miercuri, 9 martie 2016

S-a ridicat cortina la Târgul de carte LIBREX 2016 de la Iaşi



Aflat la a 24-a ediţie, târgul de carte Librex 2016 şi-a deschis porţile în Sala Atrium, de la Palas Mall din Iaşi. Evenimentul va avea loc în perioada 9-13 martie 2016, iar deschiderea oficială a avut loc miercuri, la "Fântână", în zona I de manifestări de la Palas Mall, cu un "prezidiu" alcătuit din subprefectul Bogdan Abălaşi, preşedintele CJ Iaşi Victorel Lupu, Ioan "Puiu" Holban (directorul Comisiei de Jurizare şi Premiere la Librex 2016) şi Petru Radu (organizator Librex şi manager la Sedcom Libris Iaşi). Din păcare, conducerea Primăriei Municipiului Iaşi a lipsit de la acest eveniment, iar moderatorul Horia Gumeni (TVR Iaşi) a informat publicul spectator că acest lucru s-a întâmplat din motive obiective.

În debutul festivităţii de deschidere a târgului ieşean de carte, Petru Radu a menţionat: "Bine aţi venit în capitala culturală a României şi din păcate, Iaşului i s-a blocat recent accesul spre faza finală pentru a deveni şi capitală culturală europeană. În acest moment, în lume, a sporit analfabetismul şi în lupta pentru pace a crescut numărul de războaie! Ne întreabă lumea ce s-a făcut, de ce şi pentru cine şi noi spunem că ne sunt de folos criticile! Avem la acest târg de carte 132 de edituri prezente, 10 distribuitori de carte din străinătate şi şase cu diferite acţiuni. Avem din ce în ce mai mulţi participanţi, anul acesta ajungând la peste 160 de expozanţi, într-un spaţiu de peste 800 de metri pătraţi. Numărul de evenimente depăşeşte pe cele de anul trecut, iar agenda culturală trebuie să răspundă unui număr cât mai mare de solicitări, dar nu suntem scutiţi de critici. Mă bucur că anul acesta autorităţile locale şi judeţene au contribuit, inclusiv financiar, pentru reuşita acestui eveniment. De asemenea, avem un bun parteneriat cu acest complex Palas şi mulţumim tuturor pentru ajutorul acordat. Târgul de la Iaşi este pe locul 3 în România, după cele de la Bucureşti, Bookfest şi Gaudeamus, dar este pe locul 1 între târgurile de carte în ceea ce priveşte numărul, motivarea şi obiectivitatea premiilor acordate".
Din partea autorităţilor judeţene am consemnat următoarele declaraţii:
- Victorel Lupu: "Târgul de carte Librex este unul dintre premianţii României. Vor fi acum peste 300 de manifestări organizate în doar 5 zile. Vă veţi întâlni la Iaşi cu un public care preţuieşte cartea. Dar Librex scrie propria sa carte, cu un final fericit. Să ne dorim succes, an de an!";
- Bogdan Abălaşi: "Putem spune că pentru 5 zile Iaşul devine capitală culturală europeană. Ţin să-i felicit pe organizatori, în frunte cu domnul Petru Radu, pentru buna organizare. Cel mai bun din cei peste 160 de participanţi să câştige!".
În continuare, Ioan Holban a menţionat: "Târgul este împotriva uitării şi cartea la fel! Avem un triumfalism pozitiv şi unul negativ referitor la cartea pe hârtie sau pe internet. Totuşi, lectura va rămâne un gest intim, ca şi dragostea. Cititorii vor rămâne totuşi în primul plan, inclusiv cei de poezie! Premiile de la Librex 2016 le vom comunica sâmbătă, pe 12 martie, la ora 13.00".
Printre evenimentele organizate la Librex 2016 vor fi şi acele conferinţe cu invitaţii speciali ai târgului, precum scriitorul, poetul şi jurnalistul francez de origine luxemburgheză Jean Portante, scriitorul, eseistul şi poetul croat Drazen Katunaric şi poetul, scriitorul şi compozitorul italian Claudio Pozzani (directorul Festivalului Internaţional de Poezie de la Genova).
La deschiderea oficială de astăzi, în rândul spectatorilor s-au mai aflat scriitorii ieşeni Valeriu Stancu, Florin Cîntic, Traian Mocanu, Cassian Maria Spiridon, Emilian Marcu, Adi Cristi, Horia Zilieru, dar şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi şi Asociaţiei Universul Prieteniei Iaşi, cât şi reprezentanţii mass-mediei locale şi naţionale.
La final, Ioan Holban a mai spus: "Am creat şi un premiu pentru multiculturalitate şi altul pentru cartea pe suport audio, deoarece târgul ne-a obligat asta, prin participanţii la evenimentul de la Iaşi! Oricum, noi vom premia doar editurile cu standuri existente la Iaşi, ca o realitate a târgului LIBREX 2016".
Să mai menţionăm că, în deschiderea "deschiderii oficiale" de la LIBREX 2016, am putut viziona spectacolul de sonete "Nostalgii medievale", în regia prof. Irina Scutariu, cu studenţii anului al doilea de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi. În rândul spectatorilor s-a aflat şi binecunoscuta vedetă de televiziune Laura Cosoi, nimeni alta decât fiica profesorului de educaţie fizică şi sport Marius Cosoi, managerul echipei feminine de baschet Politehnica Naţional Iaşi şi coleg de bancă la Liceul nr. 1 "Mihail Sadoveanu" Iaşi (Colegiul Naţional) cu semnatarul acestor rânduri, în anii din urmă.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu