Vor fi lecturi din revistă, urări sărbătoriților, dar și prăjituri și cafea!".
De menţionat că în cadrul FIE, pe 1 iunie 2015, în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi, Bianca Marcovici a avut o întâlnire cu cititorii şi prietenii din Iaşi, în cadrul lansării volumului de poeme "Peste şapte coline".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu