luni, 14 septembrie 2015

Unsprezece succese pentru România la Balcaniada de canotaj



Vremea, fără ploaie si vânt, şi cu o temperatură bună, a ţinut cu cei peste 250 de participanţi la Campionatul Balcanic de canotaj pentru juniori, răsplătindu-le efortul în cele douăzeci de curse pe distanţa de 2000 de metri fiecare. Pe apa lacului Dorobanţ, de lângă Iaşi, în prezenţa unui public entuziast, România a obţinut unsprezece titluri balcanice, Turcia patru, Bulgaria şi Grecia câte două si Serbia  unul. Au mai participat la întreceri FYR Macedonia şi Cipru, ultima ca ţară invitată.
În clasamentul pe puncte România s-a clasat pe locul I cu 89 de puncte, urmată de Grecia – 66, Turcia – 57, Bulgaria – 44, Serbia – 38 şi FYR Macedonia – 3.
Vreau să remarc creşterea calitativă a evoluţiei echipajelor oaspete, fapt care a dus la echilibrarea competiţiei. Până acum reprezentanţii ţării noastre  dominau categoric ierarhiile. Acest fapt a determinat si un grad sporit de spectaculozitate a concursului, pe fondul înregistrării unor  rezultate  apropiate de cele înregistrate la Campionatul Mondial de juniori. Unele chiar superioare, cum ar fi la 8 plus 1 juniori mari, proba în care România cu timpul înregistrat aici ar fi fost campioană mondială. Rio de Janeiro fiind departe, am optat însă pentru mai multe probe mici de dublu şi de patru pentru a obţine mai multe medalii cu aceleaşi cheltuieli”, ne-a declarat Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei de specialitate.
În proba de dublu rame, Anca Filip şi Amalia Bereş au făcut o cursă foarte bună şi au reuşit să câştige în faţa Greciei pe ultimii cinci sute de metri. Anca Filip (legitimată la CSM-LPS Iaşi) şi Amalia Bereş (Liceul “Traian Lalescu” Orşova) sunt originare din judeţul Iaşi.
Am vâslit cu ambiţie pentru a ne situa la nivelul rezultatului de la Campionatul European, unde am obţinut medaliile de bronz”, ne-au declarat la unison cele două canotoare.
În cursa de schif simplu – junioare mari, vicecampioana Europei Desislova Giorgieva, din Bulgaria, a câştigat detaşat, iar la 8 plus 1 juniori mari canotorii noştri (G.Catruna, M.Semciuc, A.Chioseaua, C.Hîrgău, C.Matincă, C.Pascari, M.Ianoş, C.Tudosă si L. Onea) au demonstrat că reprezintă o generatie cu potenţial ridicat.
La dublu vâsle –junioare mari, vicecampioanele mondiale Elena Logofătu şi Nicoleta Paşcanu au fost depăşite pe ultima sută de metri de echipajul Greciei, care au câstigat locul întâi.
La Iaşi, delegaţii Federaţiilor din cele şapte ţări au participat şi la Congresul Asociaţiei Balcanice de canotaj, in cadrul căruia s-a hotărât ca ediţia de anul viitor a Balacaniadei să aibă loc în Grecia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu