duminică, 14 iunie 2015

La ALPI Iaşi: Discuţii despre 40 de ani de epigrame în dulcele târg !



Duminică, pe 14 iunie 2015, sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi a găzduit o nouă şedinţă lunară a Asocieţiei literare Păstorel, prezidată de directorul Mihai Batog Bujeniţă.
După intonarea imnului asociaţiei (muzica: Vasile Axentoi - versuri: Vasile Larco), a prezentarea noii sigle (după o idee a pictoriţei Gabriela Cucinschi) şi a afişului generic al manifestării realizat de Cezar Baciu, s-a trecut la dezbaterile propriu-zise pe teme literare, dar şi organizatorice.
După cum a detaliat scriitorul Mihai Batog Bujeniţă, în ultima perioadă, membrii ALPI au participat la mai multe lansări de carte şi manifestări literare, printre ele fiind lansarea volumului "Un hidalgo întârziat" de Vasile Diacon, "Fragmente de amintiri" de Corneliu Carp, "Iluzii, doar iluzii..." de Sorin Cotlarciuc, "Peste şapte coline" de Bianca Marcovici (Israel). Au mai fost prezentate cărţile lui Gheorghe Bălăceanu - "Când ia şi raţiunea vacanţă" şi "Cântul curcubeului", cartea de epigrame a lui Vasile Larco, iar apoi s-a vorbit despre manifestările culturale de la Galaţi şi de la Comunitatea evreilor din Iaşi, plus acţiunea de final a proiectului literar cu elevii şcolilor din Rediu-Dumbrăviţa. A fost prezentat şi articolul lui Dan Teodorescu, publicat în presa israeliană, cu ocazia lansării la BJ Iaşi a volumului Biancăi Marcovici, Peste şapte coline.
În continuare, directorul Mihai Batog Bujeniţă a făcut o trecere în revistă a Cenaclului de satiră şi umor de pe lângă fostul cotidian Flacăra Iaşului, înfiinţat în urmă cu 40 ani şi care a devenit între timp Asociaţia literară Păstorel / Academia liberă Păstorel, cu o istorie destul de zbuciumată pe alocuri, mai ales după Revoluţia din '89. Pe această temă au mai discutat Mihai Haivas, Vasile Larco, Aurel Baican.
Ca de fiecare dată, şedinţa ALPI s-a încheiat cu o manifestare literară, la care şi-au adus contribuţia, citind din creaţiile proprii Aurel Baican, Mihai Haivas, Doru Melnic, Vasile Larco, Georgeta Paula Dimitriu, Nicolae Stancu, Mihai Stancu, Val Andreescu, Constantin Profir, Gheorghe Bălăceanu, Eugen Deutsch, Corneliu Carp.
Actorul Emil Gnatenco a prezentat "secţiunea Eminescu" şi apoi a recitat câteva poeme scrise de Ioan V. Maftei-Buhăieşti şi Dan Teodorescu.
Scriitorul şi jurnalistul Val Andreescu, care este şi redactor şef al publicaţiei Meridianul (Iaşi-Vaslui-Bacău) a detaliat în faţa audienţei participarea, împreună cu Sorin Cotlarciuc şi Dan Teodorescu, la Adunarea Generală a Asociaţiei Presei Sportive din România, de la Bucureşti, despre întâlnirile cu jurnaliştii Dumitru Graur (preşedintele APSR) şi Doru Dinu Glăvan (preşedintele UZPR), dar şi cu interpretul de muzică uşoară Adrian Romcescu, care au acceptat cu toţii invitaţia de participare la Festivalul Internaţional de Umor de la Vama, din 11-13 septembrie 2015.
Acelaşi Dan Teodorescu şi-a invitat colegii la recitalul interpretului de muzică uşoară şi romanţe Constantin Florescu, de duminică, din Parcul Copou, cât şi la vernisajul expoziţiei internaţionale de arte vizuale - Viziuni Europene - din 17 iulie 2015, de la Centrul Cultural Multifuncţional pentru Persoanele de Vârsta a Treia de la Iaşi, din str. Străpungere Silvestru nr. 28.
DAN TEODORESCU

Un comentariu:

  1. Deși cu foarte mare întârziere,
    Dau un OK! unui moment, ce ne-a făcut plăcere...

    RăspundețiȘtergere