sâmbătă, 19 martie 2016

Lansare de carte la Târgu Frumos, o manifestare care trebuie repetată!



Pe data de 18 martie 2016, de la ora 11.00, în sala mare a Primăriei de orașul Târgu Frumos a avut loc lansarea cărții de epigrame: "PERSONAJE-N… DERAPAJE", a scriitorului Liviu Sergiu Manolache, din urbea mai sus amintită. A participat un numeros public iubitor de literatură satirico-umoristică din localitate, în frunte cu primarul Ionel Vatamanu. Invitații de la Asociaţia Literară Păstorel Iași au fost scriitorii și epigramiștii Mihai Batog-Bujeniță, Vasile Larco, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Eugen Deutsch, Corneliu Carp, Elena Mândru și actorul Emil Gnatenco.
În cuvântul său, primarul urbei a menţionat: "Mă bucur că am prilejul să particip la o lansare de carte cu epigrame a scriitorului Liviu Sergiu Manolache, din orașul nostru, fost consilier juridic la Primăria orașului. Îl felicit cu această ocazie, dumnealui lansând și alte cărți în anii anteriori. Le spun invitaților din Iași bun venit în urbea noastră, îi mai așteptăm și cu alte prilejuri". Ca semn al prețuirii, domnul primar Ionel Vatamanu i-a dăruit autorului volumului un "CD", reprezentând o frumoasă prezentare a orașului Târgu Frumos.
În cuvântul său scriitorul Mihai Batog-Bujeniță (directorul ALPI), după ce a nominalizat echipa cu care a făcut deplasarea la acestă lansare, a făcut o amplă pledoarie pentru epigramă, prezentând faptul că aceasta se scrie de două milenii, părintele ei fiind considerat Marțial, care a scris epigrame în limba latină, lucru îmbucurător, că doar așa s-a putut păstra peste veacuri. La ora actuală, epigrame scriu numai românii, oriunde s-ar afla ei în cele patru puncte cardinale ale Planetei Albastre.
"MBB" l-a prezentat, apoi, pe autor, spunând că dumnealui scrie epigrame valoroase, abordând diverse teme, încercând să îndrepte moravurile prin arma ironiei și că toți epigramiștii au „ochii deschiși” îndreptați spre vicii. Este o utopie să credem că  vor dispărea acestea în totalitate, fiindcă omul viețuiește cu aceste metehne de milenii și tot nu s-au îndreptat. Domnul Mihai Batog-Bujeniță a pomenit, în continuare, de „martirul epigramei”, inegalabilul Al. O. Teodoreanu-Păstorel, iar actorul Emil Gnatenco din Iași a recitat din epigramele și sonetele lui Păstorel, respectiv ale marelui sonetist ieșean Mihai Codreanu, fiind răsplătit cu aplauze de către publicul foarte receptiv, alcătuit din profesori, scriitori, epigramiști, ingineri etc.
Au citit şi recitat în continuare ieșenii Mihai Haivas, Eugen Deutsch, Elena Mândru, Gheorghe Bălăceanu, Vasile Larco și Corneliu Carp. De la gazde au delectat publicul, printre alții, scriitoarea Nina Petrov, prof. Ioan Știfi, Fripis Dan. A urmat apoi la cuvânt autorul Liviu Sergiu Manolache, care a mulțumit invitaților, tuturor celor prezenți şi a prezentat o scurtă autobiografie, după care a citit din creațiile propri. În încheiere, el a înmânat cărți tuturor celor din sală, cu autografele şi dedicaţiile de rigoare.
În concluzie, putem spune că întâlnirea literară de la Târgu Frumos, conform declaraţiilor celor din sală, trebuie obligatoriu repetată! (A consemnat de la faţa locului: VASILE LARCO)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu