sâmbătă, 16 aprilie 2016

Cartea "Cultură şi Sport în Dealul Copoului", de jurnalistul ieşean Dan Teodorescu, a fost lansată pe orbită!




A treia carte personală a jurnalistului ieşean Dan Teodorescu, "Cultură şi Sport în Dealul Copoului", a fost lansată sâmbătă, 16 august 2016, în saloanele Pensiunii Aristocrat din Iaşi, din zona rezidenţială Bucium, în cadrul unui reuşit spectacol muzical-artistic şi de dans sportiv.
Volumul de faţă este o continuare a celorlalte două editate în august 2015, "În nopţile cu heruvimi sălbatici" şi "Meridianele Sportului Ieşean" şi se doreşte a fi o carte de reportaje culturale şi literare, de poezie şi cronici sportive, din perioada august 2015 - martie 2016.
Un capitol special al cărţii este dedicat memoriei fostei mare tenismene a României, FLORENŢA MIHAI, care a iubit foarte mult municipiul Iaşi, unde s-a simţit mereu ca acasă, mai ales la turneele internaţionale de la arenele de tenis CFR Iaşi. La acest capitol se pot lectura amintirile de neuitat despre regretata Florenţa Mihai, dublă finalistă la Roland Garros în anii din urmă, de la fostele tenismene Virginia Ruzici (din Paris - Franţa), Aura Wagner (din Nürnberg - Germania), Mariana Simionescu (din Monaco), Ruxandra Dragomir, Marilena Totoran şi Rodica Covalenco (din Bucureşti), de la marea campioană Irina-Camelia Begu (locul 33 în clasamentul mondial WTA în februarie 2016), George Cosac (preşedintele Federaţiei Române de Tenis), Vergil Aghion (antrenor de tenis la CS CFR Iaşi), din partea managerilor ieşeni Florin Dobrea şi Ilie Foia, mari iubitori ai "sportului alb".
În prefaţa şi postfaţa volumului au inserat cuvinte de suflet despre autorul cărţii actorii Petru Ciubotaru şi Emil Gnatenco, scriitorii Mihai Haivas şi Ioan Mugurel Sasu, jurnalistul şi realizatorul de televiziune Vasile Arhire, fostul coleg de liceu şi facultate dr. ing. Moni Leiba (din Israel), germanul Siegfried Schweikardt (preşedintele Federaţiei Internaţionale de Popice, cu o traducere a textului în limba română realizată de colegul din Passau, din landul Bavariei, Georg Barth).
Grafica umoristică a cărţii aparţine distinsului arh. Eduard Mattes (Israel), fiul regretatului antrenor ieşean de box Iosif Mattes, un artist de talie internaţională în domeniul său de activitate.
La manifestarea de lansare a cărţii, în debutul ei, jurnalistul Dan Teodorescu a menţionat: "Mulţumesc celor peste 60 de oameni care şi-au sacrificat din timpul lor liber din acest week-end pentru a fi prezenţi la o nouă lansare de carte a subsemnatului. Un capitol din acest nou volum al meu este didicat memoriei unei bune prietene din lumea sportului, fosta mare tenismenă a României, Florenţa Mihai, plecată prea devreme anul trecut în lumea de dincolo, exact de Sf. Parascheva. Vă iubesc pe toţi şi vă spun bine aţi venit la acest eveniment, care va fi moderat în continuare de domnul directorul al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă. Vă las pe mâna domniei sale, care a pilotat în anii din urmă avioanele supersonice din ţara noastră şi astăzi pilotează cu mult succes condeiul scrierilor umoristice din cadrul ALPI. Vom avea şi un spectacol artistic, cu poezie, muzică populară din zona Moldovei, dans sportiv şi dueluri epigramatice şi cu siguranţă voi fi şi eu săgetat de colegii mei de la ALPI, dar cu siguranţă, cel puţin aşa cred, săgeţile vor fi prieteneşti şi cu vârful mai puţin ascuţit. Vă doresc petrecere frumoasă în saloanele Pensiunii Aristocrat din Iaşi, acolo unde managerul Romeo Haman, ajutat de şefii de sală Iulian Damaschin şi Andrei Dumbravă vor fi nişte gazde extrem de ospitaliere! Sănătate la toată lumea şi doresc să vă mai spun că următoarea mea carte se va numi <Amintiri despre neuitare>, iar un capitol din ea va fi dedicat memoriei tatălui meu, Radu Teodorescu, care a publicat şi el în presa vremii, cu multe amintiri din prima linie a frontului, din Ungaria şi Cehoslovacia, din cel de-al doilea Război Mondial!".

* Epigrame cu tâlc la adresa lui "DANTE"

În continuare, comandorul Mihai Batog-Bujeniţă a analizat activitatea literară a jurnalistului Dan Teodorescu, iar colegii din prezidiul manifestării, Mihai Haivas, Val Andreescu, Vasile Larco şi Sorin Cotlarciuc, dar şi doamnele Rodica Rodean şi Doina Toma, au menţionat câteva aspecte demne de luat în seamă despre creaţiile literar-artistice şi de jurnalism sportiv ale autorului Dan Teodorescu. Nu au lipsit nici epigramele cu tâlc adresate lui "DANTE" de către scriitorii ieşeni prezenţi la manifestare.
În continuare, a urmat un reuşit recital poetic, pe versurile autorului cărţii, Dan Teodorescu, oferit de actorul Emil Gnatenco (conducătorul trupei de teatru de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă) şi de eleva Andreea Lungu (de la Colegiul Naţional de Arte "Octav Băncilă" Iaşi).
Au încântat asistenţa cu interpretarea lor elevii Karla Ursu şi Alexandru Ursache (muzică populară, de la Palatul Copiilor din Iaşi, coordonator: Claudia Martinică).
Dansul sportiv a fost la el acasă prin membrii renumitului club Reflex Dance Academy Iaşi (preşedinte şi antrenor: Radu Bujăniţă). Au prezentat dansuri în secţiunile standard şi latino perechile Andrei Ciobanu - Irina Raţă şi Alexandru Marcu - Maria Cristescu, respectiv performerii Marian Avădanei - Timea Chicireanu.
A urmat şi "repriza a treia" a manifestării, când participanţii au depănat frumoase amintiri în cadrul unui coffee break şi coktail. Totodată, jurnalistul Dan Teodorescu a oferit o sesiune de autografe celor prezenţi şi s-au făcut multe fotografii pentru aduceri aminte!
Mai putem aminti faptul că ieşeanii Dan Teodorescu şi Karla Ursu, născuţi în aceeaşi zi de 19 aprilie, dar la o distanţă de 59 ani unul de altul, au primit şi un frumos tort omagial, degustat apoi cu multă plăcere de toţi cei prezenţi, în mijlocul lor fiind şi familia autorului, soţia Mariana, fiul Daniel, nepoţii Silviu şi Gabriel. În afară de membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi şi al Asociaţiei Universul Prieteniei, în saloanele Pensiunii Aristocrat s-au mai aflat şi oameni din lumea sportului, precum fostul fotbalist al Politehnicii Iaşi, Cătălin Abălaşei, antrenorul de box Nicu Brânzei, antrenorul de şah Vlad Ungureanu (care a oferit în public şi o diplomă de excelenţă lui Dan Teodorescu, din partea CSU Politehnica Iaşi şi Federaţiei Sportul Şcolar şi Universitar, din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale), popicarii de la CFR Olimpia ACB Iaşi, printre ei fiind Mihai Chilaboc, Ioan Herman, Aurel Roiu, Mariana Zlăvog, Ionuţ Condrea). Au fost prezenţii şi foştii colegi de liceu şi de la SC Moldoconstruct SA ai autorului, dar şi simplii iubitori ai cărţilor de bună calitate.
De menţionat că ing. DAN TEODORESCU este în prezent Redactor şef-Editor al publicaţiei online de sport şi cultură "SPORT FAN CLUB", redactor sportiv şi pe domeniul cultural la ziarul Meridianul (Iaşi-Vaslui-Bacău) şi la revista cu distribuţie internaţională "Meridianul Cultural Românesc", dar şi la Agenţia de Presă "Aşii Români" şi la revista "Vocea Ta", ambele cu sediul central la Nürnberg, în Germania. Cel denumit şi "DANTE" este şi membru senior al Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (director: Mihai Batog-Bujeniţă) şi membru de peste 20 ani al Asociaţiei Presei Sportive din România (preşedinte: Dumitru Graur).
Organizatorii manifestării cu public din cadrul lansării cărţii "Cultură şi Sport în Dealul Copoului" au fost Asociaţia Literară Păstorel Iaşi, publicaţia "Sport Fan Club" şi Pensiunea Aristocrat Iaşi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu