vineri, 12 februarie 2016

"Copiii în lumea artelor", un eveniment cultural de excepţie la Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu din Iaşi



Asociaţia “Universul Prieteniei”, Asociaţia Literară „Păstorel” şi Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” au organizat joi, 11 februarie 2016, la Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, ediţia a doua a evenimentului cultural “Copiii în lumea artelor”.
Proiectul a debutat în data de 5 august 2015 şi urmăreşte să promoveze tinerele talente din şcolile ieşene.
Manifestarea de joi seara a fost moderată de Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei Universul Prieteniei, iar în debutul evenimentului, din partea gazdelor, muzeograful Mihaela Tudose a menţionat: "Să facem o tradiţie din acest proiect: Copiii în lumea artelor. Să dăm în primul rând cuvântul copiilor, care ne vor duce în lumea artelor!".
Cu un public numeros care a umplut până la refuz sala de festivităţi a muzeului ieşean, programul manifestării de acasă, de la "Conu' Mihalache", care a durat 90 minute, a numărat următoarele repere:
- Lansarea plachetei “Poveşti... în versuri”, autor eleva Daria Luncă (11 ani), cu o prezentare făcută de prof. Maria Apetroaie.
- Versuri din creaţia elevului Silviu Teodorescu (8 ani), de la Şcoala Gimnazială Ştefan Bârsănescu Iaşi. Alături de fratele său, Gabriel Teodorescu (6 ani, elev în clasa pregătitoare 0 de la aceeaşi renumită şcoală ieşeană, un bun şahist la clubul Philidor Iaşi şi premiant internaţional al cercului "Atelierul fanteziei"), Silviu şi-a prezentat şi premiile I obţinute la mai multe concursuri internaţionale de pictură, ca membru al cercului "Atelierul Fanteziei" (coordonator: prof. Georgeta Costin), de la Palatul Copiilor Iaşi, dar şi câteva distincţii cucerite la concursurile juvenile de şah organizate în Iaşi.
Cu multă modestie în glas şi în aplauzele asistenţei, elevul Silviu Teodorescu a menţionat: "Doresc să recit şi câteva poezii scrise de mine, de fapt ele sunt nişte mici versuri, nişte rime !".
- Muzică populară cu elevii Karla Ursu (7 ani) şi Alexandru Ursache (10 ani), de la Palatul Copiilor Iaşi, coordonaţi de Claudia Martinică;
- Dans sportiv în secţiunile standard şi latino cu elevii Bianca Lionte (8 ani) şi Eduard Ştefan Istov (8 ani) de la Clubul de dans sportiv DANCEPLANET.RO, coordonaţi de Răzvan Manole şi Olga Negoduico.
În continuare au luat cuvântul în faţa asistenţei scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă, Emilian Marcu, Mihai Haivas, Nicolae Stancu şi Mihai Caba, care au apreciat efortul şi talentul celor mici, au recitat poezii şi epigrame aferente momentului.
În alocuţiunea sa, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă (directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi / ALPI) a menţionat: "Stimată asistenţă, intrăm în nemurire prin aceşti copii !".
În continuare, poetul Emilian Marcu a subliniat: "După această baie de copilărire, nici nu am ce să mai spun... Spun doar că este extraordinar de bine că aceşti copii talentaţi, sprijiniţi de şcoală şi familie, au şansa de a avea un destin extraordinar! Voi recita pentru ei poezia Scrisoare deschisă învăţătorilor mei”.
În finalul manifestării, Nicolae Stancu, Mihai Haivas şi Mihai Caba au punctat manifestarea cu reuşite epigrame, ultimul menţionând:
"Văzând atâta frumuseţe
În programul copiilor,
Aş vrea acum la bătrâneţe
S-ajung şi eu la...mintea lor!".

* Silviu Teodorescu a spus: "Bunicule, am salvat România!"

În timpul evenimentului, doamna Rodica Rodean a trecut în revistă şi CV-urile tuturor participanţilor, cu menţiuni asupra fraţilor Silviu Teodorescu şi Gabriel Teodorescu, nimeni alţii decât nepoţii jurnalistului Dan Teodorescu (alias DANTE).
Ele sunt următoarele:
SILVIU TEODORESCU (8 ani):
- Este elev în clasa a II-a A (învăţătoare: Dana Pârlea) la Şcoala Gimnazială "Ştefan Bârsănescu" din Iaşi şi este membru al cercului "Atelierul Fanteziei" (profesor coordonator: Georgeta Costin) la Palatul Copiilor Iaşi.
- Scrie poezie de la vârsta de 8 ani, din 2015, iar versurile lui au apărut în volumul "În nopţile cu heruvimi sălbatici" (de Dan Teodorescu) într-un capitol special întitulat "Silviu Teodorescu, sensibilităţi literare la doar 8 ani".
- Cu Palatul Copiilor din Iaşi a cucerit premiul I la diferite concursuri de pictură la nivel internaţional, cu diplome şi medalii, precum:
* "International Art Contest for Children - Rainbow" - Curtea de Argeş - iunie 2015, la secţiunea "Special Technics - category 6-10 ani" (a fost singurul premiu I pentru România, după care Silviu i-a spus bunicul său: "Bunicule, am salvat România !!!");
* Concursul Internaţional de fantezie şi îndemânare "Culorile Toamnei" - Oraşul Lipova / jud. Arad - noiembrie 2015. Tabloul său de locul I a fost apoi publicat în cartea "Culorile Toamnei - The Colours of Autumn", volum dedicat laureaţilor.
- A cucerit şi locul I la pictură la concursul "Dragobetele" de la Iaşi, din 2015.
- Face şah la Şcoala Gimnazială Ştefan Bârsănescu Iaşi, cu prof. Vasile Manole (vicepreşedintele Federaţiei Române de Şah) şi la Clubul Sportiv Philidor Iaşi, cu prof. Ciprian Hociung. A cucerit o diplomă la concursul de şah "Cupa Paradis" de la Centrul de Afaceri IDEO Iaşi, în 2015.
GABRIEL TEODORESCU (6 ani):  
- Este fratele lui Silviu şi este elev în clasa pregătitoare 0 E (învăţătoare: Iulia Munteanu) la Şcoala Gimnazială "Ştefan Bârsănescu" din Iaşi şi este membru al cercului "Atelierul Fanteziei" (profesor coordonator: Georgeta Costin) la Palatul Copiilor din Iaşi.
- Cu Palatul Copiilor din Iaşi a cucerit premiul III la concursul "International Art Contest for Children - Rainbow" - Curtea de Argeş - iunie 2015 şi premiul II la pictură, la Concursul Internaţional de fantezie şi îndemânare "Culorile Toamnei" - Oraşul Lipova / jud. Arad - noiembrie 2015.
- De la 5 ani, face şah încă din timpul grădiniţei (la Grădiniţa nr. 23 Iaşi) şi la Clubul Sportiv Philidor Iaşi, cu prof. Ciprian Hociung. La Şcoala Gimnazială Ştefan Bârsănescu Iaşi face şah cu prof. Vasile Manole (vicepreşedintele Federaţiei Române de Şah).
- În concursurile de şah, din 2015, a cucerit mai multe cupe, medalii şi diplome la Cupa Mărţişor (de la Şcoala Primară şi Grădiniţa Atelier Iaşi), Cupa Paradis (de la Centrul de afaceri IDEO Iaşi), la turneele juvenile de la Palas Mall şi Iulius Mall.
Referitor la ... familia Teodorescu, scriitorul Nicu Stancu a lecturat în faţa publicului următoarea epigramă, scrisă chiar în timpul manifestării:
"Silviu scrie versuri care
Te fac să gândeşti un pic.
Nu mă mir că doar îl are
chiar pe DANTE de bunic!".
Vă mai informăm că Radio România Iaşi, prin redactorul Mona Vîlceanu, a realizat şi un superb radioreportaj în timpul evenimentului de la Muzeul Memorial "Mihail Kogălniceanu", care va fi difuzat pe calea undelor duminică, 14 februarie 2016, în intervalul orar 15.30-16.00, în cadrul emisiunii "Microfonul copiilor".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu