vineri, 4 septembrie 2015

Premii importante la Festivalul Grigore Vasiliu Birlic pentru trupa ieşeană de teatru de la Râpa Galbenă


Sursa foto: Cronica de Fălticeni


Adăugaţi o legendă
Festivalul Internaţional de Interpretare şi Creaţie „Grigore Vasiliu Birlic” a derulat la acest început de septembrie 2015 şase spectacole în cadrul concursului de interpretare - trupe de teatru. Au urcat pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni următoarele trupe de teatru:
- Trupa „Altfel” a Centrului Cultural Municipal Caracal, cu spectacolul „Ţara lui Gufi”, de Matei Vişniec.
- Trupa Teatru – Club – Tineret Iaşi (Teatrul de la Râpa Galbenă), cu piesa „Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ”, un colaj după piesa „Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”, de Matei Vişniec, şi versuri ale unor poeţi români, precum şi cu un text adăugat de Emil Gnatenco, care face şi regia spectacolului;
- Trupa de teatru pentru copii şi tineret „Ghioceii”, din Republica Moldova, satul Mincir, raionul Hînceşti, cu spectacolul „Soacra cu trei nunori”, adaptare scenică după povestea lui Ion Creangă. Regia Mihail Sîrbu.
- Trupa PROTHA a Casei de Cultură Panciu, cu spectacolul „Oscar şi tanti roz”, în regia lui Cătălin Sfârloagă. Protha a fost una dintre trupele favorite pentru marele premiu, performanţă obţinută şi la ultimele două ediţii ale festivalului. Piesa va fi prezentată şi la cea de a III-a ediţie a Festivalului Europa Nova – Terres mythiques care se va desfăşura la Bruxelles în perioada 23-27 septembrie 2015.
- Trupa Teatrului „Dan Alexandrescu” din Roman, cu spectacolul „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, în regia li Radu Vătavu.
- Trupa „AD-HOC” din Piteşti, coordonator prof.actor Mihai Savu, cu spectacolul „Arlechino şi prietenii”, o adaptare după „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni.
Tot la Fălticeni a avut loc şi un concurs de recitare poezie şi monolog.
Gala decernării premiilor Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare Grigore Vasiliu Birlic – 2015 a avut loc joi, 3 septembrie, la Fălticeni, unde s-au acordat următoarele dictincţii:
- Trofeul festivalului:
Trupa de teatru “Protha” din Panciu, pentru adaptarea după romanul lui Eric – Emmanuel Schmitt, “Oscar şi Tanti Roz”, în regia lui Cătălin Sfîrloagă.
Trupa de teatru pentru copii şi tineret “Ghioceii” din Micir, raionul Hînceşti, Republica Moldova pentru adaptare scenică a povestirii lui Ion Creangă „Soacra cu trei nurori”, regizor Mihail Sârbu.
- Premiul de excelenţă "Inima Fălticeniului":
Trupa Teatru – Club – Tineret Iaşi (Teatrul de la Râpa Galbenă), cu piesa „Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ”, un colaj după piesa „Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”, de Matei Vişniec, şi versuri ale unor poeţi români, precum şi cu un text adăugat de regizorul Emil Gnatenco;
- Cel mai bun actor / cea mai bună actriţă (premii oferite de senatorul Ovidiu Donţu):
Marin Lupanciuc (Trupa “Ghioceii”, Republica Moldova), Vlad Steclaru (Trupa “Protha” din Panciu), Mădălina Florea (Teatrul Club – Tineret Iaşi) şi Cristina Baboi (Trupa “Ghioceii”, Republica Moldova).
- Premiul II: Roxana Arcona (Trupa “Dan Alecsandrescu” din Roman),  Andreea Lungu (Teatrul Club – Tineret Iaşi), Mihaela Mandaş (Trupa “Altfel” din Caracal).
- Premiul pentru scenografie:
Trupele “Protha” şi “Ghioceii”.
- Premii speciale:
Trupa  “Altfel” – Centrul Cultural Municipal Caracal, pentru piesa piesa “Ţara lui Gufi”, Trupa “Ad – hoc” din Piteşti pentru „Arlecchino şi prietenii”, Trupa “Dan Alecsandrescu” din Roman pentru piesa “Efectul razelor gamma asupra anemonelor”.
- Premiul pentru regie: regizorul Emil Gnatenco (Teatrul Club – Tineret Iaşi), pentru punerea în scenă a piesei “Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ”.

La secţiunea Poezie – monolog s-au acordat următoarele premii:
Categoria 7 – 13 de ani:
- Marele premiu: Carina Mihăilă, Ioana Tanţoş.
- Premiul I: Andrea Mărtici, Adela Şurlea.
- Premiul II: Maria Ţăranu, Sorana Siminoc, Robert Naforniţă, Bianca Avarvarei.
- Premiul III: Claudia Petriceanu, Maria Grădinaru, Claudia Petrov.
Categoria 14-20 de ani:
- Marele premiu: Cristian Conache, Diana Afrăsinei.
- Premiul I: Ioana Cojocărescu, Vlad Steclaru, Marin Lupanciuc.
- Premiul II: Bianca Carabă, Miruna Tutoveanu.
- Premiul III: Andrei Mihuţ, Bogdan Robu.
- Premiul Special al Juriului – Stand-up Comedy: Maria Hopu, Liliana Răfăilă, Bogdan Capsa.

"La Fălticeni, în urma spectacolului oferit publicului şi juriului în cadrul Festivalului Birlic, am cucerit patru premii, un premiu de excelenţă pentru întregul spectacol, un premiu de regie oferit mie şi două premii la secţiunea cea mai bună actriţă. Dacă Mădălina Florea este deja o actriţă binecunoscută, eleva Andreea Lungu a crescut foarte mult în ultimul timp din punct de vedere interpretativ şi îi văd deja o carieră strălucită pe scenă. Premierea piesei va avea loc şi la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă în perioada următoare, dar vom merge şi la festivaluri, la Medgidia şi Timişoara", ne-a declarat în final binecunoscutul regizor ieşean Emil Gnatenco.
DAN TEODORESCU (Sursa: Cronica de Fălticeni)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu